Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura este o ciorba consistenta, potrivita pentru zilele friguroase, dar nu numai. Nu stiu daca am scris corect denumirea pentru ca este o reteta ungureasca, dar cred ca va dati voi seama despre ce e vorba. :))

 

Iata reteta asa cum o am de la mama mea.

Ingrediente pentru reteta de ciorba de varza cu afumatura

  • 500 g costita afumata, ciolan sau orice tip de afumatura
  • 1 legatura zarzavat pentru ciorbe ( morcov, patrunjel, telina)
  • aprox 300 g varza alba
  • 1 ardei rosu
  • 5-6 rosii bine coapte sau 300 ml bulion
  • cimbru, 2 foi de dafin, putin tarhon, marar
  • smantana
  • sare

Cum preparam reteta de ciorba de varza cu afumatura?

Taiem costita felii si o punem la fiert cu 4 litri de apa.

Cand da in clocot adaugam zarzavatul taiat marunt, varza taiata un pic mai mare, ardeiul taiat felii, rosiile sau bulionul, cimbru, dafin, tarhon.

Lasam sa fiarba la foc mic cu capac. Cand costitele sunt fierte, le scoatem, curatam carnea de pe oase si o punem inapoi in ciorba.

Facem un rantas subtire. Incingem 2 linguri de ulei si adau gam o lingurita de faina.

Lasam sa se desfaca si stingem cu zeama fierbinte. Turnam in oala amestecul si lasam sa mai dea cateva clocote.

Puteti sa nu folositi rantas sau sa amestecati putina faina cu apa si sa o puneti in ciorba.

Eu nu am putut renunta la el, stiu ce nu-i foarte sanatos, insa nu pot sa ma abat de la reteta :)).
Ciorba de varza cu afumatura
Potrivim de sare gustul ciorbei de varza cu afumatura, iar la sfarsit adaugam mararul tocat marunt.

Servim cu smantana si ardei iute. Asta e tot, ciorba este gata.

Pofta buna!

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


24 de comentarii la „Ciorba de varza cu afumatura”

  1. Cu placere Dan, daca gasesti ingrediente pentru mancarurile romanesti acolo pe unde esti e bine :)…sper sa incerci si alte retete. Numai bine !

  2. Am incercat fara rantas sau faina cu apa deoarece am pus multe legume si era suficient de groasa. Mutzu'… tare gustoasa…

  3. n-o lua ca pe-un comentariu negativ – vezi ca "lucskos" e altceva, e felul 2, nu ciorba ;)
    in rest, multam de retete…prietena mi-a indicat una alta si au iesit delicioase :)

  4. nu trebuie sa faci rantas daca sunt multe legume e destul de groasa si k sa se inmuaie legumele pui un pic de ulei de masline peste legume,imediat au si alt gust….eu o fac de multi ani dar cu carnat de casa (sangerte afumat cum se zice in banat)reteta traditionala ungureasca e cu carnat afumat, eu o stiu de la strabunica mea kre era unguroaica…e preferata sotului meu.bafta in tot ce faci:*

  5. imi place foarte mult pagina asta am intrat sa caut ciorba de varza si am gasit multe retete .supeerrr o sa mai intru sa ma mai documentez si eu pt sotul meu vreau sa il pregatesc tot timpul altceva nou,si aici am de unde alage.

  6. foarte buna ciorba asa o fac si eu am crezut doar ca mai se mai pune si altceva ce eu nu am pus.sunt o noua fana de-a ta, te urmaresc demult si m-am inspirat mult din retetele tale care intr-adevar sunt minunate.multumesc.

  7. Pingback: I se spune ciorbă de varză dar noi îi spunem luskos, probabil amândouă denumirile sunt corecte, cert este că ține loc și de felul întâi și de felul doi :) Rețeta aici: #cemancamazi #reteteculinare… – REȚETAR ONLINE

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.