Ciorba de vacuta (taraneasca)

Ciorba-de-vacuta-1

Nu se poate sa nu fi auzit de ciorba de vacuta sau mai bine zis ciorba taraneasca de vacuta. Este pe toate listele la restaurantele obisnuite, una din ciorbele preferate ale romanilor alaturi de ciorba de burta. Consistenta si gustoasa, tine loc atat de felul intai cat si de felul doi.

Eu o prepar cu placere de fiecare data si o adaptez in functie de sezon. Oricum o preparati daca puneti legume in plus nu e nicio problema gutul este foarte bun.

Este ciorba mea preferata in ambele variante,  „alba” cu smantana si „rosie” cu suc de rosii. Reteta de mai jos este valabila pentru ambele, difera doar la sfarsit cand o puteti drege cu ou si smantana..

Ingrediente :

  • 700 gr rasol de vita
  • zarzavat de ciorba ( morcovi, telina, patrunjel, pastarnac)
  • 200 gr mazare congelata sau 1 cutie mica conservata
  • 2-3 linguri orez ales si spalat
  • 2 cartofi potriviți
  • 200 gr smantana 25% grasime
  • 2  galbenusuri
  • leustean, patrunjel verde

Rasolul se spala si se pune la fiert in 6 litri de apa rece. Se spumeaza si se lasa sa fiarba la foc mic acoperit. Între timp se curata si se taie bucatele legumele si se calesc (optional) in 2-3 linguri ulei. Mie.mi se pare ca au un gust mai bun daca sunt calite desi nu e tocmai varianta cea mai sănătoasă.

Se adaugă la supa de carne cand rasolul este aproape fiert si se lasa sa fiarbă.


Se scoate carnea cand este fiarta, se lasa sa se răcească apoi se desprinde de pe os, se taie bucatele si se pune inapoi in ciorba.

Adaugam orezul, mazarea si cartofii curatati si taiati cubulete si mai lasam sa fiarba 10-12 minute. Pentru varianta „rosie” adaugam si  bulion cam 250ml.

Daca o preparati in sezonul de vara puteti adauga 1 ardei tăiat cubulete si 2-3 rosii tăiate felii.

Pentru varianta „alba” dupa ce au fiert toate legumele se opreste focul, lasam ciorba sa stea cam 5-10 minute apoi se amesteca galbenusurile cu smantana si se adauga putin cate putin zeama fierbinte si amestecul se pune in ciorba. Nu se mai fierbe !

Se potriveste de sare, piper si se acreste cu otet.

Optional puteti adauga si leustean verde tocat.


Se serveste cu ardei iuti murati si optional cu smantana.

Aici in varianta cu rosii.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Ciorba de vacuta (taraneasca)”

  1. Tocmai am terminat ciorba si am mincat o farfurie mare. Pot spune ca niciodata n-am gatit o ciorba de vacuta asa buna. Pacat ca sotul meu e plecat si nu a putut s-o guste. Multumesc, Amalia!
    Alexandra, New York

  2. Cu multa placere Alexandra, este ciorba mea preferata :).Sper sa o repeti si pentru sotul tau ! O saptamana frumoasa iti urez :).

  3. De cand m-am apucat de gatit, majoritatea mancarurilor facute sunt de pe pagina ta, vreau sa te felicit pentru tot ce ai postat si sa iti multumesc ca m-ai invatat anumite secrete. Sotul meu se tot rade ca ieri ii spuneam noroc cu Amalia, la care el foarte sincer noroc cu ea ca, cu soacra-ta nici o sansa.

  4. Draga Anca ma bucur ca retetele de aici sunt pe gustul vostru …eu duc munca de lamurire cu al meu sotz sa nu mai manance atata carne :)) mai ales de porc, noroc ca are un metabolism bun si nu se ingrasa absolut deloc. Aici seamana cu soacra-mea :)… Sper sa incerci si retete de dulciuri sunt destul de variate. O saptamana faina!

  5. Amalia,
    Am facut ciorba asta si e nemaipomenit de buna. Asa o face si mama mea dar de cand am gasit site-ul tau, nu mai trebuie sa tot sun acasa…mai ales cu diferenta de fus orar. Multumesc si ai un site super. Sa nu care cumva sa-l stergi vreodata…:), ca ce ne facem?

  6. Amalia, astazi am descoperit retetele tale si sunt foarte incantata de ce am gasit. Voi incerca ciorba de vacuta si puiul burgund cu ceapa si ciuperci, apoi imi voi face curaj sa atac si prajiturile (momentan nu ma pricep). Multumesc pentru idei, aveam nevoie de ceva nou.

  7. Buna!

    Am facut si eu azi ciorbita si a iesit excelenta!!!! Nu am pus orez, insa la sfarsit am pus putin tarhon si o ploaie de marar proaspat si am acrit-o cu bors de casa. Merita sa incercati!
    Pofta buna!

  8. Buna Amalia,
    eu abia acum am descoperit retetele tale. Sunt superbe. Tinind cont ca putem prepara din retetele tale as fi tare bucuroasa sa iti pot trimite cateva retete de prajituri pe care la am si sunt foarte delicioase. Cum pot sa iti trimit?
    Multumesc .

  9. Buna Amalia. Am ajuns pe pagina ta pt ca iubitului meu ii place foarte mult acea ciorba de la nunti, alba. Am gatit una dupa reteta ta, dar spune ca exista o diferenta. Ai idee daca cele de la nunti au vreun ingredient special?
    PS: Eu am folosit muschiulet de vita in loc de rasol. S-ar putea ca asta sa-i fi modificat putin gustul? Multumesc! Si felicitari pt site!

  10. Acum gatesc aceasta ciorbica de vacuta minunata,stiu ca v-a fi foarte buna si aceasta precum toate celelalte!Multumesc ca ma poti ajuta mereu!

  11. minunate retetele propuse insa am o observatie …ce tine de nutritie mai degraba…oare fierband 2-3 ore legumele care sunt si taiate bucatele mici mai raman ceva vitamine? din ce am citit se recomanda ca legumele sa fie fierte in bucati cat mai mari pentru a reduce din pierderea valorii nutritive

    1. Luminita ai perfecta dreptate, cred ca as putea rescrie reteta si asta o sa si fac … legumele ar trebui adaugate cand carnea e aproape fiarta, intregi si apoi taiate bucatele …

      1. da, iar carnea poate fi fiarta la cucta ca sa nu pierdem asa de mult timp. acesta tehnica poate fi aplicata consider eu pentru mai multe mancaruri ca sa protejam legumele de devitaminizare. multumesc pentru raspuns si mult spor la gatit :)

  12. Amalia, raspunde-mi si mie te rog, daca punem zarzavatul inca de la inceput, iar abia apoi carnea, si le fierbem in tot acest timp (2-3 h) impreuna, ce se va alege de zarzavat? adica nu se va sfaramita, sau nu ii va disparea din gust in timpul asta? eu credeam ca fierb carnea iar abia apoi pun radacinoasele, te intreb pentru ca vreau s-o fac acum de Paste, iar paan acum totate retele de la tine au fost un succes, doar ca de vacuta nu prea gatesc carne si nu prea stiu cum e cu ea. mersi.

    1. Gaby ai dreptate in ceea ce priveste timpul de fiert, am citit reteta si vad ca nu este scrisa bine…e si din 2008 si uite ca o sa o rescriu. Asadar prima data se pune rasolul la fiert in apa rece. Se ia spuma cand da in clocot si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand este aproape fiert se adauga radacinoasele taiate cubulete. Si apoi se procedeaza ca in reteta :). Eu am citit ca spuma nu ar trebui luata la supe deoarece are multe proprietati benefice. Acum procedezi cum vrei tu. Toate cele bune si succes la gatit!

      1. iti multumesc mult pentru raspuns, acum cu siguranta o voi incerca, iar dupa sarbatori o sa-ti spun si rezultatul (plus ca o sa incerc si tarta cu lamaie si bezea ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.