Ciorba de fasole cu mamaliga dupa o zi de lucru la tara… bunatatea de pe lume ! Reteta asta am invatat-o de mica de la bunica mea si o fac cu drag de fiecare data. Din cate imi amintesc in perioada cand era fasolea mancam saptamanal ciorba de fasole verde. Este una din ciorbele care se poate face atat fara carne, cat si cu carne, se poate acri cu bors, zer, otet, suc de lamaie, jintuiala, se poate face cu rantas sau fara, de post sau nu. Extrem de indragita tocmai din aceasta cauza, este aproape imposibil sa nu cunoasteti si voi una din variantele de preparare.
- aprox 1,5 kg de fasole verde
- 2-3 morcovi
- 1/2 telina
- 2 radacini de patrunjel
- 2-3 catei de usturoi
- 250 ml bulion ( suc de rosii)
- leustean si patrunjel verde
- sare, ulei, boia dulce

Legumele (inafara de usturoi) se curata, sa spala bine, se toaca marunt si se pun la fiert cu 5l de apa . Daca doriti pentru culoare si pentru un plus de gust le caliti in putin ulei cateva minute apoi adaugati apa.
Cand fierb se adauga fasolea curatat si rupta bucati. Puteti adauga si felii de ardei si rosii proaspete. Depinde ce aveti prin frigider, mie imi place sa pun cat mai multe legume. Adaugati si sare cam o lingurita.
Se lasa sa fiarba la foc mic cu capac si cand pastaile sunt fierte se face un rantas din putin ulei, 1 lingura de faina, 1 lingurita boia si 250ml bulion astfel: incingem uleiul, adaugam faina si boia amestecand mereu, apoi stingem cu bulion.
Galbenusurile le frecati cu smantan intr-un bol si adaugati treptat supa fierbinte. Rasturnam amestecul in oala si amestecam. Albusurile le batem putin cu furculita si le punem in ciorba.
La sfarsit adaugam usturoiul zdrobit .
Servim cu patrunjel verde.
Ca observatie puteti renunta la rantas si sa adaugati doar bulionul la ciorba.
Si musai sa o mancati cu mamaliga altfel nu respectam tradtitia :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Amalia,gind la gind cu bucurie!
Si eu am avut ieri si alaltaieri ciorba de fasole verde.
Foare faina,mai ales acum frageda si proaspata.rata foare bine,sa va fie de bine!
Cu prietenie
Laura S.
foarte interesant blogul tau si plin de insipiratie , voi folosi si eu cateva retete de la tine , toate cele bune , Mihaela
Va multumesc, sa aveti o zi frumoasa !
Azi am incercat reteta ta :) este delicioasa
Sorina ma bucur foarte mult cand cineva imi incearca o reteta si-i place! Sper sa mai incerci si altele. Pupici!
mai, mai, ce de merinde alese… Draga Amalia esti maritata?
La cat gatesc ce crezi ? :)
Ar fi trebuit poate sa-i raspunzi….la cum gatesc crezi ca as putea fi singura?…parerea mea..:))
:)) Bine zis/scris !
hmmm…la intors fanul, sau la sapa!
zama nu era rece, nici calda nu era.
si mancam de-amiaza, sub un copac, unde lasa bunica si mamaliga facuta la 5 dimineata, si-o mancam cu ceapa verde, ca ardeiul prea tare pisca! nu ne trebuia mai mult…
si-apoi, pe iarba, un pui de somn…
ne trezeam si cotinuam munca, pana la 7-8 seara cand ajungeam acasa.
si dupa o farfurie cu lapte (bivolitele erau deja in grajd) si mamaliga adormeam instantaneu.
faine vremuri!
copii nostri n-au parte de asta. pacat…
Cristina m-ai emotionat pana la lacrimi :). Frumoase vremuri…
am „executat-o” azi! eu o faceam fara usturoi,dar am respectat reteta si este excelenta!mmm,cu ceapa rosie:)) sau… ardei iute:)
sau ardei iute :).