Dacă vă plac chiftelele cu siguranta sunteti fani ai chiftelelor marinate, cel putin asa suntem noi. Pe blog am o varianta de chiftele la cuptor foarte bune insa sunt cu carne de pui, cred ca se pot integra si ele cu succes in aceasta reteta.
Chiftelele de porc in sos de mustar sunt o varianta delicioasa a celor in sos marinat, copiii mei le numesc chiftele in sos alb. Practic asa si este, oricum ambele variante sunt la fel de bune. Reteta de chiftele in sos marinat o gasiti aici in caz ca doriti sa o incercati.
Cand spun mustar nu va ganditi la o cantitate mare de mustar sau ca este o mare filosofie prepararea sosului. Se foloseste doar o lingura de mustar dar este suficient ca sosul sa aiba un gust deosebit. Plusul este spre deosebire de sosul de marar sau cel de rosii ca nu se foloseste faina, doar smantana pentru gatit, asadar e un sos usor. Si daca ma gandesc bine acum in timp ce scriu puteti sa preparati acest sos si pentru carnea de pui sau muschiuletul de porc. Nu vad de ce nu s-ar potrivi, eu cu siguranta o sa incerc ambele variante.
Mai pe scurt preparati clasicele chiftele de porc si apoi le fierbeti cateva minute in acest sos delicios. Se pot servi si cu piure de cartofi dar la fel de bine merg cu un orez sau mamaliguta, depinde ce va place si cat timp aveti la dispozitie. Se pot servi si fara garnitura doar cu paine proaspata, va spun ca o sa va placa la fel de mult .
Chiftele de porc în sos de muștar
Ingrediente 6 portii:
Pentru chiftele:
- 500 g carne de porc (sa fie cu un strop de grasime, eu folosesc pulpa tocata)
- 3-4 linguri pesmet
- 2 oua
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- putin patrujel tocat (daca va place mararul puteti pune)
- sare, piper
- optional: boia dulce afumata
Pentru sos:
- 500ml smantana pentru gatit ( am folosit cu 10% grasime)
- 1 lingura generoasa de mustar
- 1 ceapa mica
- 1 lingura unt sau ulei de masline
- 200ml supa de pui sau apa plus un cub de condiment
- piper alb
Carnea o tocam sau ii rugam pe cei de la magazin sa ne-o dea prin masina de tocat :)
O punem intr-un castron, adaugam pesmetul. Adaugam si oul, ceapa tocata si usturoiul, verdeata , sare, piper si, v-am scris, optional boia. Amestecam cu mana si lasam la rece cel putin 1 ora. Amestecul trebuie sa fie putin mai moale, dupa ce sta la rece se va umfla pesmetul si va fi exact potrivit pentru format chiftele.
Formam chiftele dupa plac (mie imi plac mai mici) si le prajim in ulei incins, la foc potrivit intorcandu-le usor pe o parte si alta. Nu le lasati sa se rumeneasca prea tare pentru ca vor fi arse. Le scoatem pe un servet absorbant textil.
Apoi intr-o tigaie mai mare topim untul si prajim putin ceapa curatata si tocata marunt. Adaugam mustarul si amestecam rapid cateva secunde apoi tragem tigaia deoparte si adaugam smantana dulce, apa si condimentul sau supa.
Amestecam si punem toate chiftelele in sos. Ideal ar fi sa fie acoperite de sos asadar sa va orientati ce tigaie sau cratita folositi.
Lasam la foc mic 3-4 minute sa dea cateva clocote. Condimentam cu sare daca e cazul si adaugam putin piper alb.
Servim cu patrunjel verde tocat deasupra.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]