Chifle cu lapte

Chifle-cu-lapte-amalia-1

Probabil peste cativa ani o sa citesc reteta asta si o sa imi amintesc cum era in pandemie, cand stateam in casa si framantam la greu aluaturi si tot felul de bunatati… da, adevarul e ca m-am apucat serios de framantat si copt aluaturi.

La chiflele astea le-am pus gand rau de ceva vreme, doar ca nu am avut timp sa le prepar, azi le-a venit randul si pot sa spun ca se fac extrem de simplu, sunt mega pufoase, vorba unei amice, le arunci in sus si cad peste doua zile. :) Reteta nu este una complicata, practic este un aluat de paine facut cu lapte, fara oua, am mai folosit in plus doar un galbenus de ou cu care le-am uns deasupra.

Aceste chifle pufoase le puteti face pentru micul dejun, pranz, cina sau pentru petreceri, atunci le puteti face mai mici, sa fie mai haioase si de efect. Le puteti prepara in joaca va scriu, o sa va indragostiti de ele cu siguranta pentru ca sunt minunate.

Chifle-cu-lapte-amalia-2

Am folosit drojdie proaspata pentru aluat, nu stiu de ce dar nu-mi place drojdia uscata, mereu am impresia ca nu creste suficient de bine sau cum as vrea eu. Dar desigur daca nu dispuneti de drojdie proaspata puteti folosi si drojdie uscata.

Din reteta de mai jos ies 16 bucati potrivit de mari, daca vreti sa le faceti mai mari gen meniu maxi, faceti doar 8.

Ingrediente pentru reteta de chifle cu lapte

(Din aceste cantitati ies 16 chifle)

Chifle cu lapte

Chifle cu lapte: moi, pufoase, usor de facut, niste chifle de casa gustoase.

Ingrediente

  • 550 g faina alba de grau 550 sau 650
  • 25 g drojdie sau 7 g de drojdie uscata
  • 300 ml lapte caldut
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 galbenus de ou + 3 linguri de lapte (pentru uns deasupra)
  • 50 g susan optional

Cum preparam reteta de chifle cu lapte?

Pentru inceput cernem faina intr-un bol mai mare, facem o adancitura in ea si punem drojdia frecata cu o lingurita de zahar si 2 linguri de apa.

Lasam sa stea la cald 10 minute pana creste drojdia apoi adaugam si restul ingredientelor si framantam rapid un aluat mai moale, usor elastic. Aluatul este gata framantat cand se desprinde de peretii vasului. Acoperim cu o folie sau cu un servet textil si il lasam sa stea la cald 1 ora.

Daca vreti ca aluatul sa creasca frumos ferit de curenti de aer puteti sa-l bagati sa creasca in cuptor, bineinteles cu focul stins .

Chifle-cu-lapte-amalia-aluat-1

Chifle-cu-lapte-amalia-aluat-2

Dupa o ora, presaram faina pe planseta, rasturnam aluatul si il impartim in 16. Bun, acum formam chiflele, le rotunjim tragand de partea de deasupra in interior formand bile.

Nu le rostogoliti prin faina, doar cu mainile infainate țineți aluatul în palme și incercati sa le dati forma rotunda. Trageți marginile ușor și le băgați dedesubt obținând astfel o bilă.

Chifle-cu-lapte-amalia-aluat-3

Punem bilele de aluat in tava in care am pus hartie de copt si le lasam sa creasca aprox 20 de minute, dureaza pana preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Batem galbenusul cu putina sare si lapte si ungem frumos chiflele apoi le presaram cu susan, mac sau seminte si le bagam la cuptor timp de 25 min.

Chifle-cu-lapte-amalia-3 Cand sunt rumenite frumos sunt gata chiflele cu lapte.

Chifle-cu-lapte-amalia-4

Chifle-cu-lapte-amalia-6

Le scoatem pe un platou si le acoperim cu un servet textil pana se racesc.

Sunt extrem de pufoase !

Servim chiflele ca atare sau cu unt, puteti face si sandvisuri, hamburgeri sau ce aveti pofta. O reteta delicioasa de chifle cu lapte. Merita sa o incercati si voi. :)

Chifle-cu-lapte-amalia-5

Si reteta de chifle incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.