Reteta este dintr-o carte destul de veche, aveam mai multe albusuri si m-am gandit sa o incerc.
Ingredientele sunt „la pahar” dar voi puteti sa le si calculati.
- 1 pahar albusuri ( eu am avut 5 sau 6)
- 1 pahar zahar
- 1 pahar faina
- 1 pahar amestec de nuci taiate, stafide , rahat, smochine
- 50 gr ulei sau unt topit
- sucul si coaja de la o lamaie
- coaja de portocala ( nu am pus)
Se bat albusurile spuma, apoi se adauga putin cate putin zaharul si se bat pana se obtine o spuma lucioasa. Se adauga faina ( tot asa) , apoi restul ingrendientelor.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
L-am facut, Ami!!! :)
…de doua ori :)) …numai ca sub alta forma, hi,hi…
E deliciossssssssssss!!!
Toti au fost topiti dupa el, asa ca iti multumim din tot sufletul pentru reteta!
…si am mai si scapat de albusurile ce zaceau de cam multisor prin conge :P
Te pup, Amalia!!!
Yupiii :)) ce bine ca ti-a iesit ! Eu am facut alta praji imediat postez reteta :). O saptamana plina de retete iti urez :))
Amalia multumesc pentru reteta , am fauct-o si noi , putin modificata e drept, dar nu putem sa spunem decat ca e foarte, foarte buna , si co o sa o repetam ori de cate ori ne vor ramane albusuri.
Iti dorim o primavara furmoasa , si iti spunem La multi ani ! astazi de ziua femeilor.
Hermine e foarte practic checul asta, eu il fac destul de des tot timpul am albusuri prin frigider. Multumesc pentru urari , La multi ani si tie !
Nu ma pricep darnu trebuie pus si praf de copt? vreau sa incerc si eu
Anonim nu se pune praf de copt… daca respecti cantitatile trebuie sa-ti iasa :).
stiu reteta de la bunica, ii ziceam sa-mi faca "checul cu paharul", e cam singura prajitura care stiu sa o fac :)). inafara de cele de la dr oetker.
chiar aveam 6 albusuri si nu stiam ce sa fac cu ele.inca nu l-am gustat dar cred ca e foarte bun.felicitari ptr premiu.
Cata eu chiar ieri am aruncat niste albusuri… am si uitat de reteta asta :)). Acu' e prea tarziu pentru mine :).
acum e la cuptor!sper sa imi iasa!eu am pus putn praf de copt.multumesc pt reteta!revin cu pareri
l-am scos.e delicios st incantata!multumesc mult pt reteta
Cu drag Andreea :).
Am facut ciorba de burta si mi-au ramas albusuri.Am facut checul a iesit foarte bun.Iti multumim mult.Pupici din Mangalia
Fely sa-l mancati cu placere :).
Hello again :)
l-am facut si eu, doar cu nuci. E foarte bun, dar cred ca ar trebui alt pahar, ca mi s-a parut cam dulce….sa folosesc pahare d-alea ca in poza ta? sint cele de la mustarul heinz, sau ceva de genul asta, nu?
in orice caz tot ce am incercat pina acum, a fost superb….saptamina viitoare vine testul suprem: tortu legiptean 9de ziua mea :))) deci ar fi bine sa iasa!!!!!!!!!!
Amalia nu-i neaparat sa folosesti pahare ca si ale mele, cred ca ideea este sa fie aceeasi unitate de masura… poti sa pui o cana de…tin pumnii pentru tortul egiptean!
Nu conteaza marimea paharelor.Important este sa aiba aceeasi capacitate iar restul ingredientelor trebuie sa fie la acelasi nivel cu albusurile.Se poate face cu cite albusuri ai,doar sa folosesti o forma potrivita cu numarul lor.Daca forma este prea mare,atunci checul nu este foarte inalt.Dar gustul este acelasi
Draga Amalia,
Vreau sa fac si eu checul tau am facut ciorba de burta si mi-au ramas albusuri..intrebare eu am niste nuca macinata a-si putea sa o folosesc in loc de rahat?Daca da in ce cantitate?
Pupici
Lale nu stiu sa-ti zic eu am masurat la pahar, eventual pune albusurile in pahar si la fel procedeaza si cu nuca :) … nu stiu daca se poate folosi macinata ( nuca) daca ai incercat sa-mi scrii cum ti-a iesit :).
Amalia,iti multumesc pentru reteta asta.Am salvat albusurile ramase de la ciorba de burta si ne-am ales cu o minunatie de chec care va ramane pe unul dintre primele locuri in topul preferintelor noastre.Intr-adevar este delicios,iar lamaia ii da un gust deosebit!
Vio sa-l papati cu drag checul asta e rapid si usor :).
Am incercat si eu checul,Amalia,a iesit minunat! Am pus in el bucati de nuci, alune, rahat si ciocolata!Foarte usor si parfumat!Multumesc mult! Ionela
Este foarte bun la gust. Din pacate eu am pus faina ecologica integrala (este mai sanatoasa) care nu merge la prajituri. Am aflat si eu tot acum, experimentand. Data viitoare o sa-l fac cu faina normala, chiar este foarte bun la gust.
Uite ca i-a venit randul si la checuletul asta. Mie nu imi raman albusuri niciodata dar uite ca pana la urma mi s-a intamplat.
Bineinteles ca nu aveam nici nuci, nici rahat, stafide… asa ca am pus niste bucatele de ciocolata si a iesit foaaarte bun! Si l-am facut in forme de muffin ca de chec inca nu am. Bun! bun!
Pupici, Dany
Am facut si eu checul si a iesit fff bun. Nu e greu deloc sa il faci, e pufos chiar si a doua zi (ca atat a mai apucat :D), iar lamaia are rostul ei si ii da o aroma deosebita :)
Eu am combinat in pahar stafide (inmuiate inainte un pic in alcool), rahat taiat cubulete, nuci maruntite un pic si a iesit foarte bun.
am facut si eu reteta si e foarte buna si foarte usoara…..s-a mancat in cateva ore:)))
Il fac si eu de cate ori raman albusuri,foarte bun este.Insa tu ai incercat vreodata cu fructe conservate(evident bine scurse)?As vrea sa fac checul cu niste visine,dar nu stiu daca va mai creste la fel.
Nu am incercat dar cred ca ar trebui date prin faina … ca sa se absoarba sucul in timpul coacerii . Sa-mi scrii cum ti-a iesit!
Buna Amalia, si felicitari pentru bebe!
Ma pregatesc si eu sa fac checul acesta, as vrea sa te intreb daca paharele tale sunt de 250 ml sau de 300…
L-am facut, dar nu mi-a crescut deloc, chiar daca am pus si praf de copt. De fapt, am remarcat ca de cand am mixat faina, s-a lasat mult, desi am respectat instructiunile tale. Poate faina trebuia amestecata usor cu lingura, de sus in jos, si nu mixata? In plus, cand am pus zeama de lamaie, compozitia a capatat si un aspect de taiat, cred ca in contact cu untul… :-( La gust nu e rea, dar nu e nici pufoasa…. :-(
Imi pare rau Gabi… nu stiu de ce nu ti-a iesit :(… bine macar ca a fost bun la gust :).
faina nu se mixeaza niciodata…o adaogi chiar si cernuta…si o amesteci usor de jos in sus! exact ca la blatul de pandispan…succes!
Foarte bun!
Intr-adevar deosebit de aromat si pufos! O sa il fac de fiecare data cand imi raman albusuri. Multumesc de reteta!
B UN CHEK
ACEST CHEK , IL FACEA MAMAM MEA SI EU , LA PASHTE , CAND SE FACEA COZONACUL SHI RAMANEAU FF MULTE ALBUSHURI .
SAU ADUNAM IN CONGELATOR , ALBUSHURILE .
SE GASESHTE SI IN CARTEA DE BUCATE , MAI VECHE ,A LUI SANDA MARIN , SE CHEMA ,,PAINEA EPISCOPULUI ,,
FF USHIOR DE FACUT , SI FF BUN , PUFOS , AROMAT …
ACUMA AM FACUT , 2 CHEK-URI , CU IAURT …FF BINEA IESHIT DUPA RETETA TA .
SANATATE , AMALIA ,
PASHTE FERICIT , CU DE TOATE PE MASA , VESELIE , ALATURI DE CEI DRAGI TZIE .
RODICA , REGGIO EMILIA , ITALIA
Frumoasa denumire :). Ma bucur ca-ti plac retetele, toate cele bune!