Uimitor cat de bune sunt unele retete care se fac foarte repede cum ar fi de exemplu aceasta. Ceapa rosie murata este un DELICIU! Se face rapid, maxim 5 minute, este o reteta ieftina (aveti nevoie doar de cateva ingrediente) și o puteti folosi la o multime de preparate dintre care amintesc unele foarte des consumate : sandvisuri, toasturi, burgeri, omlete. In principiu puteti sa o consumati cu orice preparat.
Poate va intrebati de ce ceapa rosie si nu alba? Eu am ales-o pentru ca are un gust mai dulce si desigur si o culoare mai frumoasa.
Puteti sa folositi si ceapa alba nu este nicio problema.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie si de otet. Este recomandat cel din vin rosu dar puteti folosi si alb, doar nu o sa cumparati o sticla special pentru asta, desi presimt ca veti face ca si mine , dupa primul borcan consumat, o sa puneti inca 3 -4 este chiar foarte buna!
Legat de otet va recomand sa nu fie foarte tare unul de 5grade este suficient. Din cate stiu la noi se foloseste cel de 9 grade , asa ca incercati sa gasiti unul cu mai putine grade.
In rest mai aveti nevoie de sare, miere sau zahar si apa. Cam atat pentru a obtine cea mai buna ceapa murata din istorie. Glumesc :)
Și as mai vrea sa va scriu ca ceapa murata se poate pastra la frigider pana la 4 luni, la noi nu a fost cazul, ieri am facut-o mai am un sfert de borcan, am mancat la micul dejun cu omleta , la pranz cu fasole, deci de maine ma apuc din nou de taiat ceapa :)
Ceapă roșie murată – rețeta rapidă
Ingrediente pentru un borcan de 400ml:
- 3 cepe rosii
- 200 ml apa
- 100ml otet
- 1 lingura miere ( zahar)
- 1 lingurita sare de mare
- optional 1 catel de usturoi, 1/2 lingurita oregano
Pentru inceput o sa va scriu cum sa calculati lichidul ce se adauga la ceapa. In principiu respectam proportia de 2 la 1. Adica doua parti de apa, o parte de otet.
Iata cum procedam:
curatam ceapa de coaja uscata si apoi o taiem felii subtiri, ar fi de folos daca aveti un instrument ajutator, adica o razatoare. Daca nu taiati cu cutitul .Si daca este cumva iute incercati sa respirati doar pe gura, astfel nu o sa plangeti de zor.
Desfaceti feliile de ceapa inele si le puneti intr-un borcan spalat si uscat. Apasati usor sa incapa cat mai multa. Adaugati un catel de usturoi zdrobit si putin oregano daca doriti, este optional.
Presati bine cu mana si adaugati apa pana ce se umple borcanul. Apoi goliti apa intr-un pahar cu masuratoare si calculati asa cum am scris o parte otet doua parti apa.
Puneti otetul cu apa la fiert, adaugati mierea sau zaharul, sarea si putin piper roaspat macinat. Cand lichidul incepe sa fiarba il luati de pe foc si il turnati fierbinte peste inelel de ceapa.
Inchideti borcanul cu un capac si il intoarceti cu capul in jos pana lichidul se raceaste si apoi il puneti in frigider. Dupa o ora se poate consuma.
Prima data am consumat-o cu omleta si lipie.
Asadar pofta buna si abia astept sa incercati reteta!
Și rețeta încercată de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]