Cataif cu fidea reteta rapida

cataif-amalia-1

Despre cataif probabil ati auzit si poate ati si mancat, eu sincer nu am mancat niciodata, clar nu este un desert specific din Ardeal asa ca doar daca vizitez sudul tarii, ma gandesc ca poate am noroc cand merg la mare sa-l gasesc in vreun magazin turcesc sau un restaurant cu specific. Conform wikipedia cataiful, numit și păr de înger, este un produs de patiserie din spațiul balcanic și oriental. Cataiful se prepară de regulă din tăiței subțiri cu o umplutură de migdale sau nuci și sirop de zahăr. Umplutura este condimentată cu scorțișoară și cuișoare și înfășurată în tăiței subțiri.

Recunosc ca nu sunt fan al deserturilor balcanice insa acest cataif mereu mi-a pus curiozitatea la incercare, am tot citit retete si variante de preparare insa m-am oprit din cauza ca mi se parea extrem de dulce. Si pentru ca nu gaseam nicaieri acei taietei subtiri specifici pentru acest tip de desert. Dar, ei bine, am gasit varianta rapida de preparare si anume cu fidea adica cu taietei subtiri de-ai nostri cum s-ar spune si cu putin zahar in compozitie. L-am preparat foarte repede, fara coacere la cuptor si pot sa spun ca a fost o reusita ! Este minunat chiar daca poate e destul de departe de varianta originala. Eu am fost multumita, copiii la fel, sotul s-a abtinut, el nu mananca dulciuri (deci nu-l luam in calcul :)).

Reteta am gasit-o in format video, tradusa cu amabilitatea doamnei Cristina Criss, mi s-a parut foarte simpla, sper sa o incercati si voi pentru ca intr-adevar este un preparat excelent, crema este fina si aromata si se combina perfect cu pastele usor caramelizate si cu gust de nuca. Si da crema e geniala, o sa o prepar si ca desert separat la pahar.

cataif-amalia-2

Ingrediente pentru reteta de cataif cu fidea

Cantitati pentru o tava 25×35 cm:

  • 300g fidea subtire
  • 100g unt topit
  • 5 linguri zahar
  • 150g nuci tocate marunt

Crema :

  • 1 litru lapte
  • 4 linguri faina alba
  • 3 linguri amidon
  • 200g zahar
  • 1 galbenus
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat

Cum se face reteta de cataif cu fidea?

Mai avem nevoie de o tigaie incapatoare

Pentru inceput rupem fideaua cu mana in bucatele mici. Eu am folosit fidea de la Monte Banato, foarte fina.

cataif-amalia-3

cataif-amalia-4

Intr-o tigaie punem untul topit adaugam pastele si zaharul. Amestecam mereu pana pastele se rumenesc. Atentie nu lasati nicio secunda lingura din mana dupa ce incep sa se rumeneasca se ard foarte usor!

cataif-amalia-6

cataif-amalia-7

Cand s-au rumenit frumos se adauga nuca maruntita si se amesteca.

cataif-amalia-5

Lasam vasul deoparte si preparam crema:

punem intr-o oala mai mica galbensul, zaharul, zaharul vaniliat, amidonul si faina. Turnam putin cate putin din lapte si amestecam pana compozitia se omogenizeaza. Punem oala pe foc si amestecam usor pana crema se ingroasa ca si o budinca.

cataif-amalia-8

Acoperim cu o folie si lasam crema sa se raceasca.

Cand crema este rece, adaugam smantana pentru frisca ( atentie, nebatuta) si mixam pana cand compozitia devine cremoasa.

cataif-amalia-9

Asezam in tava un strat de fidea ( jumatate din cantitate ) crema apoi cealalta parte de fidea.

cataif-amalia-10

cataif-amalia-11

cataif-amalia-11

cataif-amalia-12

Bagam tava la rece 1 ora si servim. Bine, se poate servi pe loc nu trebuie lasat sa stea la rece.

cataif-amalia-13

PS: Singura greseala pe care am facut-o si am observat dupa ce l-am asamblat, este ca nu am zdrobit nuca mai bine, am lasat-o bucati mai mari.

 

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.