Castraveti murati – reteta de vara


Cea mai simpla reteta care nu poate da gres. Personal nu ma pricep sa pun conserve pentru iarna, (am zis ca o sa ma apuc de chestia asta numai dupa 40 de ani ) deocamdata sunt la stadiul de conserve usoare cum ar fi aceasta reteta de vara.

Ingrediente:

  • castraveti
  • sare
  • apa
  • cimbru si marar ( daca nu stiti cum arata intrebati dar numai la piata gasiti :)))
  • 2-3 catei de usturoi

Se spala castravetii si se cresteaza in 4 .


Se pune la 1 litru de apa calda o lingura de sare si se amesteca pana se dizolva sarea . Eu am avut un bocan de 3 litri.
Se pune pe fundul borcanului marar si cimbru si se pun castravetii . La mijloc se mai pune marar.


Se pune apa cu sare , se adauga usturoiul curatat si se acopera cu o farfurie. ( Usturoiul nu apare in poze pentru ca l-am pus la o alta reteta, la sfatul uneia dintre vizitatoare si intradevar au iesit mult mai buni ).

Se scot pe balcon la soare. Dupa o zi se rastoarna zeama intr-o oala si se toarna inapoi . Asta inseamna ca se ” vantura ” zeama. Se repeta operatiune in fiecare zi. In cateva zile ar trebui sa fie murati. Merg de minune cu o tocanita de cartofi noi sau cu fasole batuta. Pentru o murare mai rapida se poate pune pe fundul borcanului o felie de paine neagra, nu am incercat asta doar am citit pe net. Sper sa va reuseasca caci mie mi-au iesit foarte buni :).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


31 de comentarii la „Castraveti murati – reteta de vara”

  1. Si eu am facut castraveti din astia,dar numai o data ca nu am mai prins soare mai apoi.Eu pun o felie de paine deasupra,peste castraveti.Faza cu „vanturatul” zemei nu am stiut-o.Maine merg la piata sa iau castraveti,ca cica se anunta vreme buna in urmatoarele zile.

    1. salut diana.aceasta este cea mai buna reteta,dar eu stiam ca coltul de la painea neagra se pune chiar deasupra ,nu am mai facut de ani de zile castraveti murati de vara….dar acum ca am citit reteta….mi-am adus aminte de copilarie….multumesc !

  2. Am si eu niste castraveti, am cautat reteta si am dat de aceasta. O incerc. Sunt convinsa ca este foarte buna. Merci.

  3. Cum nu te pricepi, draga Amalia? Ai niste castraveti grozavi! Eu mai pun si usturoi, 2-3 catei taiati in doua, la fiecare borcan. Daca vrem sa-i tinem mai mult, punem si ceva hrean. Marar se pune din acela uscat, cum sa nu stim cum arata? Cimbru se pune doar foarte putin. Daca nu-i crestam, castravetii se mureaza mai incet dar sunt mai gustosi si se pastreaza mai mult, mai ales la rece.

  4. Cateva observatii din propria experienta:
    1. Neaparat trebuie si cativa catei de usturoi, taiati fiecare in 2-3 bucati, functie de marime. Daca nu pui usturoi, parca nu au gustul care trebuie.
    2. E suficient doar sa tai capetele castravetilor, nu e nevoie sa fie crestati sau taiati in 4 pe lung, asa cum se vede in poze. Datorita caldurii din balcon dar si datorita apei oarecum caldute, ei oricum se mureaza in cateva zile.
    3. Un secret este apa. Recomand apa de izvor, nicidecum apa de robinet, care de multe ori influenteaza negativ, datorita impuritatilor, clorului etc.
    4. Zeama nu trebuie neaparat vanturata. Singura muratura unde se practica operatia asta varza murata.
    Parerea mea ;)

  5. Iti multumesc mult pentru precizari, o sa tin cont vara asta de sfaturile tale… precum am scris la conserve nu ma prea pricep… cat despre apa , cu asta va fi ceva mai greu :(. Multumesc inca o data :).

  6. In maghiara se numesc castraveti covasiti.Castravetii de vara mai grosi pot fi f. bine folositi, se taie cite un "capacel"la ambele capete(practic eliminám partea amara a castravetelui)si se cresteaza in lung la mijloc. Deasupra se pune o felie de paine 2-3 zile(se acreste mai repede). Se pune afara la cald, dar nu la soare borcanul, deasupra un capacel.Zeama nu trebuie vinturata. IMPORTANT! Cind s-au acrit, e recomandabil sa-i scoatem din zeama. Clatim cu apa de robinet-intr-o strecuratoare. Zeama strecurata prin sita o turnam din nou pe castravetii asezati intr-un vas curat.Punem deasupra un capac.Bagam la frigider. Nu se inmoaie, reci sant mai gustosi si tin mult timp asa.
    Probati si aceasta modalitate, Monica

  7. Multumesc din suflet, Amalia bella…sunt barbat ( 44 ani ) ,dar sotia e cu probleme prin alte parti…ehehe !!! Si,iata ca mi-a venit o pofta de groaza de cateva zile de castravetii murati…abia ce i-am pus…sa vedem rezultatul…multumesc, deasemenea, si celorlalte " dame " binevoitoare dupa care m-am mai inspirat putin…iti urez o vara racoroasa…te anuntz cand sunt gata de papat…cu drag, TINO…Craiova..19 aug 2010, ora 9,48…

  8. Ama draga..zimi neaparat soare direct pe borcan?Nu am soare direct in „patio”poate stii ce e patio cum ai fost in Valencia:D..as incercat sa vad ce iese..pusic:D

    1. :) ar trebui sa fie soare … nu poti sa-l pui pe pervaz ? … daca nu-i soare nu-i problema tine-i si in patio , la cat e de cald sigur se fac. Eventual incearca cu o cantitate mai mica sa vezi cum iasa. Cat despre Valencia, maine m-as muta acolo. Bineinteles cu familia :).

  9. Reteta e din cartea de bucate, editia veche Sanda Marin, inclusiv cu completarile pe care le-a facut deja cineva: castravetii se taie la capete iar daca sunt mai mari se cresteaza un pic pe lung, usturoi, sare-50 gr. la un litru apa, si se vantura. Eu am pus si cateva boabe de piper. Am pus de 2 zile si nu am de gand sa vantur, apa este foarte limpede, ca in prima zi. Va scriu cand sunt gata, sa va spun daca au iesit si fara vanturat. In carte mai scria ca dupa ce apa cu sare fierbe, trebuie sa o lasi cateva min. sa se limpezeasca, si apoi o torni peste castraveti. Poate de aceea e inca limpede. Om vedea cum ies! Bafta si voua!

  10. Noi am papacit cu patate brave (cartofi fierti si apoi prajiti …) si carne prajita….
    Sunt foarte buni si am recomandat reteta si lu colega mea de munca.
    Pupici si o seara buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.