Cartofi copți umpluți

Cartofii copti umpluti mi-au placut de cand am mancat la un fast food la mall, nu mai tin minte cum se numea, insa in principiu erau niste cartofi mari copti, goliti de miez iar ca umplutura iti puteai alege diverse ingrediente de la carne , legume pana la salata. Mi s-a parut foarte interesanta ideea si tot mi-am dorit sa o incerc acasa insa sincer de groaza de a deschide cuptorul am tot amanat-o. Pana cand intr-o zi le-am promis copiilor ca o sa le fac si cum poate stiti si voi promisiunea e promisiune, nu am avut incotro si i-am preparat.

Ce pot sa va spun este ca se prepara mult mai usor decat ma gandeam si sunt absolut gustosi. La umplutura puteti jongla cu ingredientele, adica puteti adauga sau omite unele din ele, in functie de preferinte si posibilitati. Eu am ales sa ii umplu cu sunca, ou, ceapa, verdeturi, castraveti murati si feta, am intrebat copiii ce preferinte au si acestea au iesit invingatoare. Dar puteti sa adaugati si alte legume cum ar fi ciupercile, sau puteti folosi pui la gratar, ton , posibilitatile sunt multe.

Ca si dressing am folosit maioneza din iaurt, este mult mai sanatoasa si se face rapid. Daca tot am fiert ouale pentru umplutura, am folosit un galbenus fiert la maioneza. Cateodata trebuie sa te orientezi in functie de ingrediente si timpul care il ai la dispozitie. Important este ca amestecul sa fie cremos adica sa fie suficient dressing.

Din pacate nu am cantitati fixe deoarece totul depinde de marimea cartofilor folositi, o sa incerc sa fiu cat mai exacta. Eu am cumparat din piata cartofi mari cu coaja rosie, ii recomand.

Ca sa va faceti calculele mai usor pentru ingrediente, considerati ca un cartof ajunge la o persoana.

Un alt aspect, si ultimul este ca nu am folosit toata umplutura din cartofi, am lasat deoparte umplutura la un cartof, este de inteles daca am pus alte ingrediente pe langa miezul scos.

Dar haideti sa vedem reteta.

Cartofi copți umpluți

Se calculeaza un cartof de persoana:

  • 4 cartofi mari cu coaja rosie
  • 250g sunca putin afumată
  • 4 oua fierte tari
  • 4 fire ceapa verde
  • 4 castraveti murati mici
  • 150g branza feta
  • optional 200g ciuperci din conserva

Pentru dressing:

  • 1 galbenus de ou fiert ( de la cele 4 oua )
  • 1  lingurita de mustar
  • 200 ml iaurt grecesc 2% grasime
  • putina sare
  • 1 lingura ulei de masline

Pentru inceput preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius, ventilatie sus jos.

Spalati cartofii bine si din loc in loc ii intepati cu o scobitoare sau cu ofurculita ( in timp ce se coc miezul va creste in volum si exista riscul sa „explodeze”).

Asezati cartofii pe gratarul de la cuptor si ii coaceti timp de 40 de minute. Cartofii sunt copti atunci cand intra usor lama unui cutit in ei. Zic lama, dar poate fi si o scobitoare mai lunga pentru ca trebuie verificat sa fie copti pana in centru.

Scoateti cartofii si ii lasati sa se raceasca putin cat sa puteti lucra cu el.

Pana se racesc cartofii taiati sunca, ouale, branza si castravetii cubulete, ceapa felii fine.

Preparati dressingul punand toate ingredientele intr-un pahar inalt si le mixati cu mixerul vertical.

Cartofii ii taiati in doua pe lung, si cu o lingura ii scobiti de miez. Puneti miezul intr-un bol ( asa cum am scris cel de la un cartof il lasati deoparte).

 

Adaugati restul ingredientelor si dressingul. Condimentati cu sare si piper si amestecati usor pana se omogenizeaza.

Umpleti din belsug cu umplutura jumatatile de cartofi si apoi serviti.

Pofta buna!

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Cartofi copți umpluți”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.