Cârnați cu legume la cuptor, aromatizați cu cimbru si rozmarin

Cârnați-cu-legume-la-cuptor-aromatizați-cu-cimbru-si-rozmarin-1

Știu că sună oarecum ciudat titlul, pentru că asocierea dintre cârnați și legume este mai rar întâlnită – dar vă spun că această rețetă este una de cinste, de câte ori am preparat-o a avut mare succes!

Decembrie este luna în care se prepară cele mai multe mâncăruri cu cârnați, este oarecum normal să fie așa, pentru că sunt multe sărbători și e luna porcului prin excelență :).  Să vedem, așadar, cum e cu cârnații ăștia și ce preparăm cu ei de sărbători. Majoritatea îi preferă prăjiți sau folosiți la pomana porcului, ar mai fi celebra ruladă din mușchiuleț de porc umplută cu cârnați sau, mai bine zis, cu compoziția de cârnați. Când eram mică și bunicii tăiau porcul întotdeauna umpleau mușchiulețul de porc cu această compoziție și mama îl ținea la congelator până la Crăciun. Alte rețete eu nu mai știu, dar știu că nu am mai tăiat porcul de ceva timp, am trecut pe alte animale, iar cârnații îi cumpăr. E bine și așa, oricum îi gătesc destul de rar, iar combinația de mai jos este una fericită, alături de legume și mere, cimbru și rozmarin căci da, ca de obicei, condimentele fac totul la majoritatea rețetelor. Eu cumăr plante aromatice din Selgros, se găsesc la caserole mici, apoi le congelez și le folosesc ori de câte ori am nevoie, e o chestie foarte practică – poate o încercați și voi.

Cârnați cu legume la cuptor, aromatizați cu cimbru si rozmarin este o rețetă foarte simplă, dar de efect atunci când vreți să serviți o masă tradițională un pic mai altfel. O să rămâneți surprinși cât este de bună, dar asta aștept să-mi scrieți după ce o încercați.

Cârnați cu legume la cuptor, aromatizați cu cimbru si rozmarin

Cârnați-cu-legume-la-cuptor-aromatizați-cu-cimbru-si-rozmarin-2

Ingrediente:

  • 4 cârnați de porc mai mari ( pot fi afumați sau proaspeți)
  • 700g cartofi cu coajă roșie
  • 2 mere, de preferat mai acrișoare
  • 2 cepe roșii
  • 2-3 morcovi
  • 1 lingură cimbru tocat
  • 1 lingură rozmarin tocat
  • 2 linguri miere
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Pentru început precizez că puteți folosi aproape orice tip de cârnați, vă recomand să fie puțin afumați dau un gust mai bun mâncării.

Cartofii și morcovii îi curățăm de coajă , îi spălăm bine și apoi îi tăiem; cartofii felii mai groase, morcovii sferturi. Ceapa o curățăm și o tăiem tot în felii mai groase. Merele le tăiem și pe acestea sferturi, fără să le curățăm de coajă.

Într-un bol mai mic punem uleiul de măsline, cimbrul, rozmarinul, sare, piper și amestecăm ușor.

Cârnați-cu-legume-la-cuptor-aromatizați-cu-cimbru-si-rozmarin-3

 

Preîncălzim cuptorul la 200g C.

Într-o tavă mai mare punem toate legumele, adăugăm uleiul și aromele apoi amestecăm ușor cu mâinile astfel încât să fie acoperite pe toate părțile.

Punem cârnații printre legume, mai punem si câteva ramuri de rozmarin și băgăm tava la cuptor timp de 30 de minute – poate puțin mai mult, până legumele fac o crustă frumoasă, iar cârnații se rumenesc.

Cârnați-cu-legume-la-cuptor-aromatizați-cu-cimbru-si-rozmarin-4

 

Lăsăm tava să mai stea 10 minute cu focul oprit și apoi servim – obligatoriu cu un pahar de horincă înainte! Nu de alta, ci să dăm timp aromelor să se întrepătrundă și mai bine :)

Cârnați-cu-legume-la-cuptor-aromatizați-cu-cimbru-si-rozmarin-5

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.