Bulionul, desi suna nu foarte frumos denumirea este preparatul de baza din bucatariile noastre. Se foloseste foarte des la aproape orice; de la ciorbe, la sosuri chiar si la prajituri si de ce nu la bauturi. Mie imi place sa- l beau si in loc de suc cu cateva cuburi de gheata sau de ce nu merge si cate-o Blody Mary in serile de weekend. Dar voi retineti partea cu ciorbele si cu sosurile, da? :) Este foarte bine daca putem sa-l preparam acasa pentru ca e mai sanatos dar daca nu avem timp putem sa-l si cumparam gata facut. Insa in cazul meu cand am avut rosii carnoase din gradina mamei mele , am preferat sa fac acasa mai multe portii. Reteta este chiar simpla si se folosesc doar 2 ingrediente: rosii si sare insa avem ceva de lucru pana punem bulionul la fiert, dar merita zic eu. Iese atat de bun si de aromat incat cu siguranta munca nu a fost in zadar .Haideti sa vedem cum se prepara.
Ingrediente:
- rosii
- sare
- optional frunze de telina, busuioc
1. Rosiile se spala bine apoi se taie bucati mai mari. Folosim rosii bine coapte si daca se poate cat mai carnoase.
Le dam prin masina de tocat speciala pentru rosii, cojile si semintele le aruncam iar pulpa zdrobita si sucul le punem intr-o oala sau cratita mare si cu fundul gros. Este de preferat o cratita (mare ) deoarece are suprafata de evaporare mai mare si bulionul se fierbe mai repede.
2. Punem cratita la fiert si lasam sa dea sucul in clocot. Lasam sa fiara la foc mare pana se formeaza o spuma deasupra.
Adaugam sare dupa gust, adica cat ne place noua, oricum bulionul se foloseste la mancari sarate asa ca daca scapati mai multa sare nicio problema puneti mai putina in mancare.
Micsoram focul si lasam sa fiarba amestecand des cam 30-35 de minute. Asta este timpul la aproximativ 10 kg de rosii. Din pacate nu exista un timp standard depinde de cat sunt de coapte sau apoase rosiile dar bulionul trebuie fiert bine altfel o sa prinda mucegai.
3. Pana ferbe bulionul pregatim sticlele. Trebuie sa fie bine spalate si uscate apoi tinute in cuptorul fierbinte. Chestia asta se numese sterilizare. 4. Cand bulionul este fiert se toarna fierbinte in sticlele fierbinti apoi se inchid cu capac si se pun intre paturi sa se raceasca incet.
A 2-a zi se iau si se pun etichete dragute :) apoi se depoziteaza in camara.
Dupa un timp asa cum vedeti in prima fotografie se aseaza frumos in sticla si deasupra ramane lichidul.
Cam asta este operatiunea bulionul, am uitat sa va scriu ca atunci cand fierbe se pot adauga frunze de telina pe care le scoatem la sfarsit.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
nu esti singura care foloseste bulionul pentru diverse activitati recreative :)
Ema Georgescu, http://www.examenultau.ro/