Buchteln ( prajiturele din aluat dospit)


Am zis ca nu mai fac dulciuri , dar daca afara ninge/ploua si nu ma pot apuca de alergat asa cum mi-am propus ce sa fac? Va promit ca pana sambata nu mai fac nimic dulce ( si daca fac nu postez asa ca nu o sa stiti :)), glumesc … ce gatesc eu vedeti si voi :)). Haideti mai bine sa va scriu reteta la aceste prajiturele pufoase ca niste obrajori de copil….cred ca asta chiar era un titlu potrivit :). 
Reteta am preluat-o de pe un forum italian, singura modificare a fost umplutura ,acolo scria marmelada de caise, eu am folosit fondantul de mere varianta simplificata ca doar e criza :)).

Ingrendiente:
Pentru aluat
40 g unt topit
500 g faina
140 ml lapte
25 g drojdie proaspata 
coaja rasa de la o lamaie ( eu am pus 1/2lamaie, 1/2 portocala)
un „pinch” de sare :))
2 oua
1 plic zahar vaniliat
60 g zahar

Pentru acoperit:
40 g unt
Intr-un castron s pune zaharul cu drojdia si laptele caldut. Se amesteca si selasa la dospit la caldura ( pe radiator)  aprox 20 minute.
Apoi se toarna acest amestec intr-un castron unde avem faina, vanilia, coaja rasa de lamaie si portocala, putina sare. Se mai adauga ouale batute si untul topit. Framantam pana obtinem un aluat potrivit de moale care se desprinde de peretii vasului. Acoperim si lasam la dospit 30 min la caldura. Secretul meu pentru dospit este urmatorul : incalzesc putin cuptorul apoi bag aluatul inauntru sa dospeasca , bineinteles cu focul stins :)).

Pana dospeste pregatim umplutura din:
2 mere mari
2 linguri de zahar
1 lingura cu vaf amidon
150 ml lapte
1 ou
Se taie merele curatate si fara cotor, cubulete care se pun intr-o craticioara cu zahar. Se lasapana se caramelizeaza si apoi se adauga 100 ml apa. Lasam sa fiarba la foc mic pana scade apa si apoi le zdrobim putin. Separat amestecam laptele cu oul,amidonul si turnam acest amestec peste mere. Punem la foc mic, amestecam continuu pana se ingroasa. Scoatem amestecul afara sa se raceasca. 
Intre timp a dospit si aluatul …

Se ia aluatul se intinde o foaie pe masa infainata ( cam de 1 cm grosime) si se taie in 12  patrate. Pe fiecare se pune putin din amestecul de mere sau daca doriti branza dulce, marmelada depinde ce aveti si se impatura ca in imaginile de mai jos.

Se topeste untul (40 g)
si se unge cu o pensula partea unde se imbina aluatul. Se pun in tava cu partea unsa in jos si se lasa sa creasca inca 20 minute.

Apoi se ung cu restul de unt si se coc timp de 15 minute la foc potrivit ( al meu cuptor era pe 80 grade cu ventilatie).

Scoase din cuptor

Se servesc caldute, pudrate cu zahar… va spun sincer ca vi se topesc in gura atat sunt de fragede :). 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


27 de comentarii la „Buchteln ( prajiturele din aluat dospit)”

  1. Salut Amalia! Ma bucur ca ti-am gasit blogul…il citesc de mai mult timp dar de curand am facut si eu un blog mititel si te-am pua in lista de bloguri ca sa vad ce publici in fiecare zi.Eu mai am multe de invatat..de exemplu prajiturele de genul asta nu am incercat vreodata, dar tocmai de aia m-am bagat in blogosfera culinara..ca sa ma perfectionez!
    Bravo!

  2. O fii reteta de pe forum italian, dar prin zona Sibiului se face ceva asemanator, la origine sasesc, si romanii le zic "buctane". Aproape acelasi aluat, numai ca se umplu cu gem, marmelada, ce ai prin casa. Le mancam in copilarie cu mare placere. Eu nu le-am incercat niciodata, dar daca tot ai postat reteta asta ma bate gandul sa ma apuc de ea. :)

  3. Draga Laura reteta stiu ca e de origine germana asa ca ce spui tu este adevarat… mi se pare cunoscuta denumirea de buctane :)…oricum sa le incerci sunt pufoase si moi . Te pup !

  4. Amalia inca nu ma arunc asa departe…evit tot ce e dospit si se preajeste in ulei (asta decand am dat gres cu langosele…:)))

  5. Draga mea,iti multumesc din suflet pentru retata de obrajiori.Mi-au iesit super super buni,te pupam toti si sarut mana.UN GAND FRUMOS DIN MANGALIA!

  6. Buna Amalia! Am tot facut din retetele tale dar niciodata nu am avut timp sa postez si sa-ti spun cat de delicioase au iesit….Iar aceste Buchteln…sunt un deliciu..Au iesit extrem de bune si pufoase, in cateva ore deja le papasem…pot spune ca am fost mai lacoma si am pus inca un mar, am zis sa fie mai multa umplutura (noua ne place tare mult asa), dar erau suficiente cele 2 mere mentionate de tine…Felicitari!!
    Mihaela

  7. Sunt super gustoase! Eu am facut portie dubla ca se "evapora" foarte repede si am facut una cu mere si cealalta cu branza si eu iesit super bune.De data asta am facut si poze.Zilele astea am pus mana pe o reteta de salata de ton.O sa o fac si iti dau reteta daca vrei si o sa fac si poze.

  8. Amalia, am o intrebare cheie: in Canada e mai greu sa gasesc drojdie proaspata s ivroiam sa t eintreb, daca pun din aia la plic, uscata, un pliculet avind 8g, respect tot asa cantitatea, adica sa pun 3 pliculete ca sa iasa cele 25g care ar trebui de drojdie proaspata? nu sti udaca e vreo diferenta intre drojdia proaspata si cea uscata. Poate poti sa imi raspunzi pina miine, ca vreau sa le fac duminica. multumesc mult!

  9. Amalia un pliculet de drojdie este pentru 500g de faina ( ar trebui sa scrie pe el) deci 3 pliculete de 8g drojdie uscata sunt echivalentul a 75 g drojdie proaspata se folosesc la 1500g faina. Sper ca nu ai pus prea multa drojdie :). Tin pumnii !

  10. Multumesc, acum ma apuc, nu cred ca ma apucam fara sa imi raspunzi, multumesc mult. te tin la curent, cum iese :) nu ma gidneam sa citesc pe pliculet :))))))

  11. pe pliculet de fapt nu scria, dar norocul meu ca in ultimul moment mi-a gasit sotul drojdie proaspata la un magazin polonez, asa ca am folosit pina la urma proaspata! Vai Amaliaaaaaaaa, a iesit CA LA CARTE, cum zic eu, atunci cind nu am absolut nimic de reprosat unei retete….Arta! Sa vezi cum mirosea in casa , parca eram la patiserie in Romania, aici mai rar mirosul asta; asa ca pentru….a mia oara, multumesc! Pina si sotul mi-a zis ca e impresionat!

  12. Buna Amalia,cum ti-am spus si la aparitia in"ELLE"te urmaresc,cu mare drag si-mi esti de mare ajutor in bucatarie!Intotdeauna mi-a fost teama de aluaturi dospite,iar reteta aceasta am incercat-o acum cena timp…insa opera mea de arta a ajuns in cosul de gunoi,caci drojdia nu era proaspata!Sincer am plans ingrozitor…dar a fost vina mea!Ieri insa,mi-am luat inima in dinti si-am reancercato(de data aceasta cu drojdie proaspata)si mi-au iesit minunate!!!N-am avut insa gem de caise si-am pus branza dulce!Mmmmm un deliciu!Inca o data esti ingerul meu pazitor in"ArtaCulinara"!

  13. Heei, bravo ca ai incercat inca o data! Cred ca sunt delicioase cu branza de vaci … sa le papi cu placere, cat despre aprecieri iti multumesc mult sper sa postez retete cat mai apetisante :).

  14. Tocmai am incercat si eu reteta. Sunt prea fierbinti sa le gust inca dar miros f bine.
    Banuiesc insa ca se coc la 180C nu la 80 ca in reteta :-)

  15. saptamana trecuta am intratdin curiozitate pe aici ca sa vad niste retete…..toate sunt super felicitari….si buchtlen…..foarte bune…le-am facut si copiii mei au fost incantati…felicitari..si am de gand sa mai incerc din retetele tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.