Buchteln ( prajiturele din aluat dospit)


Am zis ca nu mai fac dulciuri , dar daca afara ninge/ploua si nu ma pot apuca de alergat asa cum mi-am propus ce sa fac? Va promit ca pana sambata nu mai fac nimic dulce ( si daca fac nu postez asa ca nu o sa stiti :)), glumesc … ce gatesc eu vedeti si voi :)). Haideti mai bine sa va scriu reteta la aceste prajiturele pufoase ca niste obrajori de copil….cred ca asta chiar era un titlu potrivit :). 
Reteta am preluat-o de pe un forum italian, singura modificare a fost umplutura ,acolo scria marmelada de caise, eu am folosit fondantul de mere varianta simplificata ca doar e criza :)).

Ingrendiente:
Pentru aluat
40 g unt topit
500 g faina
140 ml lapte
25 g drojdie proaspata 
coaja rasa de la o lamaie ( eu am pus 1/2lamaie, 1/2 portocala)
un „pinch” de sare :))
2 oua
1 plic zahar vaniliat
60 g zahar

Pentru acoperit:
40 g unt
Intr-un castron s pune zaharul cu drojdia si laptele caldut. Se amesteca si selasa la dospit la caldura ( pe radiator)  aprox 20 minute.
Apoi se toarna acest amestec intr-un castron unde avem faina, vanilia, coaja rasa de lamaie si portocala, putina sare. Se mai adauga ouale batute si untul topit. Framantam pana obtinem un aluat potrivit de moale care se desprinde de peretii vasului. Acoperim si lasam la dospit 30 min la caldura. Secretul meu pentru dospit este urmatorul : incalzesc putin cuptorul apoi bag aluatul inauntru sa dospeasca , bineinteles cu focul stins :)).

Pana dospeste pregatim umplutura din:
2 mere mari
2 linguri de zahar
1 lingura cu vaf amidon
150 ml lapte
1 ou
Se taie merele curatate si fara cotor, cubulete care se pun intr-o craticioara cu zahar. Se lasapana se caramelizeaza si apoi se adauga 100 ml apa. Lasam sa fiarba la foc mic pana scade apa si apoi le zdrobim putin. Separat amestecam laptele cu oul,amidonul si turnam acest amestec peste mere. Punem la foc mic, amestecam continuu pana se ingroasa. Scoatem amestecul afara sa se raceasca. 
Intre timp a dospit si aluatul …

Se ia aluatul se intinde o foaie pe masa infainata ( cam de 1 cm grosime) si se taie in 12  patrate. Pe fiecare se pune putin din amestecul de mere sau daca doriti branza dulce, marmelada depinde ce aveti si se impatura ca in imaginile de mai jos.

Se topeste untul (40 g)
si se unge cu o pensula partea unde se imbina aluatul. Se pun in tava cu partea unsa in jos si se lasa sa creasca inca 20 minute.

Apoi se ung cu restul de unt si se coc timp de 15 minute la foc potrivit ( al meu cuptor era pe 80 grade cu ventilatie).

Scoase din cuptor

Se servesc caldute, pudrate cu zahar… va spun sincer ca vi se topesc in gura atat sunt de fragede :). 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


27 de comentarii la „Buchteln ( prajiturele din aluat dospit)”

  1. Heei, bravo ca ai incercat inca o data! Cred ca sunt delicioase cu branza de vaci … sa le papi cu placere, cat despre aprecieri iti multumesc mult sper sa postez retete cat mai apetisante :).

  2. Tocmai am incercat si eu reteta. Sunt prea fierbinti sa le gust inca dar miros f bine.
    Banuiesc insa ca se coc la 180C nu la 80 ca in reteta :-)

  3. saptamana trecuta am intratdin curiozitate pe aici ca sa vad niste retete…..toate sunt super felicitari….si buchtlen…..foarte bune…le-am facut si copiii mei au fost incantati…felicitari..si am de gand sa mai incerc din retetele tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.