Branzoaice

Branzoici sau branzoaice
Branzoici sau branzoaice

Azi am facut branzoaice si pentru ca am gasit o idee interesanta de-a „impaturi” aluatul , am si pus-o in practica. Inainte de-a incepe vreau sa-i multumesc lui Leea pentru idee !

Branzoaicele sau placintele poale in brau sunt niste pufoșenii umplute cu branza dulce și stafide. Aluatul este cel de cozonac,branzoicile frământate bine și dospite cat trebuie teebuie sa se desfa a fâșii – fâșii

Rețeta este destul de simplă, vă recomad să folosiți ingrediente de calitate atât pentru aluatcat si pentru umplutură.

Branzoiace

Reteta simpla de branzoaice
Reteta simpla de branzoaice

Cantitatile sunt aproximativ pentru 35 de bucati de branzoaice:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina alba 000
  • 4 oua
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 150 gr unt
  • zahar dupa gust ( aprox. 5 linguri)
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Pentru umplutura:

  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 kg branza dulce
  • stafide
  • zahar dupa gust
  • 2 oua

Cum facem branzoaicele?

Se freaca drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza si apoi se mai adauga putina faina ( 1 lingurita) si cam 60 ml lapte caldut. Separat se incalzeste laptele si se adauga untul sa se topeasca.Apoi se framanta un aluat mai moale, pana se desprinde de pe vas ( daca mai este nevoie adaugati lapte caldut) si se lasa sa creasca o ora.
Branzoaice reteta simpla
Se imparte in 2 si se intinde o foaie care se taie in patrate .
Branza se amesteca cu stafidele, coaja de lamaie, ouale si zaharul ( eu am pus si 2 pliculete de zahar vaniliat).

Se impatura aluatul dupa metoda urmatoare:

Se pune umplutura in mijloc la fiecare patrat apoi se aduna colturile la fel ca si la un plic apasand bine pe ultimul ca sa nu se desfaca in timpul coacerii.

 

Branzoaice reteta simpla

Branzoaice reteta simpla

Branzoaice reteta simpla

Se mai lasa sa creasca in tava 15 minute apoi se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin ulei si se coc timp de 15-20 de minute in cuptorul incins la 180 grade Celsius.

Branzoaice reteta simpla

Branzoaice reteta simpla

Se cresteaza pe margini cu un cutit, se pune umplutura pe mijloc si apoi se impletesc una cate una marginile.

O alta metoda de impaturit este aceasta

Branzoaice reteta simpla

Branzoaice reteta simpla

 

Branzoaice reteta simpla

Iata si un filmulet ca sa vedeti cat de pufoase sunt

Branzoaice, branzoici

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


64 de comentarii la „Branzoaice”

  1. Wow, tocmai ce ma gindeam ce sa fac ce sa fac, ca reteta mea de brinzoaice dadea doar 12 bucati :)))) si iata ca te-am gasit din nou :) sa nu crezi ca am somat pina acum, doar nu am mai comentat – doar simbata trecuta am facut puiul cu 40 de catei de usturoi, dar am pus numai vreo 20 (sa manince si copiii) si a iesit o minunatie!

  2. am incercat pentru prima data sa fac branzoici si mi-au iesit super, datorita retetei bineinteles, multumesc Amalia!

    1. Dupa ce le scoti din cuptor le acoperi cu un prosop textil. Apoi le pastrezi intr-o punga de nylon sau o cutie ermetic inchisa.

  3. buna amalia! am facut si eu branzoicile si branza mi-a iesit tare moale, am mai pus putin gris in ea ca sa nu curga foarte tare, si nu m-am prea priceput la intins foaia ca nu am stiut cam cat de groasa trebuie sa fie , acuma sunt in cuptor sper sa fie ok.

      1. mi-au iesit foarte bune si nu mi-a curs branza ;) …. am mai facut de la tine gogosile simple fffffff bune mi-au iesit, un deliciu :)

  4. E a doua oara cand fac astfel de branzoaice si au iesit o minunatie! Sunt preferatele sotului meu. Multumesc pentru reteta, Amalia.

  5. Nu am văzut nicăieri la ce temperatura se încălzească cuptorul ? Eu sint din USA si stiu ca e si differenta intre celsius si ferenheit . Daca ma poți ajuta. Arată super si le încerc oricum si știu ca a doua ora mai fi si mai bune !

  6. Amalia,
    Eu nu am de unde sa cumpar drojdie proaspata , te rog spune-mi cita drojie uscata sa pun, in lingurite , te rog!!!
    Multumesc frumos!!

    1. Uscata cred ca 1 plic dar nu stiu cate grame are… tin minte ca pe plic scrie pentru cata faina se foloseste..eventual cauta pe google.

  7. Buna Amalia,
    Am dat si eu de reteta ta minuanta de branzoici, maine am in plan sa o experimentez…insa am o mica intrebare…as putea folosi faina integrala in loc de faina alba? Multumesc si astept raspunsul tau.

  8. astazi aveam pofta de ceva dulce si tradizional sim am hotarat sa fac branzoaice sper sa reusesc tinand cont ca nu sunt o maestsa a bucatariei…complimente pentru site si retete

  9. Pingback: Branzoaice | miremirc

  10. Draga Amalia,iti multumesc pt.reteta.Sunt o bunatate doar ca trebuia sa mai pun un pic de zahar si de unt( cel putin asa mi- au spus copiii),in rest mi- a iesit si „impletitura” ,merita sa le incercati !!!

  11. in sfirsit mi,ai iesit brinzoicile super cind vin acasa la cluj te caut sa te puuup pt retete,,,,daca imi spyui unde stai io in grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.