Bors de peste

Cu reteta asta e poveste lunga dar eu o scriu pe scurt. Ardeleanca fiind, borsul de peste nu-mi place de nicio culoare, dar sa stiti ca mama il gateste destul de des. Toata familia e innebunita dupa el ( inafara de mine ) si cum nu am scapat de sotul meu iubit , l-am facut ieri . Reteta e de la mama, sa nu-mi aduceti multe critici :).

Ingrediente ( aproximative):

  •  1 1/2 kg peste ( eu am pus 1 stiuca , (o tineam sa o fac umpluta) si tacamuri de peste)
  • 3 morcovi
  • 1/4 telina
  • 1 pastarnac
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 3-4 cartofi mai mici
  • 150 ml bulion
  • 1/2 litru bors
  • 3-4 linguri leustean tocat
  • ulei, sare

Spalam pestele bine , il taiem bucati si-l punem sa fiarba cu putina sare in 4 litri de apa.

Morcovii, telina , pastarnacul le curatam si le dam pe razatoarea cea mare. Ardeiul il taiem fasii sau cubulete si ceapa o tocam marunt. Calim zarzavatul in 4-5 linguri de ulei si apoi adaugam apa doar cat sa-l acopere. Adaugam sare ( eu am pus si putina vegeta) si lasam sa fiarba.

Cand pestele a fiert il scoatem cu o spumiera si il lasam sa se raceasca.

Supa ramasa o strecuram cu o strecuratoare fina si o adaugam la zarzavat. Din cate stiu carnea de peste se fierbe impreuna cu zarzavatul dar mama o fierbe separat si strecoara supa, apoi o adauga la legume. De ce? Ea zice ca sa nu ramana oase marunte . In fine, mergem mai departe. Adaugam la ciorba si cartofii curatati si taiati cubulete, bulionul si leusteanul.

Carnea racita o curatam frumos de pe oase si o adaugam in ciorba . Separat dam borsul intr-un clocot si-l adaugam la ciorba. Gustam si daca e cazul potrivim de sare. Servim cu ardei iute si daca va place cu smantana. Sotul mi-a dat nota 10 :) , acum ramane sa-l incercati si voi si sa-mi scrieti ce parere aveti :).

11 comentarii la „Bors de peste”

  1. Asa fac si eu. Fierb pestele separat, iar in apa in care a fiert pestele, fierb legumele. Si ca sa iasa cu un gust deosebit, trebuie pus ceva mai mult leustean.
    Felicitari!

  2. Si eu tot ardeleanca, dar eu sint in capatul opus, ador borsul de peste asta pesemne pt ca-n Harghita mai rar aveam ocazia sa-l mancam. Chiar zilele trecute pofteam la el. Categoric fa csi eu zilele astea, dar pana atunci ma primesti si pe mine lang-o farfurie cu bors? Aduc eu linguri :))

  3. Ma bucur ca te-am descoperit (cam de o luna:)))) si de atunci ma inspiri in ce sa gatesc. Nu e ocupatia mea favorita, probabil din lipsa timpului, dar n-am ce face, e obligatorie. Si sotul meu e fan ciorba fasole& ciorba de burta, dar cea de burta nu o stiu face.
    Ma bucur ca am gasit reteta aceasta de ciorbita de peste. Si eu sunt ardeleanca, chiar in Cj, dar n-o prea fac. Si niciodata n-am strecurat-o. Probabil de aceea nu ne prea pace din frica de oase. Dar soacra mea care e din sud, o facea frecvent, si acra :P. Acum in mod sigur o voi incerca ;D. E suuuper blogul tau..mai scrie-ne. Ah si imi place si bucataria ta;))), a mea inca nu e gata ca abia ne-am mutat, dar abia astept… sa gatesc…

  4. Draga mea, multumesc pentru aprecieri… ciorba de burta gatesc destul de des, am si pozat-o doar ca nu am postat-o pe blog…cat despre bucatarie sa stii ca am cumparat rand pe rand fiecare obiect :)… in mobila am investit destul de putin, daca esti din Cluj te pot ajuta sa nu cheltuiesti atatia bani cu mobila :) scrie-mi pe mail.

  5. Ceau, am facut ieri borsul mi-a iesit ffff bun, chiar acum am mancat la lucru. Multumim pt retele delicoase care le faci, te pup!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.