Mi-am propus, de fapt imi tot propun de ceva vreme si cateodata si reusesc, sa incerc retete mai sanatoase de deserturi cu mai putin zahar sau chiar fara asa ca zis si facut. Surse de inspiratie sunt destule trebuie doar sa fie si bune ( probabil stiti si voi ca sunt o multime de bloguri cu poze apetisante la tot felul de retete , care le incerci si ce sa vezi nu ies cum trebuie, eu una am patit -o de cateva ori). Ma tenteaza sa incerc desrturi sau snaks-uri energizante, care desi sunt fara zahar sau cu foarte putin zahar sunt destul de proteice, adica nu trebuie sa exagerati cu ele decat daca faceti efort fizic, pentru ca sunt mici dar adevarate bombe calorice. Insa consumate cu moderatie aduc un plus de energie, sunt un aport de fibre si nu numai pentru organism
Bilele energizante cu nuci si curmale sunt un dulce care nu necesita zahar adaugat, nici macar miere, dulceata curmalelor este suficient pentru a le transforma in mici placeri pe care sa ni le oferim zilnic, atunci cand avem pofta de ceva dulce sau cand ne simtim mai obositi.
Reteta este extrem de simpla si versatila. Daca sunteti un iubitor al ciocolatei la fel ca si mine puteti adauga cacao pentru un gust de ciocolata.
Puteti sa preparati mai multe si sa le pastrati la congelator daca aveti chef sa le consumati mai tarziu.
Am folosit ca unitate de masura o cana de 200ml, e mai usor decat sa le cantariti.
Bile energizante cu nuci si curmale
Ingrediente pentru 18 -20 buc:
- 20 buc curmale uscate cat mai mari fara samburi
- 1 cana de samburi de nuca ( puteti folosi caju, migdale sau un amestec de nuci)
- 1/2 de cana nuca de cocos
- 1 lingura cacao de buna calitate
- 1 lingurita seminte de chia
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 4 linguri de apa
- cocos pentru tavalit bomboanele
Procedura este foarte simpla.
Am citit doua modalitati de a prepara aceste bomboane; una in care curmalele erau puse la hidratat in apa si apoi se foloseau impreuna cu apa in care au stat la hidratat sau alta cea pe care am facut-o eu in care am pus pur si simplu curmalele in procesor si am adaugat apa ulteiror.
Bun, punem toate ingredientele intr-un procesor sau robot de bucatarie si mixam pana obtinem o compozitie ce se poate modela. Daca nu se leaga adica are aspect nisipos mai adaugati apa, eu am pus cred inca 2 linguri in plus de apa. Daca e prea moale mai adaugati cativa fulgi de ovaz.
Va veti da seama imediat care e textura potrivita nu va faceti griji.
Cu o lingura luati din amestec si formati bile de marimea unei nuci. Le puneti pe un platou si dupa ce terminati de modelat le treceti pe fiecare prin fulgi de cocos. Nu trebuie sa fie foarte tari consistenta e ca la salamul de biscuiti si oricum se mai intaresc putin pe masura ce stau la rece.
Serviti cu incredere, eu le-am facut pentru 2 3 zile dar s-au terminat toate in prima zi, copiilor le-au placut foarte mult.
Alte retete de dulciuri sanatoase pe blog:
Bile energizante cu fulgi de ovaz
Snack cu fulgi de ovăz și banane
Sper sa le incercati!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]