Batoane energizante

Batoane-energizante-1

Atunci cand te simti  lipsit de energie sau iti este pofta de ceva dulce aceste snack-uri iti aduc un plus de proteine si energie. Stiu ca suna a reclama TV dar chiar asa este unde mai pui ca sunt si sanatoase si pot inlocui cu succes covrigeii sau alunele rontaite intre mese. Eu recunoc ca rareori imi cumpar asa ceva , in magazine sunt o multitudine de produse de acest gen, deobicei mananc un fruct sau beau o cafea dar cateodat simt nevoia sa „rontai” ceva asa ca am decis sa imi prepar acasa, un dulce pe masura cu multe fibre si proteine.

Probabil ati vazut ca mai am o reteta sau doua de chestii energizante, putine e drept avand in vedere ca pe blog sunt peste 1000 de retete, pentru mine este un capitol nou, nu prea am cum sa inventez o reteta de batoane ernegizante asa ca am ales sa ma inspir de pe net unde sincer sunt zeci de site-uri sau chiar sute cu retete de acest gen. Am constatat ca se fac foarte usor, practic sunt constituite dintr-o „baza” formata din cereale, pseudo cereale sau fructe uscate si un „liant” care poate fi unt de arahide sau ulei de cocos. Sa nu uitam de dulce care poate fi miere, sirop de agave sau putina ciocolata neagra. Formula este gata, ramane sa vedem proportiile si asa cum banuiti combinatiile pot fi multe, in functie de ce aveti prin camara. Eh stiu ca chestii de acest gen nu aveti prin camara dar puteti sa va cumparati cateva pungi sau borcanele din fiecare si apoi sa le folositi pentru batoane, fursecuri, granola sau shake-uri energizante. Bun, daca v-am convins ramane de vazut, eu una m-am declarat extrem de multumita de rezultat, batoanele au fost excelente ca gust, au iesit destul de multe din cantitatatile de mai jos plus ca au mancat si picii cu placere din ele. Hai sa vedem reteta :)

Batoane energizante

Batoane-energizante-2

Ingrediente pentru 12 buc:

  • 225g fulgi de ovaz
  • 70g seminte de dovleac
  • 40g seminte de floarea soarelui
  • 75g migdale, alune de padure sau miez de nuca
  • 40g seminte de chia
  • 80g caise uscate tocate
  • 30g goji
  • 70g afine uscate sau stafide daca nu aveti
  • 100g ulei de nuca de cocos ( sau unt)
  • 60g zahar brun
  • 90g miere
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 75g ciocolata neagra tocata

Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Punem intr-o tava punem fulgii de ovaz, semintele de dovlec si floarea soarelui. Le prajim 8-10 minute apoi le scoatem si le lasam sa se raceasca.

Batoane-energizante-3

De aici totul devine si mai simplu; intr-un bol punem toate ingredientele mai putin uleiul de cocos, zaharul ,mierea, ciocolata si le amestecam usor.

Intr-o oala mai mica adaugam mierea, uleiul de cocos, zaharul, le incalzim pana cand se dizolva zaharul si apoi mai lasam 1 minut.

Turnam amestecul fierbinte peste ingredientele din bol si amestecam usor cu o lingura. Cand amestecul s-a racit adaugam si ciocolata taiata bucatele. Eu m-am grabit putin si nu am asteptat sa se raceasca cand am pus ciocolata dar voi sa nu faceti asa :)

Batoane-energizante-4

Punem amestecul intr-o forma de dimesiuni 27×11 cm sau putin mai mare. Forma trebuie tapetata cu hartie de copt, eu am ales o tava mare de cozonac. Apasam bine cu mainile pana formam un strat uniform apoi impachetam cu grija si punem compozitia la frigider o ora .

Batoane-energizante-5

Desfacem hartia si cu un cutit bine ascutit taiem batoanele in marimea dorita. Le impachetam fiecare in hartie de copt si le pastram la rece. Sincer mi-a fost teama ca se vor taia greu deoarece ametecul este foarte tare dar sa stiti ca nu a fost asa, am reusit sa le tai destul de usor.

Batoane-energizante-6

Eu le-am pastrat vreo 2 zile dar pot sta la rece si mai mult desi nu cred ca vor rezista poftelor :)

Alte retete de acest gen gasiti aici:

Bile energizante cu fulgi de ovaz

Chec cu mere si fructe uscate

Sper sa va placa si sa le incercati!

Sursa retetei este aici

 

2 comentarii la „Batoane energizante”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.