Atelier de Turta Dulce

Weekendul acesta la Timisoara se prajitureste la Atelierul de Turta Dulce! Se anunta un eveniment cu multe mirodenii si glazuri colorate. Prin urmare, cu mic, cu mare, mamici, tatici, bunici, fete si baieti, sunteti asteptati sambata 26 noiembrie 2011 intre orele 11.00 -13.00 la Pizzeria Kontiki Timisoara. Mai multe informatii si rezervari aici: http://cameliaminisan.blogspot.com/p/ateliere-culinare.html

Pentru cei ce nu pot participa la Atelier, dar stiu ce inseamna o turta dulce buna servita cu o ceasca de ceai sau de lapte, va indemn la prajiturit acasa!

 

Ingrediente [pt ~1.250gr. aluat]

Pt. aluat:

  • 250 gr miere
  • 250 gr unt
  • 250 gr. zahar brun (sau zahar simplu)
  • 400 gr.faina de secara
  • 1lingurita scortisoara
  • 2 lingurite mix de mirodenii
  • 1 lingurita cacao
  • 1 ou intreg
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri rom sau/si apa

Pt. glazura:

  • 150 gr. Zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • Colorant alimentar [optional, pt glazura colorata]

Pt. mix de mirodenii

  • 35gr. Scortisoara
  • 9 gr. Cuisoare macinate
  • 2 gr. Coriandru macinat
  • 2 gr. ghimbir macinat
  • 2 gr. Nucsoara macinata
  • 2gr. Cardamom macinat

Procedura

Se topesc: mierea(250g) + untul (250g) + zaharul brun (250g), pana cand zaharul brun s-a dizolvat integral. Amestecul se lasa la racit.

In etapa urmatoare este nevoie de un mixer potrivit pentru amestecat aluat (cu palete pt aluat). Daca nu aveti mixer, puteti amesteca cu mana…dar fii pregatita sa faci muschi ! :)

Intr-un bol curat se amesteca faina de secara cu: 1lingurita de scortisoara, 2lingurite de mix de mirodenii, 1lingurita de cacao

Amestecul racit [miere-unt-zahar] se toarna in bolul de mixer. Se incepe mixarea si se adauga treptat: oul si faina de secara (in care ati integrat deja scortisoara, mirodeniile si cacao). Intr-o ceasca se amesteca pana se dizolva,  bicarbonatul cu rom si/sau apa. Acesta se adauga in aluat. Se omogenizeaza bine.

Initial aluatul de turta dulce este foarte lipicios! El trebuie sa devina solid si maleabil si este gata atunci cand nu se lipeste de mana.

Aluatul se impacheteaza in folie de bucatarie si se tine la frigider minim 4ore – recomand sa-l tineti peste noapte, sa “lucreze” bine, bine ingredientele!

Dupa ce aluatul s-a odihnit la rece, urmeaza partea cea mai aromata! :)

Cuptorul se incalzeste la 180 grade

In tava se pune hartie de copt

Masa de lucru se tapeaza cu faina

Pentru a lucra mai usor cu aluatul, acesta se imparte in 4bucati, iar apoi fiecare bucata se intinde cu sucitorul. Patura de aluat trebuie sa aiba 0,5 cm. Se decupeaza aluatul cu forme si se pun in tava. Lasati distanta intre formele din tava deoarece aluatul va creste cand se coace.

Turtele se lasa in cuptor 10minute. Cand le scoateti, ele trebuie asezate pe un grilaj – pt a se raci.

Atentie: atunci cand scoateti turtele din cuptor, ele sunt moi! Trebuie manuite cu grija ca sa nu se rupa. Pe masura ce se racesc, se intaresc.

Cand s-au racit le puteti decora cu glazura

In prima zi turtele sunt tari! Ele trebuie tinute intr-o cutie cu capac [pe care il lasati intredeschis]. In cutie se adauga o felie de mar. Turtele vor absorbi umezeala din mar si se fragezesc. Sunt bune de mancat mult timp [2-3 saptamani!]

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Atelier de Turta Dulce”

  1. Minunata reteta,dar totusi nu stiu cand se pune bicarbonatul?
    Cand se topeste mierea cu zaharul si untul,sau odata cu faina.Se mai stinge cu romul sau nu?
    Te rog lamureste-ma deoarece sunt departe de Timisoara(Bucuresti) si nu pot participa la o lectie practica.Multzumesc anticipat pentruraspuns.

    1. Mierea se topeste impreuna cu untul si zaharul fara faina. Apoi se lasa la racit si se pune intr-un bol si se adauga faina , ou samd. Bicarbonatul se amesteca cu apa si romul intr-o ceasca separat si apoi se adauga la aluat. Sa-mi scrii daca nu ai inteles o sa incerc sa fiu mai explicita :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.