Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche
Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Acest aluat care defapt se numeste pasta brisee si face parte din bucataria franceza este un aluat extrem de versatil,  se face rapid si il puteti folosi la tarte dulci sau sarate, placinte dulci sau sarate, quiche si alte bunatati care se prepara cu un aluat fraged.

Si pentru mine a fost ceva nou, asa ca am studia putin pe google provenienta lui si conform wikipedia am aflat ca se numește brisé , adică „rupt” , deoarece grăsimea ( untul ) este mai întâi amestecată cu făina într-o cantitate suficientă pentru a obține un amestec de bucăți detașate unele de altele; apoi se adauga cantitatea de apă foarte rece (cu linguri, una câte una) necesară pentru a obține o pastă omogenă.

Pentru a da pastelui o culoare aurie, împrăștiați suprafața cu gălbenușul de ou bătut înainte de al coace în cuptor.

Pentru variantele dulci și sărate, adăugați două lingurițe de zahăr sau sare înainte de a adăuga apa rece.

Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Ingrediente pentru 350 g aluat pentru tarte si placinte:

  • 200g faina de tip 000
  • 100g unt cu grasime minim80%
  • 50g apa foarte rece
  • 1 varf de cutit de sare

Cum preparam aluatul fraged pentru tarte si placinte, quiche?

Pentru inceput puneti faina, sarea si untul taiat cubulete intr-un robot de bucatarie ( stiti voi cel cu lamele care toaca )

Amestecati ingredientele timp de cateva secunde.

Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Adaugati apa foarte rece si amestecati 1 minut maxim 2 pana obtineti un aluat compact.

Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Puneti aluatul pe un blat de lucru si il framantati cateva secunde doar cat sa-i dati o forma rotunda apoi il acoperiti cu o folie si il pastrati la frigider minim 40 de minute pana il folositi.

Aluat fraged pentru tarte, placinte, quiche

Se poate pastra la frigider maxim 2 zile, iar la congelator maxim o luna.

  • Este foarte important ca aluatul sa fie pastrat la frigider minim 40 de minute pentru ca in timpul coptului untul sa se topeasca mai greu si sa se gateasca treptat, evitand astfel sa obtinem o tarta cu un aluat necopt.
  • Aceasta este varianta pentru tarte sarate, pentru cele dulci adaugati o lingurita de zahar in loc de sare.

Aceasta reteta este preluata de pe giallozafferano.it

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.