Mi s-a părut ciudat să scriu o rețetă cu acest titlu pentru că in general gatesc mancare din Ardeal … in Ardeal nu exista termenul de turta dar aceste placinte subtiri nu pot fi denumite altfel. Din cateva feluri de placinte pe care le-am preparat pot spune ca acestea sunt extraordinar de bune! Subtiri, deloc uscate foarte pufoase, se prepara usor fara dospire ceea ce mie imi place la nebunie, au un gust pronuntat de branza. Se pot face cu absolut oricefel de branza, eu am folosit 3 tipuri, le-am facut cu ce aveam prin frigider. Daca le serviti cu un sos de usturoi si smantana sau iaurt va spun cum s-ar zice cu mana pe inima ca nu va puteti opri din mancat!
Pozele nu sunt extraordinare pentru ca le-am facut cu telefonul dar am zis ca daca nu scriu reteta acum , nu cred ca o mai scriu vreodata :) Partea buna este ca am facut multe, astfel puteti sa va dati seama usor cum se prepara in caz ca vreti sa le incercati.
Reteta am scris-o de pe un grup de pe facebook si apartine doamnei Ileana Chirila careia ii multumesc, am cantarit ingredientele mai putin faina ca sa fiu sigura ca nu dati gres incercand sa preparati aceste turte.
Alte retete de placinte cu branza de pe blog:
Placinta creata, click aici pentru reteta
Placinta cu branza ca la bunica, click aici pentru reteta
Placinte cu branza fara dospire, click aici pentru reteta
Placinte pe lespede, click aici pentru reteta
Langosi, click aici pentru reteta
Turte cu brânză și iaurt
Ingrediente 16 buc:
- 2 oua
- 300g piure de cartofi ( daca nu aveti piure , fierbeti cartofii cu coaja ii curatati si ii dati prin razatoarea cu gauri mici apoi cantariti cantitatea de 300)
- 300g branza rasa ( eu am pus cas de oaie, branza de vaci, cascaval ) puteti folosi si telemea
- 300g iaurt
- 1 lingurita bicarbonat
- 2 lingurite sare
- aproximativ 600g faina + vreo 200g pentru intins
- ulei
Intr-un bol punem toate ingredientele mai putin faina ( bicarbonatul stins intr-o lingura de otet) si amestecam apoi adaugam treptat faina, framantand pana obtinem un aluat putin elastic. Eu am folosit cam 650g de faina.
Tot timpul lucram cu faina, astfel;pe planseta presarata cu faina taiem aluatul in 16, modelam bucatile sub forma de bile si le lasam sa stea timp de 30 de minute acoperite cu un servet textil.
Presaram faina din nou si intindem din prima bucata o turta subtire asa cum vedeti in foto ( este cam de grosimea unei clatite coapte)
pe care o punem la prajit intr-o tigaie unsa cu putin ulei. Acoperim tigaia cu un capac si lasam sa se prajeasca 2-3minut pana se rumeneste usor ( o sa vedeti ca aluatul face besici) apoi o intoarcem punem capacul din nou si lasam pana se rumeneste si pe cealalta parte. Eu am uns fiecare placinta cu ulei inainte sa o intorc dar nu e obligatoriu.
Prajim toate turtele si de fiecare data cand punem cate una pe un platou le acoperim cu un servet textil.
Le servim calde cu mujdei de usturoi sau cu smantana.
Pentru o ultima caracterizare a acestor turte va spun ca sunt dementiale!
Bestiala reteta. Trebuie sa fac si eu. Eu le fac de obicei cu drojdie, deci dospite, ca la mama la Oradea, dar tre sa incerc si de-astea fara dospire.
O sa aveti si o reteta cu varza?
Multumim!
Musai trebuie sa le incercati! Varianta cu varza o am dar cu aluat dospit :)
Foarte bune aceste plăcinte pe lespede chiar bestiale.
Dar am si eu o întrebare.
Abonamentul la sală cine îl plătește?
Că de bune ce sunt nu te poți opri din mâncat.
Virgil iți imprumut ai mei copii și o să vezi că nu mai ai nevoie de sală :)). Mă bucur că v-au placut plăcintele :)