Napolitane cu crema

Napolitane-cu-crema-1

Sunt convinsă că ați observat că de ceva vreme, aproape doi ani, sunt implicată într-un proiect frumos, de suflet aș putea spune, Selgros caută pasiunea. Am cunoscut blogeri culinari, am legat prietenii și am adus pe blog rețete de mult uitate. Ce vreau să vă scriu este că nu e ușor să scrii o rețetă nouă atunci când pe blog ai peste 1000 de rețete dar mie mi-a plăcut provocarea așa că am căutat peste tot inspirație și mai ales rețete care să ne aducă aminte de vremurile copilăriei. Unele au fost puțin adaptate astfel încât să le puteți prepara și voi, altele sunt așa cum le cunosc de mică de la mama sau bunica, oricum să știți că în toate am pus și pun suflet pentru că sunt rețete speciale care îmi sunt tare dragi. Dovadă este că uite, luna septembrie se apropie de sfârșit și abia acum am găsit rețeta de suflet a acestei luni.

 

Zilele trecute, am trecut pe lângă grădinița unde a fost băiatul cel mare și văzându-i pe cei mici mi-am amintit de mine când eram la grădiniță în grupa mare și o așteptam pe mama cu sufletul la gură pentru că știam că îmi aduce ceva bun. O eugenie, biscuiți sau dulcele suprem napolitane cu cremă. Mama lucra la cantina combinatului siderurgic Hunedoara, acolo am mâncat covrigi cu sare agățați pe sfoară să nu mă ardă, acolo am văzut cum se făcea cafeaua la ibric pe nisip fierbinte și tot acolo am avut ocazia să intru în laboratorul de cofetărie unde se făceau deserturile. Țin minte că era o tanti slabă din cale afară care era tare pricepută și m-a lăsat să mă uit la ea cum face napolitanele cu cremă, mai bine zis crema de napolitane, așa cantități mari de cremă nu am văzut niciodată până și de atunci :) Acum să nu vă așteptați să știu rețeta ei, pe atunci aveam 7-8 ani, mama avea o altă rețetă, vecina la fel, dar am căutat și am tot întrebat până am găsit o rețetă care să îmi placă și care să semene cât de cât cu ce mâncam când eram mică.

Napolitane cu crema

Napolitane-cu-crema-2

Ingrediente:

  • o cutie de foi de napolitane mari de dimensiunea 29×39 cm
  • 1 l lapte
  • 500g zahăr
  • 150g nucă măcinată
  • 250g unt ( poate fi slab sau gras eu am folosit cu 82% grăsime)
  • 200g biscuiți simpli măcinați
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 100g ciocolată menaj ( opțional)

Pentru început aș vrea să menționez că din aceste cantități de ingrediente ies foarte multe porții, vă recomand să faceți doar jumătate de porție. Cantitatea făcută de mine este ideală pentru sărbători, zile de naștere sau ocazii deosebite, practic pentru atunci când aveți musafiri.

Punem zahărul cu laptele la fiert la foc mic și lăsăm să fiarbă fără capac până scade la jumătate. Nu m-am uitat la ceas dar cred că aproximativ 2 ore l-am lăsat. M-am uitat la oală ( era gradată ) norocul meu :). După vreo 2 ore amestecul are o culoare gri deschis și este puțin mai gros.

Napolitane-cu-crema-3

Adăugăm nuca măcinată, amestecăm și mai lăsăm pe foc vreo 5 minute, apoi luăm oala de pe foc și adăugăm untul, ciocolata, biscuiții și esența de rom.

Compoziția este destul de groasă , puțin curgătoare, nu vă faceți probleme se va întări suficient de bine.

Napolitane-cu-crema-4Napolitane-cu-crema-5Napolitane-cu-crema-6Napolitane-cu-crema-7

Pe o tavă mai mare punem o folie transparentă sau de aluminiu, punem prima foaie de napolitană , apoi turnăm o parte din compoziție și o întindem bine peste toată foaia. Ca să vă iasă straturile perfecte, puteți să cântăriți compoziția și să o împărțiți la 4. Eu am pus ochiometric dar a ieșit bine.

Napolitane-cu-crema-8Napolitane-cu-crema-9

Deasupra punem un fund de lemn peste care așezăm ceva greu pentru ca foile să fie bine presate. Punem napolitana la rece și lăsăm câteva ore de preferabil de pe o zi pe alta.

Tăiem cu un cuțit bine ascuțit forme dreptunghiulare, romburi, cum vă place și servim.

Napolitane-cu-crema-10

Sunt absolut un deliciu!

Napolitane-cu-crema-11

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


5 comentarii la „Napolitane cu crema”

    1. Am ceva asemănător si o sa fac si varianta cu lapte praf pentru ca si aceea imi place tare mult.Doar sa încărcați reteta mi se pare foarte bună combinația cu nuca si biscuiți

  1. Ce înseamnă multe porții? Reteta dvs de umplutura, care îmi aduce aminte de copilărie și vreau să o fac (am deja foile) este mai multă pt foile recomandate de dvs?

    1. Reteta este chiar pentru foile scrise doar ca ies multe bucati adica fiind mai consistente nu se consuma asa rapid ca de exemplu checul, la asta m-am referit…puteti sa le incercati sunt excelente :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.