Mancare de linte rosie

Mancare de linte rosie

Daca nu cunoateti lintea ar fi cazul sa o cumparati si sa o preparati. Stiu ca noi ardelenii suntem destul de rezervati la alimente de acest gen insa o data incercata o mancare daca ne place gata, o legam de suflet :). Poate ati auzit sau ati citit ca lintea este un aliment bogat in minerale si antioxidanti, contine multe vitamine esentiale in buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Si daca toate proprietatile acestea nu v-au convins, le scriu pe cele caracteristice stilului meu de gatit. Lintea este asemanatoare cu fasolea doar ca se timpul de gatire este mult mai scurt. Mai exact aceasta mancare cu linte rosie a fiert in exact 30 de minute. Plus ca se poate gati sub diverse feluri. Ce este de retinut faptul ca trebuie pusa la inmuiat la fel ca si fasolea cateva ore sau cu o seara inainte, desi am citit ca lintea rosie se hidrateaza doar 30 de minute. Eu totusi  am lasat-o de seara pana dimineata. 

Reteta se aseamana cu cea de iahnie de fasole asa ca pentru voi banuiesc ca va fi usor sa o preparati. 

Ingrediente pentru 8 portii:

  • 500g linte rosie
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei kapia
  • 1 morcov mic
  • 1 conserva de rosii fara pielita
  • 1 lingurita coriandru
  • 5 catei de usturoi
  • ulei, sare, piper

1. Asa cum am scris punem lintea la inmuiat in apa rece cateva ore, de preferabil cu o seara inainte. Boabele care plutesc se indeparteaza ( la fel ca si la fasolea boabe)

2. Ceapa o tocam si o calim in ulei, intr-o cratita mai mare ( atentie eu am gatit pentru un batalion ). Adaugam morcovul curatat si dat pe razatoarea mica, usturoiul tocat si ardeiul cubulete. Lasam sa se prajeasca bine apoi adaugam lintea strecurata. Adaugam si rosiile taiate cubulete impreuna cu sucul din conserva ( puteti folosi rosii proaspete daca este sezonul ). 

Mancare de linte rosieMancare de linte rosieMancare de linte rosieMancare de linte rosie

Amesteca bine si mai adaugam aproximativ 300ml apa, sare, coriandru si boabe de piper.

Lasam sa fiarba la foc mic si daca este cazul mai completam cu apa. Dupa 20 de minute, nu parasiti aragazul caci exista mari sanse sa se prinda de fundul cratitei si ca atare trebuie sa amestecati mereu.

Mancare de linte rosie

Gustam si daca e cazul mai condimentam cu sare si piper. Servim ca atare sau cu diferite preparate din carne de porc, pui sau vita.

Noi am mancat cu carnati si varza murata, voi nu e musai sa faceti ca noi :)

Reteta publicata in Preparate cu legume, Preparate de post. Etichete: , , , , .
loading...

3 comentarii la reteta Mancare de linte rosie

  1. Diana

    Lintea rosie nu se pune la inmuiat. Nu e nevoie. Deja in 15 minute este fiarta, dar daca vreti sa fie terci in maxim, maxim 30 de minute e gata. Recomand supa crema de linte a Lenei (lalena.ro). Fenomenala! Orice mancare de linte e buna, dar supa crema cu crutoane e ceva cu adevarat deosebit la gust.

    Raspunde
    • Amalia

      Eu am citit ca se pune la inmuiat 30 de minute insa va multumesc pentru idee :)

      Raspunde
  2. Palaguta

    Lintea roșie se pune la inmuiat , doar dacă este decorticata nu se pune .

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>