Cafea la ibric sau cafea espresso?

Coffee-Background-Photography-Cup-Food-Photo-2541208

Atunci cand vorbim despre cafea ne gandim cu siguranta la o cafea tare, aromata in care sa se simta gustul boabelor prajite proaspat macinate. M-am gandit la acest titlu al postarii pentru a gasi poate un raspuns la intrebarea care mi-o pun si eu destul de des ; ce cafea preferam si de ce? Cea la ibric sau cea espresso? S-ar zice ca cei care prefera cafeaua la ibric sunt de moda veche, cu anumite tabieturi… cafeaua espresso este o cafea moderna care poate fi preparata sub diverse forme. Oare asa sa fie? Cred ca cele mai importante lucruri in obtinerea unei cafelute bune sunt tipul de cafea folosita si modul de preparare. Deageaba avem o cafea buna daca nu stim sa o preparam corect si aici ma refer la cafeaua la ibric. 

Imi amintesc cu drag de vremurile copilariei cand mergeam la mama la servici si acolo se prepara cafea la ibric. Fiecare ibric avea capacitatea fix de o cafea si erau puse pe nisip fierbinto prajie apoi miscate incontinuu pana deasupra se forma un caimac gros de un deget. Eu ma uitam fascinata la aceasta operatiune si aroma cafelei imi staruia mult timp in minte. Bineinteles ca era macinata acolo pe loc, asta insemnand un plus de aroma si prospetime. 

Am invatat sa fac si eu cafea acasa, era placerea mea atunci cand aveam musafiri sa prepar cafeaua. Tot la ibric dar pe aragaz insa am incercat sa respect ce-am vazut la mama la servici. Apa impreuna cu cafeaua le puneam la foc mic si in momentul in care incepea sa sa faca caimacul, stingeam focul si o lasam sa stea cateva minute. Din nou mirosul de cafea care umplea casa si te imbia la o poveste alaturi de o prajitura uscata mai bine zis fursecuri spritate care pe vremea aceea erau la mare moda. 

Apoi firul s-a rupt, m-am trezit la facultate unde beam cafeaua la filtru, dupa parerea mea cea mai proasta cafea dar daca nu ai cunoscut si alt mod de preparare ti se pare chiar buna.

Si a venit cafeaua espresso. Nu-mi amintesc unde am baut prima data dar imi amintesc unde am baut cea mai buna cafea espresso. Banuiesc ca stiti deja, in tara ei de bastina Italia, intr-o dimineata cand ne pregateam de mers intr-o excursie, o cafea scurta, tare insotita de un croissant ne-a facut ziua perfecta. Si bum, a ramas cea mai buna cafea bauta vreodata. Asta m-a facut sa investesc mai tarziu intr-un espressor de cafea destul de scump dar care si-a meritat toti banii.

Asta a fost experienta mea cu cafeaua in tinerete, nu foarte lunga pentru ca eu daca ma declar fidela unui anumit tip, greu ma mai schimb ca na, asa sunt ardelenii :). 

Cand am facut cunostinta cu Cafe del Sol, mi-am dat seama ca stiu destul de putin despre boabele de cafea, procesul de prajire si macinare a cafelei asa ca m-am informat corect si m-am gandit sa va scriu cateva randuri despre fiecare tip de cafea punand in evidenta trasaturile importante ca sa nu va plictisesc.

Cele mai populare sunt cafeaua arabica si cafeaua robusta, cultivate in special in America Centrala si de Sud, India si Africa. Mai mult dintre trei sferturi dintre tipurile de cafea produse pe Glob fac parte din tipul Arabica in timp ce restul intra in categoriile Robusta, Liberica sau Maragogype.

Pentru cultivarea soiului Arabica este nevoie de un climat prietenos, fara prea multe variatii de temperatura deoarece boabele sunt mai sensibile decat soiul Robusta.

Pretul cafelei Arabica este dublu fata de cel al cafelei Robusta datorita calitatii superioare.

Asadar se pare ca Arabica este cafeaua cea mai indicata pentru a prepara o cafea aromata si plina de savoare.

robusta-vs-arabica1

Prepararea la ibric este cea mai indicata pentru acest tip de cafea, cei de la Cafe del Sol au inscris pe ambalaj instructiunile de preparare astfel incat daca le respectati obtineti o cafea perfecta.

MOCKUP-AMBALAJE

Bineinteles ca cei care prefera cafeaua preparata la ibric o savureaza alaturi de o prajiturica si o poveste. 

Daca ne grabim atunci povestim despre cafeaua espresso. Mica, scurta, concentrata, bauta rapid, cafeaua preparata la espresor este preferata poate de cei mai multi dintre noi pote si pentru faptul ca sta la baza multor preparate cu lapte. Ea depinde in mare parte de aparat, pentru o cafea reusita avem nevoie de un aparat performant care nu e tocmai ieftin. Ideale sunt cele care macina boabele de cafea inainte de a prepara cafeaua, aceasta fiind mult mai aromata.

La fel ca si cafeaua preparata la ibric, espresso este o adevarata arta, o ceasca de bautura obtinuta prn trecerea sub presiune de apa calda a cafelei macinate.

Este mai mica si mai concentrata decat cafeaua preparata la ibric asa ca daca sunteti in graba si aveti nevoie de un energizant rapid, cafeaua espresso este cea mai indicata.

Pe baza cafelei espresso se pot prepara o multitudine de bauturi din care amintesc doar cateva mai cunoscute: ristretto, macchiato, cappuccino, caffe latte, latte macchiato. Eu sunt fidela celei clasice, indulcita cu putin zahar.

Si da se pare ca pentru cafeaua de tip espresso sunt mai indicate boabele de Robusta deoarece au un gust mai puternic si fac crema mai multa.

Eu am testat si cafeaua macinata special pentru expressor de la Cafe del Sol si pot sa spun ca i-am dat nota 10 chiar cu coronita :).

Preparata la ibric sau la expresor cafeaua este o adevarata desfatare a simturilor, la noi dimineata in casa cand miroase a cafea proaspata ziua se anunta mai frumoasa si mai usoara :)

Asa ca nu conteaza preferintele noastre in ceea ce priveste modul de preparare, important este sa gasim in cafea gustul si aroma care ne place.

Va doresc la cat mai multe cafele aromate :)

Reteta publicata in Fără categorie. Etichete: , , , .
loading...

2 comentarii la reteta Cafea la ibric sau cafea espresso?

  1. Elena

    Cafeaua! ….. Aroma cu care ma trezesc in fiecare dimineata, draga Amalia!Un subiect despre care imi fare placere sa citesc si sa scriu! Cafeaua, valuta forte in anii comunismului, se gasea foarte greu,un produs cu care puteai cumpara aproape tot ce aveai nevoie. A fost si a ramas o placere pentru mine, cu amintiri multe, parfumul ei, indiferent daca e espresso, sau ibric, depinzand de indemanarea celui care o prepara , a calitatii cafelei si a companiei pe care o ai. Stii, Amalia, am baut tocmai adineauri o ceas ca de cafea si am citit ce ai scris, bune amandoua, si cafeaua si randurile tale! Te imbratisez cu drag si raman un fan fidel al tau! O zi minunata!

    Raspunde
    • Amalia

      Iti multumesc Elena pentru cuvintele frumoase, eu ador cafeaua…poate cea de pe vremuri era atat de buna pentru ca nu prea aveai de unde alege :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>