Sos de hrean

 Sos de hrean

Aș zice că atunci când este vorba de hrean, oamenii se împart în două categorii: cei cărora le place și cei care nu-l cunosc :). Pentru că orice ai zice hreanul este o plantă dată naibii, teribil de sănătoasă și foarte bună dacă știi să-l prepari.

De fiecare dată când fac sos de hrean îmi amintesc de primele experiențe culinare, la țară fiind urmăream mereu cum gătește bunica, și când dădea hreanul pe răzătoare mereu mă îndepărta de lângă ea. Nu înțelegeam de ce, așa că am întrebat-o, iar ea mi-a spus că este foarte iute și de la mirosul înțepător mă vor ustura ochii. Bine dar pe tine nu te ustură? am întrebat eu mirată. Nu pentru că eu am ochelari, mi-a răspuns ea. Bun, am zis eu și cu o altă ocazie când se odihnea de amiază am zis să o ajut, i-am luat ochelarii și m-am pus pe treabă; nu am apucat să fac mai nimic, am amețit instant pentru că bunica avea ochelari cu dioptrii foarte mari așa că am rămas cu ideea că uite hreanul ăsta, pe lângă usturime dă și amețeală. Și de atunci l-am urât. Până când l-am cunoscut pe soțul meu și am mâncat sos de hrean făcut ca la el acasă, nici prea iute dar nici prea dulce, numai bun cu o friptură sau cu șuncă și cârnați în ziua de Paști.

De atunci îl prepar destul de des sub forma acestui sos, iar bunica săraca de-ar trăi cred că s-ar bucura să știe că ne place tare mult.

Sunt multe rețete de sos de hrean, cea mai simplă cred că este cea în care hreanul se curăță, se dă pe răzătoare și se amestecă cu smântână. Rețeta mea este un pic mai complexă dar tot cu smântână. Musai să fie smântână grasă pe care eu întotdeauna o cumpăr de aici pentru că am de unde alege.

Ingrediente:

  • 1 bucată mare de hrean ( aproximativ 300g)
  • 400ml smântână minim 25% grăsime
  • 1 lingură untură de porc
  • 1 lingură oțet
  • 100ml apă
  • 1 lingură făină
  • sare

Puteți să folosiți mai mult hrean, aveți grijă să fie și iute nu doar aromat, altfel se pierde tot farmecul rețetei.

Așadar punem ochelarii și masca de protecție și curățăm hreanul apoi îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici. Trebuie să vă mișcați rapid pentru că se oxidează foarte repede.

Într-o tigaie se topește untura, se adaugă 1 lingură de hrean ras și se lasă puțin să se prăjească. Se adaugă apa, se lasă câteva minute la foc mic.

Între timp amestecăm făina cu smântâna într-un bol. Punem amestecul în tigaie, adăugăm și restul de hrean și amestecăm ușor. Lăsăm să dea 2-3 clocote și adăugăm oțetul. Potrivim de sare și servim.

Sos de hreanSos de hrean

 

Sosul se servește cald deobicei de Paști cu șuncă fiartă și cârnați sau cu friptură de miel dar se poate servi la fel de bine și cu orice tip de friptură.

Sos de hrean

Eu vă scriu sincer că îl mănânc fără nimic altceva, atât de bun este :)

Reteta publicata in Preparate traditionale, Sosuri. Etichete: , , , .
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>