Tort cupola cu crema de vanilie

Tort cupola 0

Tortul cupola este un desert de efect care se realizeaza foarte usor. In principiu este compus dintr-o rulada din pandispan si crema, toate aranjate in forma de cupola intr-un bol, date la rece apoi rastrunate pe un platou. Simplu, asa-i? :) Variante ar fi multe, insa eu am preferat varianta simpla si pentru ca am avut oua si lapte de casa am facut un tort cu aroma de vanilie. Haideti sa vedem reteta.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de lapte
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • la alegere un gem mai acrisor, eu am folosit de caise

Pentru crema:

  • 3 oua
  • 3 linguri de amidon
  • 300ml lapte
  • 600ml smantana pentru frisca
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 15g  gelatina

1. Prima data preparam blatul; mixam galbenusurile adaugand alternativ faina si laptele si la sfarsit adaugam praful de copt amestecat cu putina faina.

Albusurile le batem spuma si le adaugam toate dintr-o data la amestecul de galbenusuri.

Tort cupola 1Tort cupola 2

Turnam blatul intr-o tava de dimensiuni 25×40 tapetata cu foaie de copt si coacem la 180g C timp de 15 minute.Rasturnam blatul pe o alta hartie de copt, rulam si lasam sa se raceasca.

Tort cupola 3Tort cupola 4Tort cupola 5Tort cupola 6

Cand s-a racit, il ungem cu gem si apoi il rulam si il lasam sa stea la rece.

Tort cupola 7Tort cupola 7

2. Pentru crema amestecam intr-o craticioara ouale cu amidonul, zaharul, zaharul vaniliat si apoi turnam treptat laptele amestecand mereu. 

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa.

Punem craticioara la foc mic si amestecam bine cu telul pana cand compozitia incepe se ingroasa ca si o budinca. Un mic sfat, cand vedeti ca incepe sa se ingroasa luati vasul deoparte si amestecati energic, apoi iar din nou pe foc si amestecati, astfel nu o sa se formeze cocoloase.

Cand amestecul este de consistenta unei budinci si atunci cand ridicam telul cade bucati de pe el, orpim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.

Tort cupola 8

Smantana dulce o mixam pana se transforma in frisca. Daca folositi smantana naturala adaugati 3 linguri de zahar, daca folositi smantana vegetala pentru frisca gata indulcita nu mai adaugati zahar.

Adaugam lingura cu lingura amestecul de galbenusuri racit la frisca si amestecam usor sa se incorporeze. Incercati sa faceti asta cat mai rapid pentru ca din cauza gelatinei se pot forma cocoloase de crema.

Tort cupola 9Tort cupola 10

3. Formam cupola astfel; rulada o taiem felii cam de 1 cm grosime (atentie la hoti, eu am ramas cu minus 3-4 felii, vitale pentru baza cupolei :)).

Tapetam un bol cu folie transparenta si incepand cu mijlocul asezam una langa alta feliile de rulada. Lasati vreo 6-7 felii deoparte . Insiropam feliile cu putin lapte (4-5 linguri) apoi turnam crema si deasupra punem una langa alta feliile de rulada ramase ( acestea vor forma baza cupolei ).

Tort cupola 11Tort cupola 12

Bagam bolul la frigider timp de 4-5 ore, apoi il rasturnam cu grija pe un platou ( punem platoul deasupra si rasturnam ). Scoatem bolul, apoi folia si tortul este gata :).

Tort cupola 12Tort cupola 14

Este aromat, colorat si prinde bine la prichindei :).

Tort cupola 15

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Tort cupola cu crema de vanilie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.