Supa de legume cu galuste, parmezan si Bulgarasi de Savoare

supa

Cand vine vorba de supe sau ciorbe, spun prezent pentru ca imi plac foarte mult, atat sa le prepar, cat si sa le mananc :). Supele de legume sunt preferatele mele si reteta de mai jos face parte din aceasta categorie. Este o supa mai consistenta, numai buna de mancat in zilele reci de toamna sau iarna. Povestea acestei supe este oarecum celebra printre colegii de munca. Desi sunt ardeleanca mama m-a invatat o multime de retete cu praz .  Pentru ca da, dragii mei, prazul la fel ca toate legumele este foarte sanatos si gustos. La birou toti colegii ma priveau cu uimire ca sa nu spun ca erau chiar reticenti atunci cand le povesteam retetele asa ca m-am hotarat sa pregatesc o reteta de supa in cantitate mai mare si sa le fac surpriza de a gusta chiar la birou. Nu va spun cat de des mi s-a cerut reteta dupa si de cate ori era pomenita `vestita supa a Amaliei` la masa de pranz. Supa a devenit astfel o amintire placuta si ma gandesc cu drag la colegii mei de fiecare data cand o pregatesc. Ce nu stiu ei insa e ca acum mai am un secret: Bulgarasi de Savoare, un condiment universal cu legume natural uscate care imbogateste gustul preparatelor mele. Stiu ca multi imi citesc blogul si mi-au aflat secretul, dar nu ma supar deloc, abia astept sa imi spuna cum au impresionat familia cu reteta imbunatatita cu Bulgarasi :). 

Va impartasesc reteta mea de Supa de legume cu galuste si parmezan, cu rugamintea de a citi tot 
articolul deoarece, la final, va asteapta o provocare savuroasa :).

Ingrediente:

  • 400g praz
  • 25g margarina
  • 1 cartof potrivit
  • 1 ceapa potrivita
  • 1000ml apa
  • 1 lingura condiment Bulgarasi de Savoare legume
  • 2 linguri smantana pentru gatit

Pentru galuste

  • 60g faina de malai
  • 1 ou mic
  • 1 lingura parmezan ras
  • 1 lingura patrunjel verde tocat
  • 250ml apa
  • 1 lingurita condiment Bulgarasi de Savoare legume

supa02

 1. Prazul il spalam bine, indepartam partea verde si apoi il taiem felii. Ceapa o curatam, o spalam si o taiem felii, la fel si cartoful, doar ca il taiem cubulete. Intr-o oala mai mica topim margarina, apoi adaugam legumele si le lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 1 lingura de Bulgarasi de Savoare si completam cu 1 l de apa. Lasam sa fiarba 20 de minute la foc mic.

supa03supa04supa05supa06

2. Pana fierbe supa, preparam galustele; punem la fiert 250ml apa in care adaugam 1 lingurita Bulgarasi de Savoare. Separat, preparam o mamaliga mai tare din 60g faina de malai pe care o lasam sa se raceasca putin. Apoi adaugam oul, parmezanul si patrunjelul verde tocat. Amestecam bine si cu lingura luam bucati de aluat pe care le punem sa fiarba cateva secunde in supa. Atentie, nu le lasati prea mult pentru ca se vor desface. Le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam deoparte.

supa07supa08

3. Supa o luam de pe foc, adaugam smantana si o mixam cateva secunde cu blenderul (nu trebuie sa o transformam in supa crema).

supa09supa10

Servim cu galuste si deasupra presaram parmezan si patrunjel verde.

Si, pentru ca ati fost atenti si ati citit reteta pana la capat, va adresez o provocare savuroasa :)
Pana la data de 6 decembrie, va astept sa lasati in comentarii o propunere de reteta pentru felul
principal (pilaf, tocanita, friptura sau garnitura) care sa se potriveasca cu supa pregatita de mine, sa  contina produse Bulgarasi de Savoare si o motivatie pentru care considerati ca propunerea voastra se potriveste retetei de supa. Si va asigur ca veti fi rasplatiti pe masura :). 

Va asteapta 14 premii tentante :

  • 1 robot de bucatarie
  • 5 vouchere eMAG
  • 8 premii constand in produse Bulgarasi de Savoare

Dupa jurizarea retetelor propuse de catre voi in comentarii si desemnarea castigatorilor, voi pregati si si voi posta intr-un articol pe blog reteta propusa de cel pe care il voi desemna ca fiind marele castigator.

Ei ce ziceti? Astept in comentarii propunerile voastre inedite de retete. Ce fel principal credeti ca s-ar  potrivi cel mai bine retetei mele de supa de legume cu galuste si parmezan? :)

Reteta publicata in Fără categorie.
loading...

29 comentarii la reteta Supa de legume cu galuste, parmezan si Bulgarasi de Savoare

  1. Tibre Ramona

    Eu as face o salata de pui cu apio,ar merge foarte bine cu supica ta.E o reteta simpla,dar foarte gustoasa.Copiii mei o adora.Ingrediente:un piept de pui,3 tije de telina apio,o ceapa mica rosie,maioneza din 2 oua,smantana,bulgarasi de savoare,sare,piper.Se taie puiul in bucatele mici,se caleste in ulei,se adauga bulgarasi de savoare,piper si sare daca mai doriti.Apoi se taie telina apio in fasii foarte subtiri.Se face maioneza din 2 galbenusuri,apoi se amesteca cu o cantitate egala de smantana.Ceapa rosie se taie si ea foarte marunt.Apoi se amesteca puiul calit,cu telina apio si cu ceapa,se pune maioneza cu smantana si se amesteca toate.Desi e o reteta foarte simpla,e foarte delicioasa si merge de minune dupa o supa buna :) Pofta buna!

    Raspunde
  2. Dumitrina Usturoi

    Dupa delicioasa supa eu as continua cu Piept de curcan la gratar cu legume innabusite la cuptor.
    Avem nevoie de:
    1 piept de curcan
    1 lingura busuioc tocat
    1 lingura cimbru tocat
    50ml ulei de masline
    apa minerala
    sare
    piper
    Bulgarasi de savoare
    fasole pastai, mazare, ardel rosu, brocoli, morcovi

    Taiem pieptul in 2 sau 4 felii. Punem carnea intr-un vas, presaram sare, piper, cimbru si busuioc si turnam peste ulei de masline si apa minerala, pana cand o acopera. Punem vasul in frigider pentru 4 ore. Scurgem bucatile de sos, le asezam pe gratarul bine incins. Le frigem timp de 15 minute pe fiecare parte. Intre timp, innabusim legumele taiate mai mari, presaram Bulgarasii de savoare peste iar cand sunt gata le servim langa pieptul de curcan la gratar.

    Raspunde
  3. Irina Nitu

    Eu propun Piept de rata cu sos de ciuperci.
    Ingrediente:
    1 piept de rata cu piele
    sare, piper
    2-3 linguri ulei
    4-5 ciuperci feliate
    rozmarin
    2 catei usturoi intregi
    50 ml smantana
    sofran
    o lingura de Bulgarasi de savoare
    Se spala si sterge pieptul de rata, se sareaza si pipereaza bine pe ambele parti, apoi e pune pieptul pe partea cu piele intr-o tigaie cu ulei incins, si se prajeste la foc iute timp de 5 minute. Se intoarte pe partea cealalta si se mai prajeste maxim 2 minute, apoi se baga tigaia cu tot cu piept in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 15 minute. Daca il vreti mai rozaliu doar 10-12 minute. Se pastreaza cald. Se calesc ciupercile, cateii de usturoi si ceva rozmarin cam 2-3 minute, timp in care se condimenteaza cu bulgarasii de savoare. Se adauga si smantana in care a stat safranul la inmuiat,si se lasa înca 2-3 minute sa scada. Si gata, se serveste alaturi de pieptul de rata taiat felii.

    Raspunde
  4. Antoneta Virtea

    Primul meu gand a fost ” Ce sa propun ca sa manance si cei mici?”. La noi cam asta e problema, sa gatim ceva sa manace si piticii. Asa ca propun Carne de vitel in sos de legume cu vin
    800 gr carne vitel taiata cubulete
    4 linguri faina
    2 cepe mari
    2 morcovi mari
    6 catei usturoi
    4 1/2 cani supa vita (folositi supa de pui sau apa in lipsa)
    250 ml vin rosu sec
    1 lingura rasa cimbru
    1 foaie dafin
    1/2 lingura zahar brun
    o lingura cu varf pasta de tomate (sau 1/2 cana bulion)
    Bulgarasi de savoare
    sare, piper
    ulei

    Carnea se introduce impreuna cu faina intr-o punga si se scutura sa se acopere bine. Se scoate carnea din punga scuturandu-se bine excesul de faina.
    Se pun bucatele de carne la prajit in ulei pana se rumenesc putin pe toate partile apoi se scot pe o farfurie si se adauga in oala ceapa tocata, morcovii rondele si se soteaza aproximativ 8 min. Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 min. Se scot legumele sotate peste carne. Se pune 1/2 cana supa in oala si se fierbe dand cu lingura pe fund sa se dizolve grasimea. Se adauga carnea, legumele in supa, apoi turnam vinul, cimbrul, dafinul, zaharul, pasta de rosii, Bulgarasii de savoare, piper si supa ramasa. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se da la foc mediu spre mic (doar cat sa bolboroseasca continutul oalei). Se fierbe pana carnea e facuta. Putem servi alaturi de cartofi natur sau orez.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>