Rata umpluta cu mere si maruntaie

 IMG_2616_153

Reteta de sarbatoare pe care m-am incumetat sa o incerc si de care toata lumea s-a declarat absolut multumita. Intr-o vreme aveam o oarecare retinere fata de retetele de pui, rata, curcan si alte pasareturi umplute. Defapt ma speria nu umplutura ci gandul ca nu o sa iasa rumene si fragede, avand in vedere ca nu am un termometru care sa verifice temperatura carnii. Insa m-am hotarat repede pentru ca vorba aia „pana nu incerci nu ai de unde sa stii”. Scriu reteta si va las sa va hotarati si voi daca va aventurati sau nu in prepararea acestui fel delicios de mancare cu mentiunea ca poate fotografiile de final nu sunt asa reusite pentru ca am avut musafiri si am zis sa nu-i tin flamanzi pana ma tot invart cu aparatul in jurul fripturii :).

Ingrediente:

  • 1 rata de aprox 2 kg 
  • 300g mere mai acrisoare ( 2 bucati )
  • 200g maruntaie de pui sau rata ( eu am folosit ficat de pui )
  • 150g bacon
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1-2 crengute cimbru (optional)
  • 1-2 linguri pesmet
  • 1 ou
  • ulei de masline sau ulei pentru prajit
  • sare, piper negru proaspat macinat

1. Spalam bine rata si o stergem bine cu prosoape de hartie. Taiem grasimea de la fund ( eu am uitat sa fac asta).

2. Intr-un castronel amestecam sare, oregano, piper si 1 lingura de ulei. Frecam bine rata cu acest amestec in exterior si in interior. Lasam  sa se marineze la temperatura camerei 2-3 ore sau (de preferat) peste noapte la frigider.

Rata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2561 143 290x217)   imagine retetaRata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2562 144 290x217)   imagine reteta

3. Intre timp pregatim umplutura; spalam bine maruntaiele, le lasam sa se scurga si le taiem cubulete. 

Ceapa se taie pestisor ( felii ) iar baconul fasii subtiri sau cuburi.

Intr-o tigaie punem putin ulei si prajim putin baconul apoi il scoatem intr-o farfurie ( nu trebuie neaparat sa se rumeneasca).

Rata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2602 145 290x217)   imagine retetaRata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2603 146 290x217)   imagine reteta

In acelasi ulei prajim ceapa pana se inmoaie 4-5 minute apoi o scoatem deoparte. La fel procedam si cu maruntaiele dar le lasam mai putin 1-2 minute. Le scoatem si le amestecam cu baconul prajit si ceapa. Eu am grabit putin procesul si peste ceapa calita am pus ficateii, i-am lasat sa se prajeasca putin si i-am scos cu tot cu ceapa.

Rata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2604 147 290x217)   imagine retetaRata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2605 148 290x217)   imagine reteta

Merele le curatam si le taiem cubulete. 

Intr-un castron mai mare punem baconul, maruntaiele, ceapa, merele, cimbru, piper negru proaspat macinat, sare. Adaugam pesmetul si oul. Amestecam bine.

Umplem rata si apoi o coasem sau o prindem cu scobitori.

 

Rata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2607 150 290x217)   imagine retetaRata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2608 290x217)   imagine reteta

O asezam in tava cu „fata” ( partea cu pieptul ) in jos si adaugam un pahar cu apa.

Rata umpluta cu mere si maruntaie (IMG 2610 152 290x217)   imagine reteta

4. Coacem la 220g C timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 170g C si coacem timp de 2 ore. 

La fiecare 30 de minute intepam cu o scobitoare pieptul si incheietura picioarelor ( scuzati exprimarea ) pentru a se scurge excesul de grasime. Apoi ungem rata cu apa din tava amestecata cu grasimea scursa.

Rata va fi gata daca o intepam in piept cu o scobitoare si aceasta va iesi curata. 

Amestecam putina grasime scursa cu 1/4 lingurita sare, ungem rata si mai lasam 10 minute sa se rumeneasca. 

Scoatem rata pe un gratar ca sa se scurga excesul de grasime, acoperim cu o folie de aluminiu si mai lasam 10-15 minute.

 

Servim fierbinte cu diverse garnituri. Este delicioasa!

IMG_2624_154

 Reteta este preluata de pe gotovim-doma.ru cu multumiri.

Observatii:

Eu am cumparat o rata grill care nu era asa de grasa si timpul de coacere a foat 1 ora si 30 de minute. Daca folositi o rata de casa atunci cu siguranta timpul de coacere va fi de 2 ore sau mai mult.

Nu uitati sa taiati grasimea de la fund. Eu am uitat si s-a rumenit putin cam mult „in zona” :).

Inainte de a fi gata cu 30 de minute puteti pune in tava felii de mere pe care le puteti servi apoi ca garnitura.

Reteta publicata in Preparate din carne de pui, rata, curcan. Etichete: , , .
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>