Ciorba de burta

 Ciorba de burta (IMG 71211)   imagine reteta

As putea scrie ca e atat de buna ca nu mai are nevoie de nicio introducere dar vreau totusi sa va scriu cateva cuvinte despre cum am gasit in sfarsit reteta perfecta sau ma rog reteta care mi se pare cea mai reusita. 

Desi nu-mi placea ciorba de burta am zis ca principiul „ce tie nu-ti place altuia nu-i face” nu se aplica in bucatarie si acum cativa ani, sa zicem 12, am gatit pentru prima data ciorba de burta. A iesit destul de buna insa foarte concentrata, un fel de burta scazuta :)…si timpul a trecut, a inceput sa-mi placa tot mai mult si pana la urma am ajuns sa o prepar aproape lunar.

Am intrebat in stanga si in dreapta ce parere au fetele despre reteta si am constatat ca gospodinele mai tinere se tem de ea :) desi le-ar place sa stie sa o gateasca. 

Va scriu reteta asa cum o prepar eu de ani de zile, sper sa o incercati si sa va placa. Nu este greu de facut daca lasati la o parte mirosul si vasele mai greu de spalat :).

Ingrediente:

  • 1,5 kg burta prefiarta ( de preferat proaspata dar merge si congelata)
  • 1kg oase de vita
  • 3 morcovi potriviti
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 2-3 frunze de dafin
  • 4 galbenusuri
  • 400g smantana 25% grasime
  • 6-7 catei de usturoi 
  • 1 ardei mic iute murat
  • sare, otet

1 Oasele le spalam bine si le lasam sa stea in apa rece 2-3 ore, apoi le punem la fiert intr-o oala de 8 l. Cand apa da in clocot, spumam si adaugam burta spalata bine.

Ciorba de burta (Ciorba de burta 1 290x217)   imagine retetaCiorba de burta (Ciorba de burta 2 290x217)   imagine reteta

2. Lasam sa fiarba la foc mic cu capac si cand burta este aproape fiarta adaugam zarzavatul curatat si spalat, sare, piper sCiorba de burta ()   imagine retetai dafin.

Ciorba de burta (Ciorba de burta 3 290x217)   imagine reteta

3. Cand burta a fiert, strecuram zeama intr-o alta oala si dupa ce burta s-a racit putin cat sa o putem taia, o taiem fideluta si o adaugam in oala.

Ciorba de burta (Ciorba de burta 5 290x217)   imagine reteta

 

Acum stiu ca multa lume arunca zarzavatul insa eu il zdrobesc bine cu blenderul pentru supe creme  intr-un vas impreuna cu putina zeama si apoi il rastorn in oala. 

Ciorba de burta (Ciorba de burta 4 290x217)   imagine retetaCiorba de burta (Ciorba de burta 6 290x217)   imagine reteta

4. Galbenusurile le frecam bine cu smantana si adaugam putin cate  putin din zeama fierbinte si rasturnam apoi tot amestecul in oala.

Ciorba de burta (Ciorba de burta 7 290x217)   imagine reteta

5. Usturoiul il zdrobim bine si il adaugam la ciorba.

6. Adaugam si ardeiul iute taiat marunt si acrim numai cu otet ( atentie sa nu puneti prea mult pentru ca ciorba „capata” gust acrisor dupa un timp si nu pe moment. Puteti pune si otetul de la ardeii iuti murati.

7. Potrivim de sare si apoi „dam culoare” ciorbei astfel; curatam un morcov mic si apoi il dam pe razatoarea fina. Il calim bine intr-o lingura de ulei si apoi punem tot amestecul in oala. Ciorba v-a capata o culoare frumoasa galben inchis.

Ciorba de burta (Ciorba de burta 8 290x217)   imagine retetaCiorba de burta (Ciorba de burta 9 290x217)   imagine reteta

Ciorba de burta (Ciorba 1 290x386)   imagine reteta

Servim cu ardei iute.

Imi cer scuze pentru calitatea pozelor :).

Reteta publicata in Preparate traditionale, Supe, ciorbe. Etichete: .
loading...

7 comentarii la reteta Ciorba de burta

  1. Centea anca

    Ce fel de burta cumperi si de unde?e foarte important,ca am dat-o in bara de câteva ori.sunt din Cluj si de aceea te întreb.multam!foarte fain arată!

    Raspunde
    • Amalia

      Salut, cumpar burta numai din Cora.

      Raspunde
  2. anica

    Buna ,Amalia eu o fac la fel pun toate legumele inapoi inafara de morcov , pe el calesc in putin ulei si pun doar uleiul ala galbior …;)

    Raspunde
  3. Simona

    Amalia incearca înainte sa fie pusă gata caleste un gogoșar murat tăiat cubulețe mici si pune-l in oala cand adogi ardeiul iute sa vezi ce aroma deosebita ii va da la ciorba

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc de sfat gogosar murat pun la ciorba falsa de burta(cea cu ciuperci)si chiar ca ii da un gust deosebit.

      Raspunde
  4. petru

    cam cat timp se fierbe (aprox) burta?

    Raspunde
    • Amalia

      Depinde cat de „tanara” a fost vaca dar minim 1,5 ore. Aprox 2-3 ore.

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>