Prajitura Zi si noapte

Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 0)   imagine reteta

Este una din prajiturile simple si bune pe care le facea mama cand eram mica. Atunci cand un pandispan pudrat cu zahar pe care bunica il numea “torta” era cea mai buna prajitura :)

Ingredientele le-am cantarit ca sa fiu sigura ca o sa va reuseasca din prima prajitura. Doar apa si cacao a ramas la “lingura” :)

Ingrediente:

Pentru “zi”

  • 4 oua
  • 120g zahar
  • 200g faina
  • 8 linguri apa rece
  • 1 plic praf de copt (10g)
  • 1plic zahar vaniliat
  • 1 varf cutit de sare

Pentru “noapte”

  • 4 oua
  • 120g zahar
  • 180g faina
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 8 linguri apa rece
  • 1 plic praf de copt (10g)
  • 1plic zahar vaniliat
  • 1 varf cutit de sare

Mai avem nevoie de un gem acrisor ( recomandat ar fi magiunul de prune ) si zahar pudra

Preincalzim cuptorul la 170g C.

Incepem cu primul blat; mixam galbenusurile impreuna cu zaharul si zaharul vaniliat adugand treptat apa pana cand obtinem o compozitie cremoasa ( adica zaharul s-a topit/zdrobit ).

Separat batem albusurile spuma cu un pic de sare.

Faina o amestecam cu praful de copt.

Lasam mixerul deoparte si folosim o paleta sau lingura de lemn.

Adaugam alternativ spuma de albusuri si faina in compozitia de galbenusuri amestecand usor peste cap astfel incat compozitia sa ramana pufoasa.

Coacem in tava tapetata cu hartie de copt timp de 20 min.

Pentru mai multa siguranta facti proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul si-l lasam sa se raceasca.

Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 1 290x217)   imagine retetaPrajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 2 290x217)   imagine reteta

Procedam la fel si cu cel de-al doilea blat doar ca in compozitia de faina si praf de copt adaugam cacao ( data prin sita ).

Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 3 290x217)   imagine retetaPrajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 4 290x217)   imagine retetaPrajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 52 290x217)   imagine reteta Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 63 290x217)   imagine reteta

Cand cele doua blaturi s-au racit asezam cel galben pe o tava , il ungem cu gem, apoi asezam cel cu cacao, apasam usor si presaram deasupra zahar pudra.

Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 73 290x386)   imagine retetaPrajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 82 290x386)   imagine reteta

Taiem prajitura felii cu un cutit bine ascutit.

Prajitura Zi si noapte (Prajitura Zi si noapte 9 290x217)   imagine reteta

Servim.

Observatii:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Tava folosita este cea pentru prajituri.

Puteti transforma prajitura intr-un tort daca taiati fiecare blat in doua apoi folositi o crema pe baza de unt sau doar frisca cu putin intaritor. Le ungeti cu crema alternand culorile si astfel obtineti un tort delicios.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , . Salveaza legatura permanenta.

7 Responses to Prajitura Zi si noapte

  1. Maria spune:

    E un desert foarte tentant, si imi place ca l-ai taiat romburi :)

  2. Maria spune:

    Amalia scuza-ma ca te intreb dar ma pregatesc sa prepar aceasta prajitura si vroiam sa te intreb daca la aceasta prajitura nu trebuie si ulei?

  3. Flori spune:

    Este foarte buna! Am incercat si eu folosind exact ingredientele si cantitatile date.Rar intalnesti o reteta corecta! am completat cu o glazura de ciocolata si in blat coaja de portocala zaharisita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>