Prajitura Raffaelo

O prajitura cu care am avut o adevarata aventura ( va scriu la sfarsit sa nu va plictisesc ).

Se potriveste perfect cu sarbatorile de iarna si nu, nu este cea cu 400g ciocolata alba :).

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 7 albusuri
  • 200g zahar tos
  • 100g nuca de cocos
  • 6linguri de faina
  • trei sferturi de lingurita bicarbonat de sodiu amestecat cu bicarbonat de amoniu ( ce sa fac asa am avut reteta )

Pentru crema:

  • 7 galbenusuri
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de lapte
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 250g unt (8o sau 82% grasime)

Preincalzim cuptorul la 160gC.

Batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste si obtinem o spuma lucioasa ca pentru bezea.

Lasam mixerul deoparte si folosim o paleta sau lingura de lemn.

Adaugam treptat faina si amestecam usor peste cap astefl compozitia va ramane pufoasa. La fel procedam cu nuca de cocos.

La sfarsit adaugam bicarbonatul stins cu o lingurita suc de lamaie.

Coacem 2 sau 3 foi in tava sau pe fundul tavii tapetat cu hartie de copt.

Nu mi-am notat timpul de coacere insa cred ca in jur de 25 min la fiecare foaie.

Scoatem foile si le punem pe un gratar sau fund de lemn.

Pregatim crema;

Galbenusurile le amestecam cu zaharul, faina si laptele si le punem sa se ingroase la foc mic amestecand mereu ( asta fiind partea care ma enerveaza cel mai mult dar ce nu facem pentru o prajitura buna:) ).

Cand s-au ingrosat le lasam sa se raceasca.

Untul il mixam putin sa se „dezlege” si apoi adugam treptat compozitia de oua.

Umplem foile si lasam putina crema pentru deasupra apoi presaram nuca de cocos.

Punem prajitura la rece cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta si apoi taiem felii pe care le asezam frumos pe un platou nu inainte de-a manca cateva… sa zicem din margini :)

Observatii:

Aceasta prajitura se taie destul de greu asa ca atentie, folositi un cutit bine ascutit.

Sfatul meu este sa coaceti 2 foi deoarece 3 ies destul de subtiri sau puteti coace doar una… sau puteti coace o foaie in tava mare de la aragaz pe care apoi sa o taieti in doua.

Si intamplarea a carui rezultat il vedeti si in foto este ca am copt prajitura la vecina mea deoarece aragazul meu era stricat. Cand sa ma duc sa scot ultima foaie s-a blocat cheia in usa si cu greu (cu ajutorul sotului care vesnic nu ma intelege de ce trebuie sa fac prajituri de sarbatori:)) am reusit sa o deschid… foaia deja incepuse sa se coloreze dar am salvat-o pana la urma :).

Tava folosita este de 25x35cm.

Si multumesc Claudia pentru reteta! :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


13 comentarii la „Prajitura Raffaelo”

  1. Sa inteleg ca din ingredientele pentru blat ( cu 7 albusuri, 200g zahar, cocos etc), impartim cantitatea in doua si facem cele 2 foi?
    As vrea sa incerc aceasta prajitura de Craciun…dar pare destul de „aventuroasa” :)) Mult spor Amalia si mai asteptam retete noi, mai ales pt Sarbatori!

  2. Cate-ai mai patimit … dar rezultatul a meritat . Eu din start m-am gandit ca voi coace un singur blat pe care sa-l tai in 1/2 .
    Sarbatori cu bine si ms ptr reteta !

  3. La ce temperatura se coc foile? Eu as vrea sa fac totusi 2foi… Si am inteles ca in jur de 25 de minute… Dar nu stiam temperatura. Multumesc.

  4. este foarte buna , am facut-o de Revelion, singura problema este ca iese prea putina….daca ai invitati multi….. nu prea e spornica!!!!
    am facut doar 2 foi…sunt suficiente si am pus doar 80 gr de cocos…la fel …mi se par suficiente cele 80 de gr.

  5. Dacă ceva mă enervează,apoi fiertul cremei amestecand continuu,3cratite de care se prindesi la final alta crema,alte oo,foc mic amestecat iar continuu ,apoi chiar ma enerveaza. Si apoi victorieeeee!da,prajitura-i super.tre sa găsim o soluție ,sa o fierbem pe aburi sau ce naiba?ca si io mă chinui uneori

  6. Incercati sa fierbeti crema la microunde (microwave ) eu asa procedez cu cremele fierte ,doar ca trebuie la fiecare 3 min sa mixati ( amestecat cu o lingura de lemn).
    Mie a-mi iasa mai bine ca pe abur .

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.