Tort cu jeleu de capsuni si crema de unt

Sper sa va convinga imaginile… tortul acesta este delicios! Putin mai elaborat, o varianta cu capsuni a tortului Pian.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1lingura apa calduta
  • 1varf de cutit praf de copt

Pentru rulada:

  • 5 oua
  • 100 g zahăr
  • 1 lingurita de ulei
  • 2 linguri de apă caldă
  • 80 g făină
  • 8 g de praf de copt

Pentru jeleul de capsuni:

  • 400g capsuni
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 3 linguri zahar pudra
  • 8g gelatina

Pentru crema de unt:

  • 40 g amidon
  • 120 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat,
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt

Pentru sirop:

  • 150ml apa
  • 1 lingura zahar
  • cateva picaturi esenta de vanilie

Pentru decor:

  • 400ml frisca
  • 100g ciocolata
  • 60ml frisca
  • 300g capsuni

Mai avem nevoie de 200g piscoturi.

1. Pentru inceput pregatim jeleul de capsuni; zdrobim capsunii impreuna cu zaharul si ii punem la foc mic. Dizolvam gelatina in 2linguri de lapte si lasam sa se umfle.

Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa si il adaugam la amestecul de capsuni. Amestecam mereu pana cand se ingroasa. Luam compozitia de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se dizolva complet granulele si lasam sa se raceasca.

2. Facem siropul punand la fiert apa cu zaharul. Lasam sa dea 2-3 clocote si adaugam esenta de vanilie. Lasam sa se raceasca.

3. Preparam crema de unt; amestecam amidonul cu 50 ml lapte rece, iar restul de lapte il punem la foc impreuna cu zaharul. Cand este fierbinte, adaugam amestecul de amidon si amestecam rapid. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam untul si mixam bine.

4. Pregatim blatul care este unul clasic de pandispan; mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste, adaugam si apa si pe rand galbenusurile mixand bine dupa fiecare.

Scoatem mixerul si adaugam treptat faina impreuna cu praful de copt amestecan usor peste cap cu o paleta sau lingura de lemn.

Coacem intr-o forma de 26cm la 180g C timp de 15 minute.

Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul il lasam sa se raceasca si il rasturnam pe un paltou.

5. Pana se coace blatul pregatim foaia de rulada; mixam ouale intregi cu zahar timp de 10 minute pana obtinem un amestec spumos, apoi adaugam treptat uleiul, apa si faina amestecata cu praful de copt. Coacem in tava mare de la aragaz ( 40×32 cm) , la 180 de grade timp de 15 minute. Rasturnam pe un prosop si rulam usor apoi lasam sa se raceasca.

Buun, acum este timpul sa ne apucam de asamblat.

Taiem blatul in doua si punem prima jumatate pe un platou, o insiropam, apoi o incadram cu inelul de metal de la forma.

Punem jumatate din crema de unt si o intindem bine pe blat.

Acum mare atentie cu rulada. Jeleul dupa ce s-a racit il puneti putin la frigider sau congelator sa fie tare. Il intindem peste foaia de rulada si taime fasii de fix 3 cm.

Rulam prima fasie si o punem peste crema (vezi foto). Luam a 2-a fasie si o rulam in continuare. Procedam tot asa pana terminam cu ele.

Punem pe margine jumatati de piscoturi inmuiate in lapte.

Apoi punem cealalta jumatate de crema .

Punem si cealalta jumatate de blat si o insiropam.

Bagam tortul la rece timp de 4 ore sau de seara pana dimineata. Apoi scoatem usor inelul de metal cu un cutit.

Il imbracam in frisca si deasupra punem glazura ( smantana de frisca o punem pe foc impreuna cu ciocolata rupta bucatele, amestecand mereu pana se formeaza o compozitie de ciocolata lichida. Lasam putin sa se raceasca si apoi o turnam pe tort).

Decoram cu capsuni.

Eu am lasat glazura prea mult si s-a ingrosat cam tare, abia am putut sa o torn peste tort, sper sa nu faceti si voi aceeasi greseala :).

Taiem tortul cu un cutit inmuiat in apa calduta.

Observatii:

Am folosit piscoturi pentru ca nu mi-a ajuns rulada. Daca vreti sa va ajunga la fix folositi o forma de 24cm.

Glazura de ciocolata este optionala, puteti sa imbracati tortul in frisca si sa-l ornati cu capsuni.

Si sper din tot sufletul ca nu am omis nimic :).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


24 de comentarii la „Tort cu jeleu de capsuni si crema de unt”

  1. Arata super, ca de fapt tot blogul tau. Am facut foarte multe retete de la tine. Iti multumesc mult. Tine o tot asa. Anul trecut eram in America si am facut tortul egiptean din 24 oua pentru ziua lui Daniela, nepoata mea. L am facut dreptunghiular si pe margine am pus grisine cu crema si l am legat cu o funda. A avut mare trecere.Iti multumesc pentru tot ce faci pentru noi. Livia din Cluj.

    1. Multumesc mult Livia, acum postez mai rar pentru ca ma ocup de baietelul meu si nu prea am timp sa gatesc ceva mai diferit dar cand prind ocazia nu o ratez :). Toate cele bune!

  2. Foarte interesanta reteta duneavoastra.Se munceste mult dar sunt eforturi cu satisfactie.Felicitari!
    Cu stima,
    Olivia

  3. Bestial….doar ca alergia mea la capsunii ma impinge sa folosesc zmeura :) ….sper sa iasa….superb tortuletul…mult succes in continuoare…

  4. a iesit bestial…superba reteta…incercatil cu incredere.la mine s.a terminat in ziua cand l.am facit….a dat sotu iama in frigi..nici nu am apucat sa il ornez…rezultatul a fost mai vreau…multa bafta..pupici

  5. Am facut si eu acest tort pt ziua sotului meu.Fetelor e o nebunieeeeeee,merita fiecare secunda in parte din timpul alocat realizarii acestei bunatati.Asadar, numai stati si la treaba cat inca mai gasiti capsuni.Iar tie Amalia jos palaria pt tot ceea ce faci!!!Iti multumim pt k existi in viata si in bucataria noastra.

    1. Ei , uite ca pentru un comentariu din asta merita sa stau pe calculator sa scriu si sa postez retete. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase :)

  6. Dragă Amalia,
    Băiețelul meu vrea neapărat un tort cu căpșuni și m-am orientat la ăsta, pentru că arată foarte bine și cred că e și bun. Problema e că la vremea asta nu prea au niciun gust căpșunile de pe piață și mă gândeam dacă nu le-aș putea înlocui cu ceva pe cele din jeleu, și să le păstrez numai pe cele pentru decor. Că aș vrea să iasă bun și aromat… Dar cu ce? Îmi poți da un sfat, te rog? Ceva fructe congelate eventual, și cum să procedez ca să iasă bine… și care ar fi diferența de cantități, dacă se schimbă tipul de fructe… Te rog ajută-mă! :)
    Mulțumesc mult!

    1. Am uitat să-ți spun că am și căpșuni congelate, care erau gustoase pe vremea când le-am pus la congelator, dar care lasă o groază de zeamă când se dezgheață, deci nu știu cum ar trebui să procedez cu ele, dacă ar fi să pun din astea…

    2. Draga Elena,
      Cred ca in perioada asta niciun fruct nu prea are gust:). Poti sa le inlocuiesti cu zmeura congelata. Pui la foc o craticioara si adaugi 400g zmeura congelata. O lasi sa se dezghete ( pe foc ) si apoi o strecori. Pui amestecul la foc din nou si separat dizolvi amidonul in 2 linguri de apa rece si apoi il adaugi la compozitia de pe foc. Amesteci pana se ingroasa putin apoi adaugi gelatina hidratata intr-o lingura de apa. Sau poti sa lasi zmeura sa se dezghete si apoi sa o strecori si lasi deoparte 2 linguri de suc pentru amidon si o lingura pentru gelatina. Poti folosi si capsuni congelate ( astea nu le mai strecori ) dar parerea mea este ca zmeura este mult mai aromata. Alt fruct aromat nu stiu sa-ti propun :). Spor!

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.