Tort cu mousse de lamaie

Tort cu mousse de lamaie (Tort Adrian 0)   imagine reteta

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie Adrian 1)   imagine reteta

Este tortul pe care l-am pregatit de ziua lui Adrian, puiutul meu drag :). Am tot cautat o reteta de tort cu crema mai acrisoara. Pentru ca am tot incercat creme cu zmeura si capsuni si in perioada asta am gasit doar fructe congelate, m-am hotarat sa fac o crema cu lamaie si frisca, usoara si foarte aromata. Tortul a avut succes printre invitati, sper sa-l incercati si voi pentru ca este deosebit de fin.

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26cm:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 500ml smantana pentru frisca
  • 300g zahar tos
  • 5 galbenusuri
  • 3 albusuri
  • aprox 100ml lapte
  • sucul si coaja rasa de la o lamaie
  • 15g gelatina

Sirop:

  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri zahar
  • 200ml apa

Pentru decor:

  • 500ml frisca
  • 1 plic intaritor pentru frisca
  • fructe

Asadar incepem cu blatul.

Incalzim cuptorul la 180g C.

Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt.

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem blatul aprox. 40 de minute.

Il scoatem, lasam sa se raceasca si apoi il taiem in trei.

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 1 290x120)   imagine reteta

Intre timp facem siropul. Punem toate ingredientele pe foc si le dam intr-un clocot apoi lasam sa se raceasca.

Apoi ne apucam de crema;

Punem gelatina la hidratat in sucul de lamaie.

Mixam bine galbenusurile cu zahar si lapte pana zaharul este aproape topit  si apoi continuam sa amestecam ( fara mixer doar cu o lingura ) pe baie de abur pana cand compozitia se ingroasa si cade panglica de pe lingura  ( trebuie sa arate ca o budinca).

Oprim focul, apoi adaugam gelatina si amestecam mereu pana se dizolva in crema fierbinte.

Adaugam si coaja rasa de lamaie.

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 2 290x217)   imagine reteta

Lasam sa se raceasca si apoi incorporam putin cate putin din frisca ( smantana pentru frisca trebuie batuta in prealabil ) amestecand usor cu o spatula. Adaugam si albusurile batute spuma. 

Rezulta o crema fina si aromata cu pronuntat gust de lamaie :).

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 3 290x217)   imagine reteta

Eu asamblez tortul asa:

Pun platoul, apoi peste el forma de hartie dantelata apoi inelul de la forma de copt.

Iau 2 bucati de folie de plastic si le asez in forma. Peste ele pun prima felie de blat, o insiropez, pun jumatate de crema, repet operatiunea, apoi ultima felie de blat si la sfarsit mai las putina crema cu care ung blatul.

Pun folia peste tort si il tin la frigider 3-4 ore sau de seara pana dimineata.

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 4 290x120)   imagine reteta

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 5 290x120)   imagine reteta

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie 6 290x120)   imagine reteta

Ornez, apoi (aici sunt necesare foliile) trag intr-o parte si alta foliile de nylon ( ca sa ramana platoul sau hartia curate ).

Reteta de crema este de pe forumul culinar.ro si ii apartine doamnei Dora.

Tort cu mousse de lamaie (Tort cu mousse de lamaie Adrian 0)   imagine reteta

Observatii:

1. Puteti sa suplimentati cantitatea de suc de lamaie in functie de gust.

2. Am facut mici (sau mari ?:)) modificari la crema. In reteta originala se folosea zahar pudra care se amesteca bine bine cu galbenusurile si apoi se adauga sucul si coaja de lamaie. La sfarsit dupa ce se punea frisca si albusurile se adauga gelatina.  Am schimbat reteta pentru ca nu vroiam sa folosesc galbenusuri crude la crema. Probabil asa iesea si mai fina crema.

3. Acest tort se poate face si in varaianta cu piscoturi aveti nevoie de 400g piscoturi.

4. Ultima si cea mai importanta observatie; adaugati crema la frisca si nu invers, crema rezultata va fi mult mai pufoasa. 

Varianta cu piscoturi (pun foto sa vedeti cum am aranjat piscoturile )

DSCF0392_1085

Decorat cu frisca

Tort cu mousse de lamaie

 

Reteta publicata in Torturi. Etichete: , .
loading...

28 comentarii la reteta Tort cu mousse de lamaie

  1. cristiana

    Cu ce însiropați blatul?si cam cât sirop trebuie . eu am făcut un tort si mi-a ieșit cam tare blatul ,l-am însiropat cu zeama de la un compot de piersica .

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>