Prajitura Deliciu

Prajitura Deliciu (prajitura Deliciu 0)   imagine reteta

Anul asta mi-am propus sa fac de Craciun 2 prajituri. ” Tavalita ” si cosulete cu nuca. Si asta doar pentru ca mi-am cumparat cuptor nou si ardeam de nerabdare sa-l folosesc …bineinteles ca pana la urma am facut alte dulciuri: prajitura de mai jos, Foile cu miere de albine… si cateva fursecuri.

Prajitura am numit-o Deliciu pentru ca asa si este :) si am obtinut-o prin combinatia de 2 prajituri . Pentru ca nu prea am timp pun doar cateva  poze si dupa sarbatori le postez si pe celelalte.

Ingrediente:

Blat1:

  • 6 oua
  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri apa
  • 1 varf de cutit de praf de copt

Blat 2:

  • 6 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 1 1/2 lingura faina
  • 120g nuca prajita si macinata

Crema:

  • 400ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri amidon
  • 250g unt 82% grasime
  • 1 esenta de vanilie

Decor:

ciocolata rasa

sau caramel din 150g zahar ars in care puneti 150g nuci prajite si tocate bucati mai mari

Pentru blat 1: bateti albusurile spuma tare cu un pic de sare, apoi adaugati treptat zaharul alternand cu apa. Mixati bine pana se topeste zaharul si adaugati apoi pe rand galbenusurile amstecand bine dupa fiecare. Scoateti mixerul din functiune si adaugati treptat faina ametsecata cu praful de copt amestecand usor, peste cap pentru ca aluatul sa-si pastreze volumul.

Coaceti la 160g C timp de 20-25 min, intr-o forma tapetata cu hartie de copt.

Scoateti pe un platou si lasati sa se raceasca.

Blatul 2: este cel de la tortul egiptean.

Mixati albusurile bine, adaugati zaharul si mixati pana acesta se topeste. Amestecati faina cu nuca macinata si o adaugati lingura cu lingura la albusuri amestecand cu o lingura de lemn.

Coaceti la foc mic 100g C timp de 35-40 minute in tava tapetata cu foaie de copt, apoi desprindeti usor blatul si-l asezati pe un platou.

Crema este tot cea de la tortul egiptean; Amestecati galbenusurile cu zaharul, amidonul si adaugati treptat laptele rece. Puneti compozitia la foc mic si ametsecati mereu pana se ingroasa ca o budinca.

Lasati sa se raceasca si separat frecati putin untul sa se „dezmorteasca”. Adaugati putin cate putin din crema racita si mixati bine. La sfarsit adaugati esenta de vanilie.

Asamblam prajitura; blat1 + jumatate din crema + blat 2 + jumatate din crema .

Deasupra punem ciocolata rasa daca ne grabim. Daca nu ( recomand ) topim zaharul in care adaugam nuca prajita si taiata bucati mai mari. Rasturnam caramelul fierbinte pe un platou umezit cu apa, lasam sa se raceasca si apoi il punem intr-o punga si il zdrobim cu sucitorul.

Lasam prajitura la ree 3-4 ore apoi o taiem cu un cutit inmuiat in apa calda.

Si ca sa ma credeti :)

Prajitura Deliciu (prajitura Deliciu 1)   imagine reteta

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , .

38 comentarii la reteta Prajitura Deliciu

  1. dana

    tortul egiptean merge imbracat cu fondant daca peste ultimul blat pui foarte putina crema, doar cat sa adere fondantul! Spun asta din experienta.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>