Cremsnit

Cremsnit  (cremes 0)   imagine reteta

Tot incerc retete de cremsnit pentru ca se numara printre prajiturile preferate si imi place sa caut cea mai buna varianta. Pentru weekend va propun o reteta de cremsnit fara gelatina, care personal mi s-a parut foarte buna.

Ingrediente:

  • 1,5 l lapte
  • 6 oua
  • 200g amidon alimentar
  • 10 linguri zahar
  • 1 plic esenta vanilie (Dr. Oetker)
  • 2 foi pentru cremes
  • 400ml frisca

Mixam galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie ( nu trebuie neaparat sa se topeasca zaharul ) apoi adaugam amidonul alimentar si treptat laptele. Amestecam bine si apoi punem compozitia  la foc mic.

Amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam albusurile batute spuma tare cu putina sare.

Amestecam usor, peste cap, pana se incorporeaza albusurile.

Cremsnit  (cremes 2 290x217)   imagine reteta

Punem o foaie pe platou, apoi intindem peste ea crema, apoi adaugam jumatate din a 2-a foaie zdrobita, frisca si deasupra celalata jumatate de foaie zdrobita. Deasupra presaram zahar pudra.

Cremsnit  (cremes 3 290x217)   imagine reteta

Cremsnit  (cremes 4 290x217)   imagine reteta

Lasam la rece 3-4 ore apoi servim taiat patrate mari.

Observatii:

Puteti renunta la albusurile spuma inlocuindu-le cu 400ml frisca.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: .
loading...

27 comentarii la reteta Cremsnit

  1. Gheonea Ligia

    VAI CE BUN SI CE BINE ARATA te pupam si sa MAI FACI

    Raspunde
  2. Oanta Amalia

    :) sper sa-l incerci e foarte simplu de facut, te pup!

    Raspunde
  3. fabdo

    Cum se fac foile de cremes? Multumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Este o reteta aluat pentru foietaj, insa sa stii ca eu le cumpar gata facute :).

      Raspunde
    • hortea maria

      Este o reteta foarte veche, lasata din mama -fiica dar foarte simpla si ieftina;400gr. faina, 1 pachet margarina Unirea sau Delma (200 gr.), 1 galbenus de ou, 1 lingurita sare, 1 lingurita otet, sare (cat tii intre degete), putina apa calduta. Se imparte faina in 3 parti; doua parti se amesteca cu o bucata de margarina (cat un ou), galbenusul, sarea, apa calduta, se framanta un aluat molcut si se bate cu sucitorul cam 10 minute pana face basici. Se acopera pana cand amestecam restul de faina si margarina obtinand o pasta. Aluatul se intinde gros cam de un deget, se unge cu0 parte din pasta, se indoaie cu indoitura catre om, se lasa 10 minute se repeta procedeul de vreo 3-4 ori . Sunt foarte pufoase, iar cerma originala din mosi -stramosi e mai simpla :1,5 l de lapte, zahar dupa gust, 2 oua, 1 cana faina si 2 vanilii. Orice gospodina stie etapele prepararii cremei. in maxim 2 ore se poate manca.

      Raspunde
      • Amalia

        Multumim mult pentru reteta !

        Raspunde
  4. alinutzika

    foarte apetisant!

    Raspunde
  5. Mare Maria

    Superb cremesul tau:)!!!!!Eu am o reteta mai veche pentru crema de cremes(cu faina+lapte+oua ….)si tot senzationala este….Pupici

    Raspunde
  6. Arcky

    Ce bine arata, ca la mama acasa.

    Raspunde
  7. razvan anton

    Buna Amalia. Iti citesc de mult blog-ul si ma inspira de multe ori.

    As vrea sa iti fac o sugestie – poti sa renunti complet la foi, si sa faci un cremsnit care se va separa singur. Ca aici: http://www.razvananton.ro/cremsnit-fara-foi/

    Am primit comentarii ca de fapt asta e cu totul alta prajitura. Acum, ramane deschisa discutia. Cert este ca e foarte gustos.

    Mult succes.

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc de sugestie, am vazut praji la tine, arata demential :), din cate stiu eu se numeste ” cremes inteligent” ( potrivita de numire, asa-i ? :)). Multumesc mult pentru sfat si felicitari pentru blog :)

      Raspunde
  8. The Wandering Oltean

    Nu am mai vazut varianta asta pina acum. Dupa cum arata, a iesit perfect.

    Raspunde
    • Amalia

      Sper sa o si incerci !

      Raspunde
  9. Gheonea Ligia

    Bine Amalia , vrei sa ne iasa herpes …ca Poftim si noi la masa

    Raspunde
  10. Cristina

    Buna Amalia ,
    Eu fac cremesul din 1.5 l lapte , 7 galbenusuri si 6 linguri de amidon alimentar , cand budinca este gata pun 22 pachte ( ~ 400gr) branza Philadelphia , e o crema de branza .Doar atat , crema este deosebita. Merita sa incerci . Eu iubesc tortul tau cu iaurt , multumesc pentru reteta , e un deliciu.
    pupici

    Raspunde
  11. Cristina

    aoleuuuuu nu 22 pachete ci 2 pachete
    scuze

    Raspunde
  12. emma

    buna Amalia,
    am incercat cremesul tau fara gelatina, dar am o nelamurire: am respectat exact reteta „Amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca ( crema de lapte cu vanilie) apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam albusurile batute spuma tare cu putina sare.” nu stiu unde am gresit, am lasat oare prea mult sa se raceacsa crema de vanilie ( am lasat-o pana a fost rece de tot) caci la textura era tare ca o budinca ce iese de la frigider, in pozele tale pare mult mai moale; in rest la gust este foarte bun

    Raspunde
    • Amalia

      Daca e mai tare cu atat mai bine :)

      Raspunde
  13. elena

    hey …as vrea sa fac reteta dar nu am gasitt amidon…ce se intampla daca nu pun?!?

    Raspunde
    • Amalia

      Nu se intareste crema … poti sa inlocuiesti cu faina.

      Raspunde
  14. Tudval

    Cele mai bune cremsnituri le luam de la Scala si erau scoase din cupor, deci nu puneau crema rece peste foi. As vrrea sa gasec reteta aia. Cred ca si ale tale sant bune (mai ales cele cu frisca), crema insa cred ca iese mai fluida in felul asta.

    Raspunde
  15. Tudval

    M-am uitat intr-o carte veche de bucate, nu credeam ca o sa gasesc cremsnit pt ca nu era in cuprins, dar am gasit. ii spume placinta cu crema :) . ce spune acolo : se amesteca albusurile spuma cu crema FIERBINTE, amestecand continuu si tot fierbinte se toarna peste foaie, dupa ce se raceste se pune foaia de deasupra. Cred ca este mai bine asa, altfel albusurile trebuie sa fie macar paasteurizate, dar tot nu cred ca prinde consistenta necesara daca nu sant incalzite pt a se coagula.

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc pentru sfat se poate sa ai dreptate, trebuie incercat si vom afla daca e buna metoda.

      Raspunde
    • Ana

      Eu stiu de la mama si de la o matusa , ambele cu state vechi intr-ale cremesurilor, si am si probat, deci vorbesc si din experienta :), ca albusurile se adauga atunci cand crema este inca pe foc si se invarte in amestec pana ce crema se face putin mai vartoasa, apoi se ia de pe foc, dar se lasa la racit inainte de a o adauga peste foi. E si logic, cred ca foile s-ar inmuia rau de tot daca s-ar pune crema fierbinte peste. Puteti sa incercati intai cu crema calda, nu fierbinte.
      Eu chestia aia ce se face la cofetarie nu pot sa o mananc, nu are nici aroma de vanilie si mi se incleiaza dintii in ea.

      Raspunde
      • Amalia

        Ana poate ne scrii reteta completa sa o incercam si noi :)

        Raspunde
  16. Mihaela

    O idee excelenta cu foaia zdrobita si cu stratul de frisca.Astazi pregatesc aceasta reteta,o sa ii trimit fiicei mele,la camin :)

    Raspunde
  17. mariana

    cremesu l-am facut si eu e foarte bun si arata ca cel dincofetari multumim pentru retetele superbe pe care le postezi dar albusurile l-eam amestecat cu galbenusurile cind crema era ferbinte si o iesit foarte bun

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>