Tort Pasiune

Tort Pasiune (Tort Pasiune0)   imagine reteta

Un tort potrivit pentru sarbatorile de iarna, pufos si usor asa cum ar trebui sa fie zapada care nu mai vine … Sincer, am facut reteta asta pentru ca am gasit mascarpone la oferta la Lidl. Dar sa nu stricam magia sarbatorilor :)).

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 250g mascarpone
  • 150ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • sucul de la o portocala
  • 3  linguri de zahar (daca folositi frisca neindulcita dublati cantitatea )
  • 10g gelatina
  • 500ml smantana pentru frisca

Sirop pentru blat:

  • 200ml apa
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Glazura ( optional, multumesc Lissa pentru reteta )

  • 200g ciocolata
  • 120ml smantana pentru frisca

Mai aveti nevoie de:

  • 200g piscoturi
  • diferenta pana la 1 litru de smantana pentru frisca  (380ml)
  • 1 cana cafea mai slaba neindulcita ( eu am folosit 2 plicuri de capucino dizolvate in lapte deoarece mama nu are voie cofeina si i-am dus si ei tort)

Incepem cu blatul sa scapam de treaba mai enervanta :). Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Va recomand sa cerneti faina inainte, la fel si praful de cacao (am vazut ca sunt cani speciale, ar trebui si eu sa investesc intr-una pentru ca nu sunt ieftine).

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Tort Pasiune (Tortpasiune1 290x217)   imagine reteta

Coacem blatul 40 de minute la 180g, intr-o forma de  39×27 cm tapetata cu foaie de copt sau unsa cu putina grasime si tapetata cu faina.

Tort Pasiune (Tort2 290x120)   imagine reteta

Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in 2.

Tort Pasiune (tort3 290x120)   imagine reteta

Pana se coace blatul facem siropul; punem apa la fiert cu zaharul si lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.

Ne apucam de crema. Batem smantana pentru frisca ( sau frisca lichida ) si o punem la rece.

Punem gelatina intr-un bol cu 2 linguri de apa sa se umfle. Separat amestecam galbenusurile cu zahar si adaugam laptele si sucul de portocala. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu la foc mic pana ce incepe sa se ingroase ca o smantana mai subtire. Stingem focul, adaugam gelatina si amestecam bine pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca.

Luam o binemeritata pauza, unde eu mi-am preparat rapid o chestie cu inghetata, frisca, un piscot si putin topping de visine.

Tort Pasiune (tort5 290x217)   imagine reteta

Relaxate si energizate continuam cu crema :). Punem intr-un bol mascarponele si il frecam bine cu o lingura de lemn. Adaugam treptat crema de galbenusuri racita si amestecam bine ( tot cu lingura ). Apoi adaugam frisca batuta si amestecam . Puteti pune si 2 lingurite de cafea solubila.

Tort Pasiune (Tort4 290x217)   imagine reteta

Buun. Punem prima parte din balt pe tava pe care servim tortul, o insiropam bine, apoi jumatate de crema, apoi piscoturile trecute prin cappucino sau cafea pe care le asezam unul langa altul. Punem cealalta jumatate de crema, cealalta jumatate de blat insiropam si dam la rece pana a 2-a zi. Atentie, crema nu este foarte tare dar se intareste bine de tot pana a 2-a zi.

Tort Pasiune (tort6 290x217)   imagine reteta

Preparam glazura; punem intr-o craticioara smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta bucatele si amestecam la foc mic pana se topeste ciocolata.

Tort Pasiune (tort7 290x120)   imagine reteta

Turnam glazura calduta peste tort si o intindem.

Ornam cu frisca ramasa in care am pus un plic de intaritor sau lasam doar glazura. Eu m-am grabit foarte tare si nu am facut un ornament deosebit dar poate voi aveti mai mult timp si il ornati cu fructe confiate sau decoruri din ciocolata.

Tort Pasiune (Tort Pasiune1)   imagine reteta

Taiem cu un cutit inmuiat in apa calda. Cred ca iasa aproximativ 30 de portii.

Tort Pasiune (tort00)   imagine reteta

Observatii; puteti merge pe varianta cu cafea; siropul sa-l faceti cu cafea, piscoturile sa le inmuiati in cafea iar in crema sa puneti ness.

Reteta publicata in Torturi. Etichete: , , .
loading...

92 comentarii la reteta Tort Pasiune

  1. busuioc elena

    amalia esti o minune pentru mine,am sa icerc sa fac tortul de ziua copilului meu sambata ,sper sa reusesc

    Raspunde
  2. yoo_yoo

    Buna, Amalia! Crezi ca tortul asta merge imbracat cu martipan?

    Raspunde
    • Amalia

      Sincer nu am lucrat cu martipan dar cred ca merge de ce nu …eventual sa nu-l insiropezi asa tare… sa-mi scrii cum ti-a iesit

      Raspunde
  3. gabriela

    imi place la nebunie tortukl asta

    Raspunde
  4. Lavinia

    buna! vreau sa ma apuc diseara de tort doar ca daca eu montez tortul direct pe platoul de servire iar crema nu este foarte tare nu se va lasa s-au va iesi prin parti?
    a doua zi cred ca e inutil daca se va inchega revarsata. este vreun secret la montare care sa ma ajute sa nu se lase s-au sa iasa prin parti ?

    Raspunde
    • Amalia

      Lavinia eu pun 2 folii de nylon in interiorul inelului de tort daca il fac rotund apoi montez tortul il dau la rece si apoi iau inelul si trag de folii intr-o parte si alta… la tortul asta poti sa-l montezi linistita ca nu se revarsa crema

      Raspunde
  5. AURORA

    buna amalia.vreau sa te felicit pentru aceast tort delicioas.de cand am gasit reteta ta(mai exact de doi ani),l-am facut mereu pentru ziua mea si a altor membri ai familiei iar astazi il fac si pentru sora mea(face 25 ani).l-am decorat uneori cu glazura de ciocolata,alteori cu frisca,iar ultima data am facut decoratiile din pasta de zucchero(pasta de zahar).multumim de retete si sfaturile utile pe care ni le dai.pupici.

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag si atentie la silueta :)

      Raspunde
  6. Lavinia

    buna ! am facut tortul in tava rotunda. crema a fost suficient de tare ca sa nu se reverse. in inmterior am mai adaugat eu cateva feliute de banane peste crema. am avut grija si la blat sa nu il coc nici prea mult nici prea putin . la cuprorul meu am dat la 180 gr doar ca a stat mai mult- merge mai incet :)) in rest a iesit incredibil. la decoratii tre sa mai exersez. maine am sa il fac din nou pt ca e ziua pustiului meu face 2 anisori. o zi placuta

    Raspunde
    • Amalia

      Felicitari pentru reusita si multa sanatate puisorului drag :)!

      Raspunde
  7. Ildi

    Amalia scumpa felicitari ! Ce tort bun si gustos si ce bine arata ! Si mie imi place sa cocaresc si chiar inventez eu retetele mele, mi le inchipui cum sa combin aromele si le si fac. Sa sti ca am sa incerc sa fac si tortul tau, sper sa imi reuseasca bine. Am salvat-o in folder si vreau sa o am ca arata „super”. Te felicit si iti doresc mult succes in continuare. O zi buna sa ai. Doamne Ajuta.

    Raspunde
    • Amalia

      Sper sa-ti reuseasca, astept sa-mi scrii:)

      Raspunde
  8. Larisa

    Cu ce putem inlocui sucul de portocale ?

    Raspunde
    • Amalia

      Cu suc din compot sau deloc :)

      Raspunde
  9. A

    Bună! Fără suc de portocală nu se poate? Sau…cu ce să înlocuiesc?

    Raspunde
  10. Maria

    foarte,foarte bun.

    Raspunde
    • Maria

      :*

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>