Prajitura Excelent

Prajitura Excelent (prajituraexcelent0)   imagine reteta

Mergem inainte cu prajiturile :). O prajitura asa cum spune si titlul, excelenta .

Ingrediente:

Foaie:

  • 7 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 2 linguri faina

Blat:

  • 7 albusuri
  • 150g zahar
  • 150g nuca
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingura ulei
  • 1 varf cutit praf de copt
  • 3 linguri faina

Crema:

  • 2 oua
  • 150g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50g ciocolata amaruie
  • 250g unt sau margarina
  • 1 lingurita esenta de rom

Mai avem nevoie de:

  • 50g stafide
  • 4 linguri nuca macinata

Facem foaia; mixam bine galbenusurile cu zahar pana acesta se topeste, adaugam faina si coacem 15 minute la foc mic intr-o tava tapetata cu hartie de copt.  Foaia se desprinde usor dar este un pic mai moale.

Prajitura Excelent (prajituraexcelent1 290x217)   imagine reteta

Pentru blat batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam bine pana se topeste, adaugam si uleiul. Nuca o amestecam cu faina si praful de copt si le adaugam treptat amestecand usor cu o lingura de lemn.
Coacem aprox 30min la 160grade ( facem proba cu scobitoarea) intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt. Rasturnam blatul pe un fund de lemn si lasam sa se raceasca.

Prajitura Excelent (prajituraexcelent2 290x217)   imagine reteta

Crema: amestecam intr-o craticioara ouale intregi cu zaharul si cacao si le punem la foc mic amestecand mereu pana se ingroasa. Adaugam ciocolata la sfarsit si amestecam bine. Lasam sa se raceasca.
Untul il mixam putin si apoi adaugam din amestecul racit, putin cate putin, mixand mereu pana obtinem o crema ca o alifie :). Adaugam si esenta de rom.

Prajitura Excelent (prajituraexcelent3 290x217)   imagine reteta

Asamblam prajitura; Punem blatul, jumatate din crema,  foaia galbena, si cealalta jumatate de crema in care am adaugat stafidele. Deasupra presaram nuca macinata.
Punem prajitura la rece 4 ore si apoi taiem cu un cutit bine ascutit inmuiat in apa calda.

Prajitura Excelent (prajituraexcelent01)   imagine reteta

Observatii:

Puteti presara deasupra ciocolata alba rasa sau nuca de cocos.
Timpul de coacere difera functie de cuptor, de aceea e bine sa faceti proba cu scobitoarea.
Folositi cacao de buna calitate, la fel si esenta de rom.
Eu am folosit o tava de dimensiuni 39×27, destul de mare, daca doriti ca prajitura sa iasa mai inalta puteti folosi o tava mai mica.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: .

18 comentarii la reteta Prajitura Excelent

  1. Roxana

    Eu cautam prajitura excelent pe care o gasesti in cofetarii, dar am dat peste asta care arata chiar mai bine si i-a cam luat fata aleia. Poate sa mai astepte. Multumesc pentru reteta

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag Roxana, sper sa-ti reuseasca… sunt convinsa ca va fi mult mai buan decat cea din cofetarii :).

      Raspunde
  2. Diana

    Este…excelenta!:D arata delicios si pot sa pun pariu ca si este.. :) Deabia astept sa o incerc!

    Raspunde
  3. Sirbu Mariana

    Buna Amalia; eu sunt casatorita in Iordania si imi place tare mult sa gatesc….cautam prin net la niste retete din Romania, si asa te-am descoperit. O sa incerc miine prajitura cu piscoturi si budinca de ciocolata si o sa iti spun cum a iesit.
    Multumesc pentru retete.

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur ca ai descoperit retetele d epe site-ul meu sper sa-ti reuseasca toate :). Astept sa-mi scrii cum ti-a iesit prajitura!

      Raspunde
  4. Corina

    Buna Amalia! Am incercat aceasta reteta astazi insa am fosr dezamagita de rezultat. Blatul nu a crescut deloc, crema nu a fost suficienta…mi-a iesit foarte subtire, desi nu am folosit o tava mare. Sper ca daca viitoare va fi reusita…
    PS: In shimb Prajitura Tosca mi-a iesit super…

    Raspunde
    • Amalia

      Corina sa stii ca nu iasa foarte inalta, cam de un deget si jumatate..Tosca da, e super :)

      Raspunde
  5. alinutzika

    arata tare bine!

    Raspunde
  6. anca

    am facut prajitura a iesit minunata .
    multumita sitului tau eu am invatat sa gatesc .retele tale sunt simple si ies intodeauna foarte bune :D

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc pentru aprecieri … ma bucur ca ti-a iesit prajitura.

      Raspunde
  7. ely

    buna am o intrebare praf de copt nu trebuie la primu blat ai retete minunate de nota 10 si aperitive

    Raspunde
    • Amalia

      Nu dar la al 2-lea, primul este foarte subtire. Multumesc mult pentru aprecieri :).

      Raspunde
  8. Simona

    intradevar este EXCELENTA !! multumesc pentru reteta.

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag !

      Raspunde
  9. myky

    cele 3 linguri de cacao se pun impreuna cu faina la blat?

    Raspunde
  10. ucrainetdaniela

    SUNT FOARTE BUNE PRAJITURILE TALE SI MA BUCUR CA LE AM GASIT

    Raspunde
  11. Elena

    Salut Amalia,
    Aș vrea să fac prăjiturica asta, dar copiilor mei nu le plac stafidele și mă întrebam cum ar ieși dacă în a doua jumătate din cremă aș pune tot niște nucă măcinată mai mare. Crezi că ar merge?
    Mulțumesc!

    Raspunde
    • Amalia

      Sigur ca da, sper sa-ti reuseasca :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>