Spaghetti bologneze

 Spaghetti bologneze (Spaghetti bolognese)   imagine reteta

Ce ar fi daca am lansa un trend si anume vineri sa gatim paste ? Mie mi se intampla destul de des sa gatesc vinerea paste, bune si la o cina tarzie bune si daca avem musafiri. Unde mai pui si un pahar de vin si altfel incepe weekendul. Reteta de mai jos e destul de cunoscuta si pe placul sotului adica cu carne :). Trebuie sa va mai spun ca ingredientele sunt pentru mai multe portii, pentru ca sosul se fierbe mai greu, fac mai multe portii si apoi le congelez.

Ingrediente:

  • aprox 1kg carne de porc ( eu nu am folosit amestec de vita-porc pentru ca se facea mai greu )
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 250 ml vin
  • 400 ml bulion

Taiem ceapa marunt si o calim impreuna cu morcovul taiat cubulete sau ras, la foc mediu . Adaugam carnea tocata si amestecam din cand in cand.  Cand amestecati o „desfaceti” cu lingura deoarece are tendinta sa se adune bucati mai mari. Dupa ce scade apa lasat de carne adaugati vinul si lasati sa se faca la foc mic.

Spaghetti bologneze (spaghettib11 290x217)   imagine reteta

Cand carnea este gata adaugati bulionul si mai lasati pana scade sosul ( aproximativ 1 ora ).

Spaghetti bologneze (spaghettibologneze1 290x120)   imagine reteta

Spaghetti bologneze (spaghettibologneze3 290x217)   imagine reteta

Spaghetti bologneze (spaghettibologneze4 290x217)   imagine reteta

Servim cu spaghetti si parmezan ras deasupra.

 

Reteta publicata in Pizza, paste. Etichete: , .
loading...

19 comentarii la reteta Spaghetti bologneze

  1. Stoica

    La noi de obicei sambata este ziua de paste, dar nu cred ca asta e o problema. Pica numai bine, iau retetele aparute aici vinerea si am timp sa cumpar si ce am nevoie. Ar fi chiar utila o reteta in fiecare vineri de paste.

    Raspunde
    • Amalia

      Nicio problema, sper sa ma tin eu de cuvant :).

      Raspunde
  2. teo

    Imi plac pastele si mai ales faptul ca se preteaza a fi gatite in multe feluri!Frumoase retete,Amalia!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult Teo, o sa-ti vizitez si eu blogul poate iti „fur” vreo reteta :).

      Raspunde
  3. FLORY

    Si eu am gatit azi paste pentru pranz,noua ne plac foarte mult!Ale tale arata delicios,sosul bolognese il fac mai rar dar e minunat.Te invit cu drag la provocarea lunii Iulie!pupici!

    Raspunde
    • Amalia

      Si eu Flory, asa cum am scris fac o data mai mult si apoi il congelez pe portii… multumesc pentru invitatie :).

      Raspunde
  4. cris

    Iubesc pastele si le prepar in fel si chip :)) Nu prea pun morcov in general in sosuri dar o sa incerc.

    Raspunde
    • Amalia

      Sa-mi scrii daca ti-au placut ;)

      Raspunde
  5. alina

    nu am mancat niciodata s.bologneze dar as vrea sa le incerc;
    intrebari: cum congelezi sosul? si cum il decongelezi( lasat in frigider 24 ore sau la temperatura camerei…sau?) cum imparti portiile de sos? adica cam cate ies din cantitatile scrise mai sus?

    merci

    Raspunde
    • Amalia

      Alina sosul il las in frigider sa se decongeleze…portii nu stiu sa-ti spun cate ies cred ca dintr-un kg de carne vreo 6 …

      Raspunde
  6. alina

    multumesc! o sa le incerc dar cand am mai mult timp liber! revin sa spun cum au fost!

    Raspunde
    • Amalia

      Astept atunci :)

      Raspunde
  7. Maria

    Buna, cautam pe net o reteta de Spaghetti bologneze cat mai aproape de cea originala si am gasit acesta pagina, ideea este ca nu am parmezan, pot sa folosesc altceva!?

    Raspunde
    • Amalia

      Pai nu prea, dar sa zicem ca merge niste cascaval ras.

      Raspunde
  8. Cristian

    folosesti denumirea de bologneze dar nu prea respecti reteta originala:))
    atunci cand prezinti o reteta cred ca o faci si ca cei care te citesc sa poata sa faca la randul lor reteta, asadar la spaghetti alla bolognese cantitatile ingredientelor este esentiala pentru un echilibru al aromelor, inreteta ta ai uitat de telina si cel mai important lucru la bolognese este timpul de fierbere la un foc mic de tot(intre 2 si 3 ore ), ca numai asa ajungi la gustul de bolognese.Mai trebuie spus de tipul de vin care se foloseste(tot timpul demisec)
    din punctul meu de vedere tu ai facut un sos ragu nu un bolognese

    Raspunde
  9. Cristian

    daca doresti pot sa postez aici reteta de bolognese cu care iam inebunit pe toti broscarii :))

    Raspunde
    • Amalia

      Sigur ca da, abia astept :)

      Raspunde
  10. Cristian

    Amalia ma dezbrac de secrete in fata ta si iti prezint ragu alla bolognese :)), sa sti ca multe persoane au fost curioase de reteta dar cand au auzit cat timp le ia sa o faca …
    300g carne tocata amestec( 25%porc,75% vitel)
    50g piept de porc crud afumat
    250g passata di pomodoro
    80g ciapa
    60g morcov
    40g telina
    20g unt
    1 dl de vin alb demisec
    sare
    piper
    putin dublu concentrat de rosii

    se teie marunt de tot cubulete cam de marimea unui bob de grau (munca de chinez batran) legumele si pieptul de porc. se pune intro oala untul si putin ulei de masline se adauga morcovul, telina si ceapa si se calesc putin dupa care se adauga pieptul de porc, dupa doua trei minute se adauga carnea tocata se amesteca pina cand se sfarmiteaza iar apoi se adauga vinul.Se lasa sa fiarba la foc mai tare pana cand se evapora alcolul din vin dupa care se adauga concentratul de rosii si passata di pomodoro pui un pic de sare si piper si cand incepe sa fiarba dai focul mic de tot acoperi cu un capac si lasi sa fiarba 2,5 -3 ore.
    La acest sos timpul de coacere este foarte important, gustul incepe sa se formeze cam dupa 2 ore, de aceia nu exagerati cu sarea din prima, iar timpul de fierbere dapinde si de vasul in care il faceti eu obijnuiesc in 2l.
    Amalia acuma daca tot am facut-0 (ma refer la secrete) sa o facem pana la capat.Daca vrei sa economisesti timp poti sa multiplici cantitatile si sa faci o cantitate mai mare de sos si cand este gata se pune in borcane cu capac si se intorc cu fundul in sus, se lasa asa pina cand se racesc. Odata vidul creat se pastreaza o luna garantat.

    Raspunde
    • Amalia

      Foarte faina reteta, apreciez faptul ca mi-ai scris reteta…sa stii ca am si eu o reteta asemanatoare de la o doamna din Roma, ai dreptate cu timpul de gatire!
      Multumesc mult si sper sa mai imi scrii comentarii :).

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>