Ciorba de fasole boabe cu ciolan

Ciorba de fasole cu ciolan afumat
Buf ! Ce sa scriu despre ciorba de fasole cu ciolan ? Ce nu s-a mai scris , ca toata ziua azi m-am gandit cum sa ajung acasa de la servici si sa mananc o portie zdravana alaturi de ceapa rosie :)). E asta e, pofticioasa . 

Reteta pentru Eliza o vizitatoare „din umbra” a blogului , care s-a perfectionat in arta gatitului . Asa zice sotul ei iubit :) .

Ingrediente:

  • 600g fasole boabe
  • 1 ciolan afumat ( aprox 1kg)
  • zarzavat de ciorba ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1/2 de telina)
  • 1 lingura tarhon
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 3-4 frunze de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 200 ml bulion
  • jintuiala pentru acrit optional ( se gaseste in piata la magazinele de lactate )
  • sare

Spalam bine fasolea si o punem sa fiarba in apa calduta. Dupa ce da in clocot, lasam 5 minute sa fiarba si apoi aruncam apa. 

La fel procedam si cu ciolanul, adica il lasam sa dea in clocot separat , apoi aruncam apa. 

Punem ciolanul in oala cu fasole, completam cu 4 litri de apa calduta. Adaugam tarhonul, frunzele de dafin , cimbrul si putina sare. Lasam sa fiarba. Cand carnea e aproape fiarta adaugam zarzavatul curatat si taiat sferturi si bulionul. 

Ciorba de fasole boabe cu ciolan (fasole11)   imagine reteta

Dupa ce carnea a fiert scoatem cu o paleta ciolanul si zarzavatul. Lasam sa se raceasca si zarzavatul il taiem bucatele iar ciolanul il dezosam si carnea o taiem bucatele. 

Ciorba de fasole boabe cu ciolan (fasole12)   imagine reteta

Adaugam jintuiala si lasam sa mai dea in cateva clocote

Punem carnea si zarzavatul  inapoi in oala si potrivim de sare. Daca va tine stomacul faceti si un rantas cu 2 linguri ulei, o lingura faina, 1 /2 lingurita boia dulce si 150 ml bulion. 

Ciorba de fasole boabe cu ciolan (fasole13)   imagine reteta

Mai are rost sa va scriu ca se mananca cu ceapa rosie ? Cred ca nu. La fel si faptul ca musai trebuie consumata in doi ( doua persoane ) :). 

Reteta publicata in Preparate traditionale, Supe, ciorbe. Etichete: .
loading...

22 comentarii la reteta Ciorba de fasole boabe cu ciolan

  1. pansy

    tare buna mai e ciorba asta.jintuiala aia pentru acrit,nu am mai vazut prin pietele bucurestene.eu fac acest tip de ciorba dulce ,cu smantana,ca asa am apucat eu acasa la baia mare.

    Raspunde
  2. geta

    neaparat cu ceapa rosie!mie imi place si cu mamaliga rece…o bunaciune!

    Raspunde
  3. Petite Foury

    Clasic si delicios, mancarea preferata de soti :-))). Sincera sa fiu, tot farmecul acestui fel de mancare este ceapa rosie! Merci ca mi-ai dat o idee ce sa fac maine de papa! O seara minunata!

    Raspunde
  4. diamond

    amalia, imi ploua in gura la propriu! :D :D

    Raspunde
  5. Geta

    Si noi suntem mari pofticiosi la o asemenea ciorba, insa ceapa rosie o tai fideluta si mai adaug sare, otet de mere si putin ulei!! Super! Mi-ai facut din nou pofta de ciorbita asta, in scurt timp o sa o fac din nou!! Toate cele bune, pa pa.

    Raspunde
  6. Amalia

    Pansy la Cluj se gaseste , poate in Bucuresti nu se prea foloseste la mancaruri.

    Raspunde
  7. Amalia

    Geta cu mamaliga e o bunatate ! Asa mancam cand eram mica la bunici :).

    Raspunde
  8. Amalia

    Petite Foury eu am facut o oala mare sa ajunga pana sambata :)).

    Raspunde
  9. Amalia

    Diamond te pup , trebuie sa mai trec pe al tine sa vad ce bunatati ai mai gatit!

    Raspunde
  10. Amalia

    Geta asa fac si eu ceapa :). Te pup!

    Raspunde
  11. Anonymous

    jintuiala e cumva zer?

    Raspunde
  12. Petite Foury

    Amalia, ghici ce-am facut azi de papa? O oala uriasa cu fasole cu ciolan, offf a fost delicioasa! Iar acum iti scriu cu laptopul pe abdomen in speranta ca isi mai revine cat de cat la forma initiala :-))) O seara faina si multam' mult!

    Raspunde
  13. Amalia

    Anonim da , e un zer stors din cas sincer nu cunosc procedura :).

    Raspunde
  14. Amalia

    Petite Foury grija la gaze :)).

    Raspunde
  15. Anonymous

    daca tot m-a apucat febra comentariilor sa stii ca eu pun smantana in loc de jintuiala pentru ca bulionul oricum acreste ciorba…

    si, sper ca nu e cu suparare dar te-am bagat cu link in blogul meu, am niste prieteni gurmanzi si sunt sigura ca ar aprecia ce ai tu aici :)

    anca

    Raspunde
  16. Amalia

    Anca nu ma supar numai sa-mi dai si mie linkul la blog :)

    Raspunde
  17. Anonymous

    http://ancadeac.wordpress.com/

    cand am timp o sa pun si niste retete de-ale mele…sa le poti incerca. :)

    Raspunde
  18. Alina--Explora Cuisine

    Arata asa de buna Amalia draga!!! numai retete grozave ai! Pupici :*

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc Alina, nici ale tale nu sunt mai prejos :).

      Raspunde
  19. alina

    grozava ciorba asta! mi-a placut maxim!
    cu ceapa rosie…se stie!!!

    Raspunde
  20. Daniela Popescu

    Buna! Amalia draga, te urmaresc de multa vreme si de fiecare data cand vreau sa fac o reteta asa mai traditionala, tu esti prima la care caut :D
    Intrebare: ce inseamna jintuiala? Aici la baia mare nu prea am auzit de ea si chiar nu stiu de unde sa fac rost. Chiar acuma e pe foc oala si ma gandesc oare, ce sa pun in locul ei? Mi-ar placea foarte mult daca m-ai putea ajuta ;) Mersi mult

    Raspunde
    • Amalia

      Jintuiala este zerul ramas de la urda cand se stoarce … in Cluj se gaseste la piata la magazinele producatorilor mai mici de lapte… poti sa pui bors dar dupa cum vad te-ai descurcat deja :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>