Mamaliga

Mamaliga (mamaliga0)   imagine reteta
Azi am dat-o pe traditionale :). M-am gandit sa va prezint reteta de mamaliga asa cum am invatat sa o fac de la bunica.
Avem nevoie de :
faina de malai
apa, sare

Punem apa la fiert, adaugam un pic de sare. Cand incepe sa clocoteasca , micsoram focul , luam faina de malai cu mana si usor lasam sa se scurga in oala cu apa. Repede mai luam un pumn de faina si procedam la fel ( sa stiti ca nu va iasa din prima :)). Si uite asa construim o movila de faina de malai :).
Mamaliga (mamaliga1)   imagine reteta
Lasam sa fiarba 40 de minute, apoi strecuram cu grija apa intr-un castron, lasand putina si in oala.
Mamaliga (mamaliga2)   imagine reteta
Cu o lingura de lemn amestecam bine bine mamaliga, adaugand cate putin apa fierbinte, pana ajunge la consistenta care o dorim. Eu am facut-o mai tare ( asa-i place sotului meu) . Apoi inmuiem lingura de lemn in apa din castron si apasam pe mamaliga de jur imprejur dandu-i o forma  rotunda .
Mamaliga (mamaliga3)   imagine reteta
Luam oala o punem pe foc din nou, miscam energic intr-o parte si in alta si dintr-o miscare rasturnam mamaliga pe un fund de lemn.
Ca sa fie tacamul complet am taiat-o cu ata asa cum se facea la noi la tara :).
Mamaliga (mamaliga4)   imagine reteta
 

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .

20 comentarii la reteta Mamaliga

  1. sarah

    n-am reusit nici macar o data sa fac mamagliga..rusine mie dar asta este adevarul.imi zici te rog cantitatile fe ingrediente folosite de tine poate imi iese si mie.merci

    Raspunde
  2. Veronica

    Ador mamaliga. Altfel merge o mancare cu mamaliga, decat una cu paine. In sfarisit imi iese mamaliga ca la restaurante…moale, lucioasa.

    Raspunde
  3. Ina

    ioi ce idee fainaaaaaa. da e oarte interesant cum ramane acolo movila. trebuie sa incerc

    Raspunde
  4. Amalia

    Sarah din pacate nu am masura pentru ingrediente , eu o fac la "ochi" . Asta din poza cred ca e 1,5 litri apa si cam 200g faina de porumb.

    Raspunde
  5. Amalia

    Veronica si mie imi place la fel de mult mamaliga :). Asta din poze e din faina de porumb de la tara, cea grisata nu o fac asa .

    Raspunde
  6. Amalia

    Ina sa incerci dar nu cu faina grisata .

    Raspunde
  7. sarah

    amalia draga de tine merci mult de raspuns.incerc si iti zic ce mi-a iesit.pupici
    PS :esti interesata de un schimb de link-uri?

    Raspunde
  8. Goldielocks

    Interesant mod de a prepara mamaliga,nu am mai intalnit pana acum o asemenea reteta,vai mi-ai adus aminte cat m-am chinuit si eu pana sa-mi iasa mamaliga,chiar si acum mai imi iese cateodata prea moale sau cu cocoloase!

    Raspunde
  9. jenu 70

    Sunt un mare fan al retetelor tale de multa vreme,doar acum m-am hotarat sa-ti scriu….datorita tie mi-a iesit si mie mamaliga!Imi plac retetele tale pentru ca sunt practice si gustoase.Astept cu nerabdare noi retete si iti multumesc….esti minunata.Cu siguranta sotul tau este un om fericit.Jenu

    Raspunde
  10. Amalia

    Jenu ma bucur ca ti-a iesit reteta si ca restul retetelor sunt pe placul tau … da , sotul meu este un om fericit si invidiat de toti vizitatorii blogului :)) ( si nu numai )

    Raspunde
  11. Anonymous

    ceea ce I was privire pentru, multumesc

    Raspunde
  12. Anonymous

    nu te supara dar asta nu e mamaliga

    Raspunde
  13. Amalia

    Nu ma supar, m-as bucura daca mi-ai da reteta pentru mamaliga .

    Raspunde
  14. andromeda1972

    hmm, am crescut pe undeva pe langa sibiu, la bunici
    bunicul meu era ”stapanul ceaunului”. vazand pozele mi/am amintit…e felul in care facea si el mamaliga.
    in sfarsit stiu ”secretul”…multumesc

    Raspunde
    • Amalia

      Pacat ca nu se mai prea gaseste faina de porumb ca pe vremuri… acum si la tara o fac „grisata”.

      Raspunde
  15. daniela

    amalia felicitari pentru retetele minunate.

    eu pun asa 3 cani de apa si una de faina…se masoara tot cu aceasi cana si se adauga putina sare in apa…acum ma pot lauda si eu ca imi iese cat de cat mamaliga ca pana acum a fost un esc total, ori moale moale ori prea tare, am primit si eu sfatul de la bunica.

    Raspunde
    • Amalia

      Daniela multumesc pentru reteta niciodata nu am masurat cantitatile.

      Raspunde
  16. florin

    buna ziua nu pricepii mamaliga e pentru prajit pe plita cu sare sauuuuuuuu.mrs

    Raspunde
    • Amalia

      Nici eu nu pricep intrebarea :).

      Raspunde
  17. florin

    si ghinion nu se taie cu cutitu si cu ata.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>