Fluturi dulci din aluat


In ciuda iernii si spre bucuria caloriilor ieri am facut acesti fluturi din aluat. Reteta de aluat dulce e clasica, interesant e modul de impaturire/taiere. I-am gasit pe un site polonez (acesta) si m-am indragostit de ei :).

Ingrediente: ( in reteta scria ptr 13 bucati, dar va recomand sa faceti 26 pentru ca 13 ies destul de mari, bineinteles se folosesc aceleasi cantitati )

500g faina alba de grau 000
40g drojdie proaspata sau 20g uscata
1/4 pahar zahar
2 oua + 1 ptr pus deasupra
250 ml lapte
putin sare
70g unt moale
arome: coaja rasa de lamaie, portocala

Pentru umplutura:
branza dulce preparata ca si pentru branzoaice
ciocolata
mac oparit in lapte
Eu am folosit ; nuca macinata ( 100g)
nuca de cocos ( 50g)
magiun de prune

Aluatul; frecam drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza , apoi adaugam o lingurita de faina si 3 de lapte. Amestecam si lasam sa creasca . Intr-un vas punem oualesi zaharul, amestecam putin apoi , adaugam laptele caldut si untul ( eu pun laptele in cana , apoi untul peste el si incalzesc putin la microunde, asa laptele este caldut iar untul moale) , sare . Framantam ( cam 5 minute) pana aluatul se desprinde de pe vas si apoi il lasam acoperit la caldura sa creasca o ora ( pana isi dubleaza volumul).

Intre timp preparam umplutura. Am batut spuma 2 albusuri la care am adaugat 3 linguri de zahar. Jumatate spuma am amestecat-o cu miezul de nuca, jumatate cu fulgii de cocos. Intr-o parte de fulgi am pus putin colorant rosu ( de acolo au iesit roz). A fost cam putina spuma, asa ca la fulgi am adaugat si 2 linguri de lapte.

Buun, aluatul a crescut,

il rasturnam pe planseta infainata, apoi il impartim in 13 bucati ( 26 precum am scris) . Luam o bucata , o rotunjim ca o minge apoi o intindem cu sucitorul punem umplutura.

Rulam si capetele le indoim sub aluat. Cu o foarfeca taiem

si apoi jumatatile le rasucim o parte in sus , una in jos pentru a forma aripile. Atentie sa nu ramana „trunchiul”  prea subtire se va rupe la copt.

Punem fluturii in tava tapetata cu hartie de copt, ii lasam sa creasca inca 15 minute ,

timp in care preincalzim cuptorul la foc mic. Ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii coacem 15 minute, pana se rumenesc frumos.

Scoatem si lasam sa se raceasca.

Sunt foarte pufosi !

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


38 de comentarii la „Fluturi dulci din aluat”

  1. Vai draga mea cata rabdare ai! Arata ffff bine acesti fluturasi, imi dau "fluturi in stomac" numai cand ii vad :)) BRAVOOO!!! Te pup. PS: nu te-am mai vazut pe mess…

  2. Harnicut-o ti-au iesit minunati,de efect si gustosi!

    Poate fac si eu saptamana asta(dar fara brinza,ca nu vine femeia cu brinza si nu-mi place sa cumpar asa de oriunde iar din magazine exclus)e sa lasam asta,ma orientez atunci pe loc sper!

    is dragalasi foc!

    O saptamina reusita !

  3. Off topic
    Buna ziua, am o mare rugaminte ! Ajuta-ma cu postarea pe blogul tau a mesajului de aici :

    http://yafa.unblog.fr/2010/01/22/pagina-pentru-ioana/

    Este vorba de fetita prietenei mele care are 17 ani si 2 forme grave de cancer =Carcinom scuamos nediferentiat cu proliferare celulara si in ganglionii latero-cervicali, fara a fi exclus insa si un posibil limfom de tip Hodgkin= . Le trebuie aproximativ 80 000 de euro ca sa mearga la o clinica in strainatate pt chimioterapie si alte tratamente.
    Daca se strang banii si ajunge acolo sansele de vindecare sunt de 97%.
    Ai un blog minunat pe care intra foarte multa lume, te rog ajuta-ma! Iti multumesc !

    Donaţiile pot fi făcute pe numele:

    Spahiu Laura
    Cod IBAN EUR: RO21RNCB05000834973 60002
    Cod IBAN RON: RO48RNCB05000834973 60001
    Cod SWIFT: RNCBROBU
    Banca Comercială Română – sucursala Sebastian

  4. Fluturasii tai sunt asa de frumosi si parca acum asteapta sa zboare!
    Mi-ar fi mila sa-i mananc, cu toate ca arata asa de apetisanti!

  5. M-ai dat gata , sincer , cu fluturasii astia demential de apetisanti….ma gandesc ca in felul asta as face-o si pe fiica-mea sa manance cocaturi…mai ales daca pun si o glazura roz…Excelenti fluturii!

  6. Arata tare bine fluturasii…felicitari pt blog…sa stii ca am incercat multe retete de la tine….toate au iesit intocmai cum le-ai descris tu :)

  7. Esti minunata cu retetele tale! L-am dat gata pe sotul meu cu fluturasii tai ( desi el e un mare fitos cand vine vorba de aluaturi, cocaturi).
    Am descoperit blogul asta minunat de vreo 2 luni si mereu ma inspir de aici cand gatesc…toate retetele au fost niste reusite !

  8. Buna,Amalia.Am facut reteta ta,Duminica, cand am fost intr-o vizita.Au fost nemaipomeniti!Au iesit exact ca in poza ta.Au fost si foarte gustosi(s-au evaporat imediat).Toata lumea m-a intrebat de unde stiu sa fac asa ceva.I-am trimis bineinteles, pe blogul tau.

  9. amalia iti urmaresc blogul si ti-l apreciez mult dar abia acum am vazut acesti fluturi minunati,mersi pentru idee,felicitari inca o data

  10. buna amalia.am vrut sa fac si eu fluturasii din aluat dar am o nelamurire.maiaua respectiva se pune peste faina?
    apoi se pune com de lapte si se framanta toate?

    1. Draga mea Alina,

      Am preluat cu drag aceasta reteta minunata si l-am postat pe forumul site-ului nostru, http://www.minidebra.ro al ” copiilor fluture”.Asta a fost considerentul, imaginea si ideea de fluture. Daca nu ai citit din greseala cite ceva de pe acolo, acestia au o problema grava de sanatate, care ii impiedica sa se bucure de multe lucruri in viata , la fel si de bunatati culinare. Am facut-o si eu de multe ori , daca vrei sa stii iese la fel de bine si cu foetaj congelat din comert. Am si eu o reteta, daca vrei ceva nou,

      http://www.minimaxro.tv/msp/index.php?id=256&sitelang=ro

      Sanatate la mamici

      Sa gateasca la cei mici !

  11. Multumesc Alina, am observat ca este specificata sursa sau am rog face trimitere la blog … cea mai urata chestie pe care am patit-o cu de cand am blog este ca am gasit pe net o pagina de web a unei firme din Londra care face prajituri si alte dulciuri , 90% din poze erau de la mine de pe blog.. le-am scris si tot deageaba :(.

  12. Foarte urat!!! ….oricum, chiar si asa cred ca te bucuri de multa apreciere in blogosfera!!! Felicitari si la cat mai multe retete!

  13. super fluturaşi, m-a încîntat să-i încerc, mi-au ieşit bine şi gustoşi, s-a bucurat întreaga familie + vecinile :-) merci mult!

    1. Ma bucur, am emotii cand cineva incearca retete cu aluaturi dospite :) , sa va fie de bine si sper sa mai gasiti si alte retete la fel de delicioase :).

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.