Tort cu mere

Tort cu mere (tortm3)   imagine reteta
V-am scris ieri ca am gatit 3 feluri dar nu l-am postat pe al 3-lea. Este un tort de sezon , cu muulte mere :).

Ingrediente:

Ptr blat:
4 oua
120 g zahar
120 g faina
2 linguri apa fierbinte

Pentru umplutura:
1,200 kg mere curatate de coaja si cotor
10 g gelatina alimentara
100 g zahar
5 linguri suc de lamaie
2 plicuri zahar vaniliat

Pentru decor:
470 ml lapte
1 plic praf de budinca de vanilie
60 g+40 g zahar
1 plic gelatina transparenta pentru torturi
1 lingurita scortisoara
1 lingura suc de  lamaie
250 ml vin alb

Prima data pregatim umplutura. Radem merele ( 1kg) pe razatoarea cu gauri mari si le calim impreuna cu zaharul, sucul de lamaie si zaharul vaniliat. Gustati si daca este necesar mai adaugati zahar. Cand merele sunt calite ,oprim focul, dizolvam gelatina in 2-3 linguri de apa rece si o adaugam la amestecul de mere. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Trecem la blat; preincalzim cuptorul la foc mic , frecam galbenusurile cu apa fierbinte si zaharul pana acesta se topeste. Adaugam treptat albusurile spuma si faina , amestecand peste cap .
Coacem intr-o forma de 24 cm unsa si tapetata cu faina ( sau imbracata cu hartie de copt) 20 minute . Facem proba cu scobitoarea pentru mai multa siguranta.
Lasam blatul sa se raceasca apoi il taiem in doua. Imi pare rau ca nu am facut poze la blat dar mi s-au descarcat bateriile chiar cand m-am apucat sa-l fac :( .
Facem budinca conform indicatiilor de pe plic si lasam sa se raceasca acoperita cu o folie sa nu faca crusta.
Taiem restul merelor bucatele mici si le fierbem 3-4 minute cu vinul , 40 g zahar, scortisoara si sucul de lamaie .Le scoatem cu o spumiera.
Ne apucam rapid sa asamblam tortul.
Primul blat, apoi amestecul de mere ( trebuie sa fie aproape tare cand il intindem , nu va speriati se intareste de la gelatina), apoi celalat blat, budinca si bucatelele de mere. Bagam la frigider sa fie rece, rece. 
Tort cu mere (tortm12)   imagine reteta
Intre timp amestecam vinul ramas dupa ce-am scos bucatelele de mere cu praful de gelatina si lasam sa dea cateva clocote. Stingem focul si turnam cu o lingurita gelatina , mai intai in centru si apoi spre margini. Bagam la frigider 2 ore si apoi servim .
Tort cu mere (tortm11)   imagine reteta
Eu am pus langa si un glob de inghetata de vanilie. 

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .
loading...

24 comentarii la reteta Tort cu mere

  1. Lore

    Buna, Amalia!

    Desi credeam ca nu am prea multe in comun cu bucataria, am constatat ca ma relaxeaza cititul si privitul retetelor, asa frumos expuse de tine si cu pozici, si cu de toate :D

    Am totusi o dilema si tare mi-as dori sa aflu un raspuns de la tine, in speranta ca voi minimiza rata esecurilor pe viitor. Imi poti spune, te rog, cam cat ar insemna in grade Celsius un foc scazut, mediu (potrivit) si tare? Eu am un cuptor electric si am cam dat kicks cu unele blaturi, ultima data cu prajitura cu visine. Am pus-o pe la 160 de grade, am lasat-o timpul potrivit, am si facut testul scobitorii, care a iesit curata curatica si cand sa scot minunea, frumos rumenita, constat ca din mijloc se revarsa compozitie lichida.

    No te pup si mult succes in continuare!

    Raspunde
    • Amalia

      Sigur ca da, mai ales ca acum mi-am cumparat cuptor nou :).

      Raspunde
  2. Pingback: Miremirc - Tort cu mere si vin alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>