Spirale cu mere

Spirale cu mere (sp13)   imagine reteta
Cum sa ma exprim? Mmm sunt atat de bune … sau off, iar am mancat seara, cred ca aleg prima varianta :). Azi nu am facut nimic de mancare, asa ca mai spre seara am incercat aceste spirale dulci si pufoase.

Ingrediente:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
1 ou
50 ml ulei
100 g zahar
200 ml iaurt
150 ml lapte
1 plic zahar vaniliat
Pentru umplutura:
250 g mere
100 g zahar
1 lingurita suc de lamaie
1 plic budinca de vanilie
Fac o paranteza si precizez ca aceasta reteta se poate face aproape cu orice fruct… reteta initiala era cu cirese.
Pentru deasupra:
zahar pudra

Frecam drojdia cu putin zahar, 1 lingurita  si 3-4 linguri de lapte si o lasam sa creasca. Amestecam restul ingredientelor, adaugam drojdia si framantam 5 minute pana obtinem un aluat omogen. In reteta originala erau doar 200 ml iaurt… eu am pus atat si aluatul era foarte tare asa ca am adaugat lapte.
Spirale cu mere (spir11)   imagine reteta
Acoperim si lasam sa dospeasca 45 de minute.
Intre timp pregatim umplutura; curatam merele de coaja si samburi si le dam prin razatoarea mica ( dupa curatare trebuie sa aiba 250 g). Adaugam zaharul si sucul de lamaie si fierbe,m 5 minute. Separat dizolvam budinca in 4 linguri de apa rece si o adaugam la mere . Amestecam repede, atentie se intareste imediat. Lasam sa se raceasca.
Spirale cu mere (spir12)   imagine reteta
Intre timp aluatul a dospit frumos.
Spirale cu mere (spir123)   imagine reteta
Il intindem pe o planseta unsa cu ulei ( lucram cu mainile unse cu ulei) intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 6-8 mm. Punem umplutura si o intindem cu un cutit cu lama lata. Il impaturam ; il impartim vizual in 3 , luam 1/3 si o aducem peste a 2-a , apoi cea de-a 3-a o aducem peste prima. Taiem cu miscari ferme :), felii de 2-3 cm latime. Le rasucim frumos si le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
Spirale cu mere (spir14)   imagine reteta

Spirale cu mere (spir13)   imagine reteta
Coacem in cuptorul preincalzit timp de 15 minute la foc mic.
Spirale cu mere (spir15)   imagine reteta
Presaram deasupra zahar pudra si servim. 
Spirale cu mere (sp21)   imagine reteta

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , .
loading...

31 comentarii la reteta Spirale cu mere

  1. FlyingRoo

    Amalia, am observat, si din alte retete nu numai din aceasta, ca ai un cuptor care cam parleste. O mica investitie intr-un termometru de cuptor ar putea rezolva problema – pentru ca desi tu setezi cuptorul din butoane la o anumita temperatura s-ar putea ca temperatura reala in interior sa fie mai mare. Termometrul te va ajuta sa evaluezi aceasta si sa calibrezi cuptorul – de ex. seteaza cuptorul pentru 200 grade, pune termometrul in interior, astepta 15-20 minute (din momentul cand crezi ca s-a atins temperatura) si verifica cat arata acesta. S-ar putea sa descoperi ca ai de fapt 210 sau chiar 220 in interior. De asemenea, cuptoarele pot avea puncte mai reci si mai calde – daca muti termomentrul in cele patru colturi unul dupa altul si apoi in mijloc iti vei putea da seama de aceasta. Stiu, iti va lua vreo ora-doua sa faci asta insa se merita, crede-ma.

    Daca insa nu vrei sa-ti bati capul cu asa ceva, poti pune o folie de aluminiu peste bunatatile care se coc in ultimele 10-15 minute – se vor coace bine dar folia va proteja suprafata.

    Raspunde
  2. Amalia

    Sa stii ca am o problema cu termostatul care trebuie reparat… la orice temperatura il fixez cuptorul coace aproape la maxim. Cat despre folie asa procedez altfel se ard toate deasupra. Multumesc pentru ideea cu termometrul !

    Raspunde
  3. David Octavian

    Buna Amalia.Salvasem reteta atunci ,in Octombrie,dupa care am avut mai multe probleme si am uitat de ea.Azi,cand am cautat o reteta simpla,buna si rapida :)) , am gasit-o si am incercat-o,dar in tigaie ca imi face figuri cuptorul si nu mai pot face prajituri la el,din pacate.
    Oricum au iesit delicioase.Multumesc.
    http://gradinapasiuneamea.blogspot.com/2010/05/spirale-cu-mere.html

    Raspunde
  4. Dany

    Bun, bun, very bun!!
    Am facut cu mere si cu zmeura. Mmmm, delicios! ce parfum de zmeura…

    Raspunde
  5. Amalia

    Pfui ce pofta mi-ai facut cu zmeura :).

    Raspunde
  6. ioana

    de cateva zile ti am descoperit blogul si asta e a doua reteta pe care o incerc si mi a iesit super…prima a fost tavalita si baietii mei au devorat o. ma bucur mult ca te am gasit. spiralele cu mere sunt incredibil de pufoase si chiar rapid de facut. iti doresc numai bine si multa inspiratie in continuare, sunt cu ochii pe tine…:))

    Raspunde
  7. Amalia

    Ioana multumesc pentru increderea acordata :) sa le mancati cu placere si sper sa incerci si alte retete:)

    Raspunde
  8. ioana

    te am descoperit doar de cateva zile dar am fost harnica si asta e deja a doua reteta pe care o incerc si care mi a iesit la fel ca prima(tavalita,)incredibil de bine… esti o comoara la casa omului cu retetele tale!sunt si eu tot clujeanca si te felicit din suflet! multa inspiratie pe mai departe, sunt cu ochii pe tine…:))

    Raspunde
  9. ioana

    scuze pt repetare…am crezut ca am ratat prima postare…:))

    Raspunde
  10. Amalia

    No problem asta inseamna ca sunt de 2 ori mai bune :)).

    Raspunde
  11. florentina

    buna am incercat si eu reteta dar mia iesit moale aluatul si ele au crescut mult poti sa mi spui unde am gresit multumesc sau daca e moale mai pot completa cu faina nu e problema ca depaseste 500 g

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>