Covrigi sarbesti

Covrigi sarbesti (covr00)   imagine reteta

Covrigi sarbesti (covr02)   imagine reteta

Recunoasteti covrigii ? Dar sfoara ? :)) Cat am cautat reteta de covrigi asa cum imi aducea mama de la servici cand eram mica … am gasit-o !  
Va scriu de la inceput ca reteta este foarte simpla insa trebuie sa ai putina dexteritate la acesti covrigi , ma refer la forma … dar sunt atat de buni incat eu zic sa-i impletiti cum puteti, important e sa-i faceti pentru ca sunt deliciosi.

Pentru 24 de bucati avem nevoie de:

  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie proaspata sau granulata

Pentru finisat:
1 ou batut
3 linguri de faina
1 lingurita de sare

Eu am gasit doar faina 480 si 550 asa ca am pus din amandoua, ideea este sa nu folositi faina 000 (aceea pentru prajituri si aluaturi fine ).
Pentru fericitele posesoare ale unui robot de bucatarie ( mi-l doresc mai mult ca inelul lui Arabella :))) e simplu. Punem toate ingredientele in robot si dam la framantat. Eu am apelat la metoda clasica; am frecat drojdia cu zaharul pana s-a lichefiat, apoi am pus putin lapte cald si am lasat sa creasca putin. Am amestecat intr-un vas mai mare cu restul ingredientelor si am framantat ( putin , imediat o sa vedeti ca se desprinde de peretii vasului). Aluatul este putin mai moale si nu se lipeste de vas.
Covrigi sarbesti (covr2)   imagine reteta
Lasam sa dospeasca 30 de minute acoperit ( stiti voi schema cu aragazul , il incalzim putin apoi bagam vasul cu aluat si inchidem usa. Creste de nu se mai opreste :)).
Intre timp pregatim compozitia de pus deasupra.
Oul il batem cu o lingurita de lapte intr-un bol.
Faina o amestecam cu sarea si punem putin cate putin apa calda astfel incat sa rezulte un aluat subtire ca de clatite.
Covrigi sarbesti (covr1)   imagine reteta
Dupa 30 de minute, rasturnam aluatul pe o planseta unsa cu putin ulei si il impartim, in doua, apoi in 4 apoi fiecare sfert in 6 , in final rezulta 24 de bucatele de aluat.
Preincalzim cuptorul la 240 de grade ( deci incins bine).
Luam o bucata de aluat, frecam palmele cu putin ulei si o intindem pe planseta rezultand un snur de 40-50 cm cu diametrul de 1 cm. Nu va stresati pentru ca aluatul este cam moale,  primul covrig nu va iesi poate cel mai bine dar apoi o sa vedeti ca merge usor. Formam un covrig, dupa cum se vede in imagini si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Eu i-am facut un pic mai mici si in momentul cand i-am asezat in tava le-am intins buclele mai tare. Primii mi-au iesit un pic mai grosi dar apoi i-am facut mai subtiri .Mi-au incaput 4 in tava mare de la aragaz .
Covrigi sarbesti (covr3)   imagine reteta
Lasam sa creasca 5 minute si apoi ii ungem cu oul batut.
Bagam tava la cuptor 10 minute pana vedem ca incep sa se rumeneasca usor. ( Stati cu ochii pe aragaz si numarati minutele ca poate chestia cu temperatura difera functie de aragaz ). Scoatem tava si ii stropim cu amestecul de faina, sare si apa. Bagam tava pentru inca 5 minute pana se rumenesc frumos iar amestecul se intareste.
Covrigi sarbesti (covr4)   imagine reteta
Gata cu ei , ii scoatem repede, lasam totul si mancam prima portie sa nu vada nimeni ca nu au iesit asa frumosi apoi cu forte noi ii modelam pe urmatorii :)).
Covrigi sarbesti (covr01)   imagine reteta

Reteta ii apartine Laurei Laurentiu , o doamna din Banat care gateste si canta ( vorbesc serios) excelent !

Cam asta e reteta, ma declar foarte multumita, imi cer scuze ca am scris asa mult sper sa aveti rabdare si sa-i incercati .
Laura iti multumesc ! :)

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: , , , , .
loading...

27 comentarii la reteta Covrigi sarbesti

  1. ANCA

    BUNA AMALAI …MINUNATI COVRIGEI SA STII AM INCERCAT SI EU INTR-0 ZI DA CU VARIANTA CU FIERTTUL IN APA SI DUPA AI L ACUPTOR SI BLA BL A..:) A IESIT OK O SA VAD SI RETETA ACEASTA CU O SAMI IASA :)
    DACA DORESTI SA MERGI SA VEZI LA MINE PE BLOG RETETA DE TORT EGIPTEAN …AM FACUT-O IEREI DE LA TINE ;) mi-a iesi f buna numai ca ma schimbat puitn la ea dupa nevoi :) lasa-mi un comentariu dk ti-a lacut mersii mult
    te pup pa

    Raspunde
  2. Ana-Maria

    Mmmmmm,tare buni!
    Ai un premiu la mine in blogg!:)

    Raspunde
  3. Amalia

    Draga Anca ti-am vizitat blogul de cum am citit mesajul, felicitari ti-a iesit foarte bine tortul !
    Cat despre covrigi neaparat sa-i faci , mie mi se par mai buni ca cei opariti :).

    Raspunde
  4. ISABELA

    La noi in oras tocmai ce s-a deschis o covrigarie, care prepara niste covrigi asa de buuuini…:P
    Amalia, ai tai arata mult mai bine decta cei cumparati. Multumesc si Laurei pt reteta. Cand am timp si chef de stat in bucatarie mult am sa-i incerc. :)

    Raspunde
  5. Amalia

    Iza neaparat sa-i incerci, reteta e excelenta, te pup !

    Raspunde
  6. Roz_bonbon

    Si mie imi plac covrigii foarte mult, iar acum ca-i vad la tine, pai ce va trebui sa fac eu azi, maine? Covrigi, bine-nteles :)
    Ti-au iesit foarte frumosi, felicitari!
    O zi placuta!

    Raspunde
  7. Amalia

    Roz_bonbon astept impresiile :)).

    Raspunde
  8. Amalia

    Ana Maria multumesc mult vin sa-l ridic :).

    Raspunde
  9. Cami

    Pe care pot sa-i pap eu? Din prima poza??? Multam, mi-ai facut o pofta! O seara placuta! Salutari din Hamburg. Cami

    Raspunde
  10. Amalia

    Cami linistita poti sa-i papi, au iesit multi :)). Te pup!

    Raspunde
  11. mimita-k

    Suuuper buni si aratosi! Chiar mi-e pofta de asa covrigi! Te asteapta la mine 2 premii!Week-end placut!

    Raspunde
  12. Amalia

    Multumesc mult , vin sa le ridic !

    Raspunde
  13. Thea

    Hi Amalia, poti sa-mi spui care-i diferenta dintre faina de tip 400 si 550 (in SUA nu au asa ceva) si cea normala? As vrea sa fac covrigii insa vreau sa fiu sigura ca o sa-mi iasa cu faina normala. Merci mult!

    Raspunde
  14. Amalia

    Draga Thea din cate stiu eu faina tip 400 si 550 sunt mai "dure" , faina 000 este mai pufoasa pentru prajituri… eventual cauta faina pentru aluat de paine poate gasesti … daca nu nicio problema covrigii o sa fie un pic mai pufosi, sunt fete care i-au facut cu faina normala si s-au declarat f multumite. Te pup si sa-mi scrii cum ti-au iesit !

    Raspunde
  15. Anonymous

    draga amalia, as dori sa stiu daca cantitatea de drojdie ete corecta. 15 grame nu este prea putin? pot pune un cub de 25 g? multumesc am incercat foarte multe retete. minunat

    Raspunde
  16. Amalia

    Anonim cred ca se pune asa putina drojdie pentru a fi mai crocanti, eu zic sa pui cat scrie in reteta :).Iti tin pumnii , sa-mi scrii cum ti-au iesit !

    Raspunde
  17. Anonymous

    am revenit. am pus 15 grame de drojdie uscata si au iesit deliciosi. eu vorbeam de drojdia proaspata. toate retetele tale sunt foarte usor de facut. multumesc inca o data.

    Raspunde
  18. Amalia

    Anonim ma bucur ca iti plac :). Sper sa-ti reuseasca si celelalte retete !

    Raspunde
  19. Dany

    Ohhh… covrigii astia imi doresc sa ii mananc de cand am descoperit blogul tau. A fost prima reteta pe care am pus ochii… si cred ca in seara asta le-a venit timpul! Uraa! Sper sa imi si iasa?!
    Mai tarziu sau maine iti voi povesti despre ce si cum a iesit din cuptorul fierbinte.
    Pupici!

    Raspunde
  20. Amalia

    Dany sper sa-i fi mancat deja pe toti :)). Astept verdictul :))

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>