Covrigi sarbesti

Asadar inculpatii…
din fata…

si profil…

Recunoasteti covrigii ? Dar sfoara ? :)) Cat am cautat reteta de covrigi asa cum imi aducea mama de la servici cand eram mica … am gasit-o !. Reteta ii apartine Laurei Laurentiu , o doamna din Banat care gateste si canta ( vorbesc serios) excelent !
Va scriu de la inceput ca reteta este foarte simpla insa trebuie sa ai putina dexteritate la acesti covrigi , ma refer la forma … dar sunt atat de buni incat eu zic sa-i impletiti cum puteti, important e sa-i faceti pentru ca sunt deliciosi.

Pentru 24 de bucati avem nevoie de:
300 de grame de faina tip 400
500 de grame de faina tip 550
300 ml apa calda
200 ml lapte cald
100 ml ulei
1 lingura de zahar
1 lingurita de sare
15 grame de drojdie proaspata sau granulata

Pentru finisat:
1 ou batut
3 linguri de faina
1 lingurita de sare

Eu am gasit doar faina 480 si 550 asa ca am pus din amandoua, ideea este sa nu folositi faina 000 (aceea pentru prajituri si aluaturi fine ).
Pentru fericitele posesoare ale unui robot de bucatarie ( mi-l doresc mai mult ca inelul lui Arabella :))) e simplu. Punem toate ingredientele in robot si dam la framantat. Eu am apelat la metoda clasica; am frecat drojdia cu zaharul pana s-a lichefiat, apoi am pus putin lapte cald si am lasat sa creasca putin. Am amestecat intr-un vas mai mare cu restul ingredientelor si am framantat ( putin , imediat o sa vedeti ca se desprinde de peretii vasului). Aluatul este putin mai moale si nu se lipeste de vas.

Lasam sa dospeasca 30 de minute acoperit ( stiti voi schema cu aragazul , il incalzim putin apoi bagam vasul cu aluat si inchidem usa. Creste de nu se mai opreste :)).
Intre timp pregatim compozitia de pus deasupra.
Oul il batem cu o lingurita de lapte intr-un bol.
Faina o amestecam cu sarea si punem putin cate putin apa calda astfel incat sa rezulte un aluat subtire ca de clatite.

Dupa 30 de minute, rasturnam aluatul pe o planseta unsa cu putin ulei si il impartim, in doua, apoi in 4 apoi fiecare sfert in 6 , in final rezulta 24 de bucatele de aluat.
Preincalzim cuptorul la 240 de grade ( deci incins bine).
Luam o bucata de aluat, frecam palmele cu putin ulei si o intindem pe planseta rezultand un snur de 40-50 cm cu diametrul de 1 cm. Nu va stresati pentru ca aluatul este cam moale,  primul covrig nu va iesi poate cel mai bine dar apoi o sa vedeti ca merge usor. Formam un covrig, dupa cum se vede in imagini si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Eu i-am facut un pic mai mici si in momentul cand i-am asezat in tava le-am intins buclele mai tare. Primii mi-au iesit un pic mai grosi dar apoi i-am facut mai subtiri .Mi-au incaput 4 in tava mare de la aragaz .

Lasam sa creasca 5 minute si apoi ii ungem cu oul batut.
Bagam tava la cuptor 10 minute pana vedem ca incep sa se rumeneasca usor. ( Stati cu ochii pe aragaz si numarati minutele ca poate chestia cu temperatura difera functie de aragaz ). Scoatem tava si ii stropim cu amestecul de faina, sare si apa. Bagam tava pentru inca 5 minute pana se rumenesc frumos iar amestecul se intareste.

Gata cu ei , ii scoatem repede, lasam totul si mancam prima portie sa nu vada nimeni ca nu au iesit asa frumosi apoi cu forte noi ii modelam pe urmatorii :)).

Cam asta e reteta, ma declar foarte multumita, imi cer scuze ca am scris asa mult sper sa aveti rabdare si sa-i incercati .
Laura iti multumesc ! :)

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .
loading...

27 comentarii la reteta Covrigi sarbesti

  1. lucia

    arata foarte bine. de unde se poate cumpara faina de acest tip? am fost si prin supermarket dar am gasit numai faina tip 000.

    Raspunde
  2. Amalia

    Lucia in kaufland este 650 parca, in Auchan sunt foarte multe tipuri de faina… cred ca si la Plus este 550.

    Raspunde
  3. Stefan

    Reteta ta este super!!!!! Cu robot de bucatarie ultimul racnet si toate cele mi-a luat cam 40 min. In schimb chestia cu intinsu’……mi-a scos perii albi. De ce aluatul dupa ce este intins revine la loc. E ca facut. Ca o prastie! in rest este super si avand in vedere ca sunt in Cehia….berea merge de minune!
    Toate cele bune!
    Stefan

    Raspunde
    • Amalia

      Stefan e mai greu cu intinsul :) dar merita zic eu, cat despre bere ai perfecta dreptate!

      Raspunde
  4. raluca33

    N-am crezut vreodata ca pot manca covrigi mai buni ca in romania, dar ai tai sunt FANTASTICI!! am facut ieri (adevarat, cu teama ca nu imi ies), si au iesit incredibil de pufosi si crocanti. am facut smecheria cu cresterea aluatului in cuptor. pana la tine, am avut mereu teama de aluaturile dospite, dar de acum inainte, stiu ca orice as face, nu voi da gres. multumim ca existi si ne incanti cu asemenea minunatii!! te iubim, amalia!! raluca din germania

    Raspunde
    • Amalia

      Raluca chiar mi-ai facut pofta de covrigi insa am o reteta de cornulete care vreau sa o incerc… cei sarbesti sunt foarte buni imi amintesc de cei din vremea cand eram copil :)…Ma bucur ca iti plac retetele mele si sper sa iti reuseasca toate :)

      Raspunde
  5. raluca33

    maaaaareee prostie am facut ca m-am apucat de covrigi si mai ales ca am impartit in stanga si-n dreapta sa ma laud cu reusita, ca acum tot la doua zile se gaseste careva sa ma roage sa fac o portie dubla chiar. intr-adevar, aduc tare mult la gust, cat si la aspect cu cei din copilarie (dupa cum arati, nu cred ca esti mai mare decat mine), insa sunt mult mai buni cand ii faci cu manutzele tale. in romania, mai sunt, dar aici, in germania…dai cu tunul si asa bunatazuri nu gasesti. stii, eu ma tot gandesc sa deschid un chiosculet cu ceva delicatese care ies bine si ar avea priza la clientela. si eu sunt o pasionata in ale bucatariei, mai mult pe prajituri, e adevarat. te pup si incanta-ne in continuare cu retetele tale alese

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>