Aluat foietaj

Aluat foietaj (cr12)   imagine reteta

Aluat foietaj (cor2)   imagine reteta

De mult timp caut o reteta de aluat foietaj care sa contina mai putina grasime… am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu ,(este o bucatareasa desavarsita cu retete numai una si una).Stiu ca putina lume se incumeta sa-l faca tocmai pentru ca trebuie impaturat de nu stiu cate ori , apoi pus la frigider … chestii care cer timp si rabdare. La aceasta reteta timpul se reduce la jumatate iar cand vine vorba de impaturat aluatul e o joaca :)). Pot sa va spun ca este cel mai bun aluat foietat pe care l-am mancat , exceptie facand haiosul dar cu el e o alta poveste… hai sa va scriu reteta.
Din cantitatile de mai jos se pot face 2 foi mari ( cat tava de la aragaz) . Eu am facut 4 mai mici.

Ingrendiente:
2 galbenusuri
400 de grame de faina 000
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras

Pentru impachetat:
175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina „Unirea”)
30 de grame de faina
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 4 parti egale .
Aluat foietaj (cro1)   imagine reteta

Margarina sau untul se amesteca cu faina pana la incorporarea acesteia .
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.
Aluat foietaj (cro2)   imagine reteta
Deci, daca faceti 4 foi impartiti margarina in 4. ( fiecare foaie trebuie unsa cu margarina… eu m-am complicat si am facut 4 foi, puteam face doar 2 )
Un 1/4 din margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:
Aluat foietaj (cro3)   imagine reteta
Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui. Aluat foietaj (cro5)   imagine reteta
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice. Aluat foietaj (cro6)   imagine reteta
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Eu am facut 2 feluri de cornulete, unele simple , altele cu branza putin mai mari. Puteti face 2 foi ca si pentru cremes , strudel, croissant, saratele sau ce credeti voi.
Aluat foietaj (cro7)   imagine reteta

Aluat foietaj (cro8)   imagine reteta
Le ungem cu glabenus de ou si coacem in cuptorul preincalzit , timp de 20 de min. , pana se rumenesc usor deasupra. Laura scria ca la foc tare, eu am incercat asa si prima tura s-au ars putin la varfuri. Apoi am facut focul mai mic, am lasat mai mult timp si s-au rumenit frumos peste tot. Aluatul este foarte fin , a doua zi este si mai pufos . Il recomand cu toata increderea ! Mii de multumiri Laurei pentru reteta pe care o gasiti aici

Aluat foietaj (cor11)   imagine reteta

Aluat foietaj (cr112)   imagine reteta

Reteta publicata in Aperitive. Etichete: .
loading...

66 comentarii la reteta Aluat foietaj

  1. Amalia

    Esti draguta, iti multumesc si eu ca ai incercat retetele :). Te pup si iti urez un An Nou plin de bucurii!

    Raspunde
  2. aanca98@yahoo.com

    Am incercat reteta de foietaj si au iesit super.Astazi o voi incerca pt. merdenele si placinta dobrogeana.Bravo tie pt. blog!

    Raspunde
  3. Amalia

    Anca felicitari si tie pentru rabdare :), mai am o reteta asemanatoare "Cornulete Franz Josef" poate ai timp sa te uiti peste ea.
    PS Daca faci placinta dobrogeana cu acest aluat sa-mi scrii cum ti-a iesit vreau si eu sa o incerc. Te pup!

    Raspunde
  4. loredana

    buna Amalia,acum fac foetajul si o sa il umplu cu brinza acum este la frigider pentru 30min.vruiam sa te intreb de ce se imoaie aluatul dupa ce il dai cu margarima asa trebuie sau este din cauza ca am folosit margarina la cutie ca nu am gasit la pachet?si eu sunt innebunita sa gatesc mai ales prajituri.la cat gatesti cum stai cu silueta ca eu stau groaznic la cat de pofticioasa sunt.te pup

    Raspunde
  5. Amalia

    Loredana nu-mi dau seama pentru ca nu am folosit margarina la cutie. Aluatul se inmoaie putin si in reteta sa speram ca o sa-ti reuseasca :).Cu silueta incerc sa o mentin sub control desi din toamna am pus 5 kg si nu le mai dau jos nicicum, am renuntat la dulciuri o perioada :).

    Raspunde
  6. loredana

    am facut foietajul si credema ca nu am mai facut altul mai bun ca al tau.am sa incerc si cornuletele in 2 culori si o sa iti spun cum au iesit.Esti tare tine-o tot asa

    Raspunde
  7. Anonymous

    Cu ce mai pot fi umplute ?

    Raspunde
  8. Ramona

    oare pot pune in alut si niste branza sarata ca sa pot face saratele cu branza sau mai bine sa rad branza deasupra? A incercat cineva pana acum?
    Aluatul asta pare delicios….

    Raspunde
  9. Amalia

    Ramona nu pune branza in aluat doare deasupra… daca vrei sa faci saratele am o reteta intitulata chiar asa "Saratele".

    Raspunde
  10. Anonymous

    MI-E POFTA!!!! am sa incerc si eu in weekend :)
    O intebare insa: care e diferenta intre foietaj si foi de placinta??? si care la ce se folosesc? Nu am gasit nicaieri pe net un raspuns :( eu azi am aflat ca nu e acelasi lucru… *_*

    Raspunde
  11. Amalia

    Anonim uite cum le vad eu ; 2 feluri de aluat . Primul este mai grosut si la coacere se desface in foi , al 2-lea sunt foi foarte subtiri care se ung cu grasime si apoi se umplu cu tot felul. Reteta e din prima categorie :). Poti face placinte cu branza , mere, urda, ciuperci ,sau foi de cremes etc.

    Raspunde
  12. Raluca

    sunt tot eu, Anonim :)
    Merci de rapuns, ai facut vreodata foi de placinta? Oare merita sa fac? De exemplu, la aluatul de mai sus, ai spus ca pot umple cornuletele cu mar… oare pentru mar nu merg mai bine foi de placinta? (am gasit undeva ca strudelul cu mere e facut din foi de placinta) Ideea e ca nu stiu ce aluat sa fac pentru ce. Daca pot pune mar in ambele, care e diferenta? Strict ca un aluat iese mai grosut si celalalt mai subtire?
    A si inca ceva :) As vrea tare mult sa fac croissante cu crema de vanilie, ca cele din comert, 7 Da..
    Aluatul e asta pentru ca ai scris tu in reteta, dar umplutura oare cum o fac? :(

    Raspunde
    • Elisabeta

      Intrebi de umplutura cu mar…super simplu,merge la ambele foi.Se spala merele se taie coaja,se rad pe razatoarea cu gauri mari intr-un blid mai mare,se lasa o ora 1/2,se storc de zeama cu mana si se pun intr-un vas cu putina grasime(cubulet de unt sau 2-3 linguri de ulei de masline extra virgin ) sub capac sa se caleasca la foc mic ,se amesteca des.Cand s-au calit(se gusta,marul e mai moale) se adauga un varf de cutit sare,zahar dupa gust,scortisoare(dupa gust),5-6 cuisoare macinate(se poate si fara).Se amesteca bine si se lasa la racit.Fiecare foaie se unge cu un strat subtire de grasime(eu folosesc ulei de masline, ca sunt deja la varsta a III-a),se presara cu gris si se intind cateva liguri de amestec de mar calit.Se ruleaza …se pune in tava ….si apoi inainte de a le baga in cuptor ung deasupra cu un strat super fin de unt topit…apoi cuptorul isi face treaba pana se rumenesc usor…cand le scot le presar cu zahar pudra vanilinata si ….pofta buna!Eu prefer foile de placinta simple caci foietajul e mult mai bogat in grasimi!Dar…fiecare dupa kg.-le in plus!

      Raspunde
      • Amalia

        Multumesc mult pentru idee!

        Raspunde
  13. Amalia

    Raluca de obicei tot ce e facut acasa merita facut :))…Pentru croissante sincer nu stiu ce umplutura se face :( pentru inceput eu zic sa incerci reteta asta si poate faci umplutura de aici :
    http://www.haisagatim.ro/2009/03/pariziene-cu-fondant-de-mere.html

    Raspunde
  14. raluca

    arata super.si iubitului meu ii plac la nebunie astea si vreau sa fac si eu dar eu am un cuptor foarte pacatos din pacate:( pentru ca nu rumeneste :( Par foarte mari in poza cam cat sunt de mari?

    Raspunde
  15. Adreea web

    se poate face si mai dulce,ma refer daca mai creste daca al fac mai dulce

    Raspunde
  16. corina

    Draga Amalia,
    Tocmai am incercat si eu reteta de foietaj , a iesit suuuuuuuper bun,am facut cornuri cu brinza si simple.O sa incerc si alte retete de ale tale.Multumesc mult, multe salutari !

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag Corina si sper sa gasesti cat mai multe retete pe placul tau :).

      Raspunde
  17. MARINA

    Amalia foarte bun aluat. Am facut placintele de mai multe ori si la toti iau placut chiar mi-au cerut reteta. Super!!!!!

    Raspunde
  18. Diana

    Multumesc pentru reteta, Amalia! Am facut pentru prima data foietaj si a iesit perfect! Am facut cornulete cu cremvursti de pui ca un fel de aperitiv pentru noaptea de Revelion. Sunt foarte incantata de cum arata si ce pufoase sunt. Salutari si un An Nou plin de bucurii!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc asemeni iti doresc si tie !

      Raspunde
  19. diana

    Mersi din suflet doamnei Laura Laurentiu!!!Am mai incercat si alte aluaturi foietaj si nu mi-au iesit atit de bine dupa cum au iesit dupa reteta dv.E un aluat minunat si procedura de impachetare foarte usoara.Doamnele incercati va asigur ca nu o sa regretati!!!!Nu v-as sfatiu sa-l faceti cu unt parerea mea…

    Raspunde
  20. Elisabeta

    Oare se poate folosi in loc de margarina si unt (super nocive dupa noii „oameni de stiinta”) ulei de floarea soarelui presat la rece?Daca a incercat cineva rog raspuns,mersi anticipat!

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>