Aluat foietaj

Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj

De mult timp caut o reteta de aluat foietaj care sa contina mai putina grasime… am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu (este o bucatareasa desavarsita cu retete numai una si una). Stiu ca putina lume se incumeta sa-l faca tocmai pentru ca trebuie impaturat de nu stiu cate ori , apoi pus la frigider… chestii care cer timp si rabdare. La aceasta reteta timpul se reduce la jumatate iar cand vine vorba de impaturat aluatul e o joaca. :)) Pot sa va spun ca este cel mai bun aluat foietat pe care l-am mancat, exceptie facand haiosul, dar cu el e o alta poveste… hai sa va scriu reteta.

Reteta de aluat foietaj

Din cantitatile de mai jos se pot face 2 foi mari (cat tava de la aragaz). Eu am facut 4 mai mici.

Ingrediente pentru aluatul foietaj:

  • 2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 125 ml iaurt gras
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj

Pentru impachetat:

  • 175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina „Unirea”)
  • 30 de grame de faina

Cum se prepara aluatul foietaj?

Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 4 parti egale .

Margarina sau untul se amesteca cu faina pana la incorporarea acesteia.
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.

Deci, daca faceti 4 foi impartiti margarina in 4 ( fiecare foaie trebuie unsa cu margarina… eu m-am complicat si am facut 4 foi, puteam face doar 2).

Un 1/4 din margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui.
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Eu am facut 2 feluri de cornulete, unele simple , altele cu branza putin mai mari. Puteti face 2 foi ca si pentru cremes , strudel, croissant, saratele sau ce credeti voi.

Aluat foietaj
Aluat foietaj

Le ungem cu glabenus de ou si coacem in cuptorul preincalzit , timp de 20 de min. , pana se rumenesc usor deasupra. Laura scria ca la foc tare, eu am incercat asa si prima tura s-au ars putin la varfuri. Apoi am facut focul mai mic, am lasat mai mult timp si s-au rumenit frumos peste tot. Aluatul este foarte fin , a doua zi este si mai pufos . Il recomand cu toata increderea!

Mii de multumiri Laurei pentru reteta pe care o gasiti aici.

Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj
Aluat foietaj

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


67 de comentarii la „Aluat foietaj”

  1. Foarte fain, Amalia, felicitari! Sa iti fie de bine, ma bucur ca ai incercat aluatul si esti multumita de el!

  2. Super aluatul, stiu ca se lucreaza foarte usor, am incercat si eu mai demult, l-am uns cu margarina, l-am impaturit si cand a trebuit sa-l intind se lipea fe facalet, masa si de mainile mele, l-am mai lasat putin in frigider si de nervi l-am aruncat la gunoi

  3. Vicky, sigur ai uns cu ulei si masa si aluatul? Eu la fiecare intindere am uns cu ulei si aluatul nu s-a lipit absolut deloc . Iti tin pumnii, trebuie sa-ti iasa data viitoare !

  4. Iti multumesc pentru aprecieri…daca ai nelamuriri la vre reteta te rog sa-mi scrii… incerc sa revin cu retete noi saptamana viitoare :).

  5. Masa noastra de sarbatori a fost imbogatita cu cateva retete de la tine.Una dintre ele este si aluatul foietaj care a iesit o bunatate am facut din el mini pateuri si palmieri.Am mai facut:fursecurile ghinda si kinder pinguin.Iti multumim cu intarziere,dar crede-ma ca ai fost alaturi de noi.Multi pupici.

  6. Am incercat reteta de foietaj si au iesit super.Astazi o voi incerca pt. merdenele si placinta dobrogeana.Bravo tie pt. blog!

  7. Anca felicitari si tie pentru rabdare :), mai am o reteta asemanatoare "Cornulete Franz Josef" poate ai timp sa te uiti peste ea.
    PS Daca faci placinta dobrogeana cu acest aluat sa-mi scrii cum ti-a iesit vreau si eu sa o incerc. Te pup!

  8. buna Amalia,acum fac foetajul si o sa il umplu cu brinza acum este la frigider pentru 30min.vruiam sa te intreb de ce se imoaie aluatul dupa ce il dai cu margarima asa trebuie sau este din cauza ca am folosit margarina la cutie ca nu am gasit la pachet?si eu sunt innebunita sa gatesc mai ales prajituri.la cat gatesti cum stai cu silueta ca eu stau groaznic la cat de pofticioasa sunt.te pup

  9. Loredana nu-mi dau seama pentru ca nu am folosit margarina la cutie. Aluatul se inmoaie putin si in reteta sa speram ca o sa-ti reuseasca :).Cu silueta incerc sa o mentin sub control desi din toamna am pus 5 kg si nu le mai dau jos nicicum, am renuntat la dulciuri o perioada :).

  10. am facut foietajul si credema ca nu am mai facut altul mai bun ca al tau.am sa incerc si cornuletele in 2 culori si o sa iti spun cum au iesit.Esti tare tine-o tot asa

  11. oare pot pune in alut si niste branza sarata ca sa pot face saratele cu branza sau mai bine sa rad branza deasupra? A incercat cineva pana acum?
    Aluatul asta pare delicios….

  12. MI-E POFTA!!!! am sa incerc si eu in weekend :)
    O intebare insa: care e diferenta intre foietaj si foi de placinta??? si care la ce se folosesc? Nu am gasit nicaieri pe net un raspuns :( eu azi am aflat ca nu e acelasi lucru… *_*

  13. Anonim uite cum le vad eu ; 2 feluri de aluat . Primul este mai grosut si la coacere se desface in foi , al 2-lea sunt foi foarte subtiri care se ung cu grasime si apoi se umplu cu tot felul. Reteta e din prima categorie :). Poti face placinte cu branza , mere, urda, ciuperci ,sau foi de cremes etc.

  14. sunt tot eu, Anonim :)
    Merci de rapuns, ai facut vreodata foi de placinta? Oare merita sa fac? De exemplu, la aluatul de mai sus, ai spus ca pot umple cornuletele cu mar… oare pentru mar nu merg mai bine foi de placinta? (am gasit undeva ca strudelul cu mere e facut din foi de placinta) Ideea e ca nu stiu ce aluat sa fac pentru ce. Daca pot pune mar in ambele, care e diferenta? Strict ca un aluat iese mai grosut si celalalt mai subtire?
    A si inca ceva :) As vrea tare mult sa fac croissante cu crema de vanilie, ca cele din comert, 7 Da..
    Aluatul e asta pentru ca ai scris tu in reteta, dar umplutura oare cum o fac? :(

    1. Intrebi de umplutura cu mar…super simplu,merge la ambele foi.Se spala merele se taie coaja,se rad pe razatoarea cu gauri mari intr-un blid mai mare,se lasa o ora 1/2,se storc de zeama cu mana si se pun intr-un vas cu putina grasime(cubulet de unt sau 2-3 linguri de ulei de masline extra virgin ) sub capac sa se caleasca la foc mic ,se amesteca des.Cand s-au calit(se gusta,marul e mai moale) se adauga un varf de cutit sare,zahar dupa gust,scortisoare(dupa gust),5-6 cuisoare macinate(se poate si fara).Se amesteca bine si se lasa la racit.Fiecare foaie se unge cu un strat subtire de grasime(eu folosesc ulei de masline, ca sunt deja la varsta a III-a),se presara cu gris si se intind cateva liguri de amestec de mar calit.Se ruleaza …se pune in tava ….si apoi inainte de a le baga in cuptor ung deasupra cu un strat super fin de unt topit…apoi cuptorul isi face treaba pana se rumenesc usor…cand le scot le presar cu zahar pudra vanilinata si ….pofta buna!Eu prefer foile de placinta simple caci foietajul e mult mai bogat in grasimi!Dar…fiecare dupa kg.-le in plus!

  15. arata super.si iubitului meu ii plac la nebunie astea si vreau sa fac si eu dar eu am un cuptor foarte pacatos din pacate:( pentru ca nu rumeneste :( Par foarte mari in poza cam cat sunt de mari?

  16. Draga Amalia,
    Tocmai am incercat si eu reteta de foietaj , a iesit suuuuuuuper bun,am facut cornuri cu brinza si simple.O sa incerc si alte retete de ale tale.Multumesc mult, multe salutari !

  17. Multumesc pentru reteta, Amalia! Am facut pentru prima data foietaj si a iesit perfect! Am facut cornulete cu cremvursti de pui ca un fel de aperitiv pentru noaptea de Revelion. Sunt foarte incantata de cum arata si ce pufoase sunt. Salutari si un An Nou plin de bucurii!

  18. Mersi din suflet doamnei Laura Laurentiu!!!Am mai incercat si alte aluaturi foietaj si nu mi-au iesit atit de bine dupa cum au iesit dupa reteta dv.E un aluat minunat si procedura de impachetare foarte usoara.Doamnele incercati va asigur ca nu o sa regretati!!!!Nu v-as sfatiu sa-l faceti cu unt parerea mea…

  19. Oare se poate folosi in loc de margarina si unt (super nocive dupa noii „oameni de stiinta”) ulei de floarea soarelui presat la rece?Daca a incercat cineva rog raspuns,mersi anticipat!

  20. super tare reteta ptr foetaj
    aseara am facut si eu niste pateuri ptr sotul meu si a fost foarte multumit
    mersi mult
    complimenti

  21. Buna Amalia ! Numele meu e Iulia, poate iti amintesti de mine de la tortul egiptean unde te intrebam de ce se numeste asa pentru ca eu fiind in Egipt nu l-am vazut niciodata. Si pentru ca intr-adevar acel tort e fantastic am incredere ca si aluatul acesta e la fel dar am o intrebare. Ma simt nevoita sa fac foietaj pentru ca nu am reusit sa il gasesc ( inca ) in Egipt … si acum vine si intrebarea… in Egipt nu gasesc nici apa minerala. Ei nu consuma apa carbogazoasa si se gaseste doar prin hoteluri sau in Carrefour la niste preturi foarte mari.Cu ce pot inlocui apa minerala ? Multumesc

  22. eu am facut prajitura cu mere si mi-a iesit super buna.multumim frumos ca ne impartasiti si noua retetele voastre.am sa incerc sa fac acest foietaj cu umplutura de ton.felicitari pt reteta

  23. mie imi era pofta de ciuperci,asa ca m-am gandit sa fac macedonii cu ciuperci.aluatul dupa reteta ta si ciuperci calite cu un pic de ceapa si bacon.nu are rost sa mentionez cat de manda sunt ca e prima data cand fac eu foietajul….cat despre produsul finit…sunt dumnezeiesti! iti multumesc!

  24. Multumim pentru reteta! Intr-adevar, este un foietaj Bestial!!! Sunt novice in ale aluaturilor si nu pot sa cred ca mi-a iesit perfect! :D
    Incercati reteta! ;)

  25. Buna, nu stiu ce sa zic dar in afara de iaurt ce se mai poate folosi, ca am cumparat de la magazin si miroseau a otet. A fost super aluatul, pe cand asta care l-am incercat si eu nu a fost nicidecum calumea era ca de paine, nu cu foi crocat asa cum trebe sa fie foietaj.Puteti sa-mi explicati , Multumesc.

  26. Amalia , nu am comentat pina nu am incercat:) am facut cu ungt 80 la suta grasime au iesit o minunate i am dat gata pe cofetari:):) multumesc pt reteta ! Ps. A trebuit sa pun mai multa apa minerala si asta cred ca depinde de fiecare faina : eu folosesc faina speciala pt aluaturi , prajituri blat de tort… Si pt ca ai fost asa draguta si ai dezvaluit reteta ta de croisant. Iti dau si eu reteta mea de blat tort Care am ” furat o ” de la un cofetar suedez blat care nu mai trebuie insiropat : 3 oua, 3 dl de zahar, 3 dl de faina , 2 lingurite rase de praf de copt , 1 dl de apa clocotita la sfirsit ( atentie se baga imediat la cuptor dupa ce ai pus apa deoarece praf de copt cu apa calda incepe sa reactioneze . Se taie in doua daca e nevoie de mai multe blaturi repeti reteta multumesc inca odata :)

  27. am probat reteta si este super! nu am uns cornurile cu galbenus , nu am intins foaia foarte subtire ,am umplut cornurile cu cascaval iar culoarea a iesit super ! cu cat foaia este mai subtire cu atat mai putin trebuie tinute cornurile in cuptor chiar daca t=200C!multumesc pentru reteta! intotdeauna am admirat talentul si indemanarea! succes!

  28. Buna
    Nu am înțeles bine cum este cu Margareta/untul.sus scrii ca margarina se amesteca cu faina pana se incorporeaza si mai jos ca foaia trebuie unsa cu margarina.cand trebuie sa o folosim la framantat sau la uns? Mersi

    1. Deci margarina se amesteca cu faina 175g faina parca si apoi se imparte in patru. Aluatul se face separat si se imparte in patru. Fiecare parte de aluat se unge cu margarina ametsecata cu faina.

  29. Multumesc pt.reteta.Mi-au reusit cornuletele si forma de impachetare a foietajului e simpla si usoara.Eu stiu celalalt stil de impachetare,dar foile mi se par mai reusite cu reteta ta.

  30. amaĺia ďraga am facut aluatul joetaj cucresteturi era t foarte moale am pus multa faina na a jutat. untul sa topit se poate pune untul an mijloc. rece din frigider? Te rog sa ma aĵuti

  31. …multumesc!Am facut doua farfurii cu pateuri excelente!Foietajul a iesit foarte fin, pateurile sunt mari si se topesc in gura!Am respectat strict reteta,am folosit faina trei nule de la Proi(Profi), si tot ca in reteta.Imi pare rau ca nu pot adauga imagini!Multumesc.O toamna buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.