Aluat foietaj

Aluat foietaj (cr12)   imagine reteta

Aluat foietaj (cor2)   imagine reteta

De mult timp caut o reteta de aluat foietaj care sa contina mai putina grasime… am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu ,(este o bucatareasa desavarsita cu retete numai una si una).Stiu ca putina lume se incumeta sa-l faca tocmai pentru ca trebuie impaturat de nu stiu cate ori , apoi pus la frigider … chestii care cer timp si rabdare. La aceasta reteta timpul se reduce la jumatate iar cand vine vorba de impaturat aluatul e o joaca :)). Pot sa va spun ca este cel mai bun aluat foietat pe care l-am mancat , exceptie facand haiosul dar cu el e o alta poveste… hai sa va scriu reteta.
Din cantitatile de mai jos se pot face 2 foi mari ( cat tava de la aragaz) . Eu am facut 4 mai mici.

Ingrendiente:
2 galbenusuri
400 de grame de faina 000
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras

Pentru impachetat:
175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina “Unirea”)
30 de grame de faina
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 4 parti egale .
Aluat foietaj (cro1)   imagine reteta

Margarina sau untul se amesteca cu faina pana la incorporarea acesteia .
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.
Aluat foietaj (cro2)   imagine reteta
Deci, daca faceti 4 foi impartiti margarina in 4. ( fiecare foaie trebuie unsa cu margarina… eu m-am complicat si am facut 4 foi, puteam face doar 2 )
Un 1/4 din margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:
Aluat foietaj (cro3)   imagine reteta
Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui. Aluat foietaj (cro5)   imagine reteta
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice. Aluat foietaj (cro6)   imagine reteta
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Eu am facut 2 feluri de cornulete, unele simple , altele cu branza putin mai mari. Puteti face 2 foi ca si pentru cremes , strudel, croissant, saratele sau ce credeti voi.
Aluat foietaj (cro7)   imagine reteta

Aluat foietaj (cro8)   imagine reteta
Le ungem cu glabenus de ou si coacem in cuptorul preincalzit , timp de 20 de min. , pana se rumenesc usor deasupra. Laura scria ca la foc tare, eu am incercat asa si prima tura s-au ars putin la varfuri. Apoi am facut focul mai mic, am lasat mai mult timp si s-au rumenit frumos peste tot. Aluatul este foarte fin , a doua zi este si mai pufos . Il recomand cu toata increderea ! Mii de multumiri Laurei pentru reteta pe care o gasiti aici

Aluat foietaj (cor11)   imagine reteta

Aluat foietaj (cr112)   imagine reteta

Reteta publicata in Aperitive. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

62 Responses to Aluat foietaj

  1. Lamurean Ramona spune:

    Buna
    Nu am înțeles bine cum este cu Margareta/untul.sus scrii ca margarina se amesteca cu faina pana se incorporeaza si mai jos ca foaia trebuie unsa cu margarina.cand trebuie sa o folosim la framantat sau la uns? Mersi

    • Amalia spune:

      Deci margarina se amesteca cu faina 175g faina parca si apoi se imparte in patru. Aluatul se face separat si se imparte in patru. Fiecare parte de aluat se unge cu margarina ametsecata cu faina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>