Aluat foietaj

Aluat foietaj (cr12)   imagine reteta

Aluat foietaj (cor2)   imagine reteta

De mult timp caut o reteta de aluat foietaj care sa contina mai putina grasime… am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu ,(este o bucatareasa desavarsita cu retete numai una si una).Stiu ca putina lume se incumeta sa-l faca tocmai pentru ca trebuie impaturat de nu stiu cate ori , apoi pus la frigider … chestii care cer timp si rabdare. La aceasta reteta timpul se reduce la jumatate iar cand vine vorba de impaturat aluatul e o joaca :)). Pot sa va spun ca este cel mai bun aluat foietat pe care l-am mancat , exceptie facand haiosul dar cu el e o alta poveste… hai sa va scriu reteta.
Din cantitatile de mai jos se pot face 2 foi mari ( cat tava de la aragaz) . Eu am facut 4 mai mici.

Ingrendiente:
2 galbenusuri
400 de grame de faina 000
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras

Pentru impachetat:
175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina „Unirea”)
30 de grame de faina
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina).
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 4 parti egale .
Aluat foietaj (cro1)   imagine reteta

Margarina sau untul se amesteca cu faina pana la incorporarea acesteia .
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata.
Aluat foietaj (cro2)   imagine reteta
Deci, daca faceti 4 foi impartiti margarina in 4. ( fiecare foaie trebuie unsa cu margarina… eu m-am complicat si am facut 4 foi, puteam face doar 2 )
Un 1/4 din margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:
Aluat foietaj (cro3)   imagine reteta
Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui. Aluat foietaj (cro5)   imagine reteta
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice. Aluat foietaj (cro6)   imagine reteta
Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Eu am facut 2 feluri de cornulete, unele simple , altele cu branza putin mai mari. Puteti face 2 foi ca si pentru cremes , strudel, croissant, saratele sau ce credeti voi.
Aluat foietaj (cro7)   imagine reteta

Aluat foietaj (cro8)   imagine reteta
Le ungem cu glabenus de ou si coacem in cuptorul preincalzit , timp de 20 de min. , pana se rumenesc usor deasupra. Laura scria ca la foc tare, eu am incercat asa si prima tura s-au ars putin la varfuri. Apoi am facut focul mai mic, am lasat mai mult timp si s-au rumenit frumos peste tot. Aluatul este foarte fin , a doua zi este si mai pufos . Il recomand cu toata increderea ! Mii de multumiri Laurei pentru reteta pe care o gasiti aici

Aluat foietaj (cor11)   imagine reteta

Aluat foietaj (cr112)   imagine reteta

Reteta publicata in Aperitive. Etichete: .

62 comentarii la reteta Aluat foietaj

  1. annutza

    super tare reteta ptr foetaj
    aseara am facut si eu niste pateuri ptr sotul meu si a fost foarte multumit
    mersi mult
    complimenti

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag si sper sa incerci si alte retete :).

      Raspunde
  2. marynela

    buna amalia…..am incercat si eu reteta si mia iesit super bune cornuletele….mersi mult pentru reteta…..pooop

    Raspunde
    • Amalia

      Pup si eu si sa le mancati cu placere !

      Raspunde
  3. nicoleta

    acest aluat merge si in prepararea saleurilor? multumesc

    Raspunde
    • Amalia

      Da, poti sa-l tai fasii si sa presari cascaval deasupra.

      Raspunde
  4. Iulia

    Buna Amalia ! Numele meu e Iulia, poate iti amintesti de mine de la tortul egiptean unde te intrebam de ce se numeste asa pentru ca eu fiind in Egipt nu l-am vazut niciodata. Si pentru ca intr-adevar acel tort e fantastic am incredere ca si aluatul acesta e la fel dar am o intrebare. Ma simt nevoita sa fac foietaj pentru ca nu am reusit sa il gasesc ( inca ) in Egipt … si acum vine si intrebarea… in Egipt nu gasesc nici apa minerala. Ei nu consuma apa carbogazoasa si se gaseste doar prin hoteluri sau in Carrefour la niste preturi foarte mari.Cu ce pot inlocui apa minerala ? Multumesc

    Raspunde
    • CT

      seven up si alte pop-uri fara colorantul maro sau alte bauturi acidulate care se gasesc acolo !

      Raspunde
  5. flori

    eu am facut prajitura cu mere si mi-a iesit super buna.multumim frumos ca ne impartasiti si noua retetele voastre.am sa incerc sa fac acest foietaj cu umplutura de ton.felicitari pt reteta

    Raspunde
    • Amalia

      Cu multa placere!

      Raspunde
  6. ungureanu camelia camy

    mie imi era pofta de ciuperci,asa ca m-am gandit sa fac macedonii cu ciuperci.aluatul dupa reteta ta si ciuperci calite cu un pic de ceapa si bacon.nu are rost sa mentionez cat de manda sunt ca e prima data cand fac eu foietajul….cat despre produsul finit…sunt dumnezeiesti! iti multumesc!

    Raspunde
  7. Elena

    Multumim pentru reteta! Intr-adevar, este un foietaj Bestial!!! Sunt novice in ale aluaturilor si nu pot sa cred ca mi-a iesit perfect! :D
    Incercati reteta! ;)

    Raspunde
  8. antonia

    Buna, nu stiu ce sa zic dar in afara de iaurt ce se mai poate folosi, ca am cumparat de la magazin si miroseau a otet. A fost super aluatul, pe cand asta care l-am incercat si eu nu a fost nicidecum calumea era ca de paine, nu cu foi crocat asa cum trebe sa fie foietaj.Puteti sa-mi explicati , Multumesc.

    Raspunde
  9. Gardenia

    Amalia , nu am comentat pina nu am incercat:) am facut cu ungt 80 la suta grasime au iesit o minunate i am dat gata pe cofetari:):) multumesc pt reteta ! Ps. A trebuit sa pun mai multa apa minerala si asta cred ca depinde de fiecare faina : eu folosesc faina speciala pt aluaturi , prajituri blat de tort… Si pt ca ai fost asa draguta si ai dezvaluit reteta ta de croisant. Iti dau si eu reteta mea de blat tort Care am ” furat o ” de la un cofetar suedez blat care nu mai trebuie insiropat : 3 oua, 3 dl de zahar, 3 dl de faina , 2 lingurite rase de praf de copt , 1 dl de apa clocotita la sfirsit ( atentie se baga imediat la cuptor dupa ce ai pus apa deoarece praf de copt cu apa calda incepe sa reactioneze . Se taie in doua daca e nevoie de mai multe blaturi repeti reteta multumesc inca odata :)

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc pentru retete, mi-am notat-o!

      Raspunde
  10. CT

    am probat reteta si este super! nu am uns cornurile cu galbenus , nu am intins foaia foarte subtire ,am umplut cornurile cu cascaval iar culoarea a iesit super ! cu cat foaia este mai subtire cu atat mai putin trebuie tinute cornurile in cuptor chiar daca t=200C!multumesc pentru reteta! intotdeauna am admirat talentul si indemanarea! succes!

    Raspunde
  11. Lamurean Ramona

    Buna
    Nu am înțeles bine cum este cu Margareta/untul.sus scrii ca margarina se amesteca cu faina pana se incorporeaza si mai jos ca foaia trebuie unsa cu margarina.cand trebuie sa o folosim la framantat sau la uns? Mersi

    Raspunde
    • Amalia

      Deci margarina se amesteca cu faina 175g faina parca si apoi se imparte in patru. Aluatul se face separat si se imparte in patru. Fiecare parte de aluat se unge cu margarina ametsecata cu faina.

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>