Lapte de pasare

Lapte de pasare (IMG 35299)   imagine retetaLapte de pasare (IMG 35311)   imagine retetaNu stiu daca ma credeti dar nu am mai facut de un an asa ceva , desi se numara printe dulciurile mele preferate. Daca nu ati mancat niciodata, va asigur ca sigur o sa va placa , ramane doar sa incercati reteta.

Ingrediente:
In primul rand va anunt ca sunt aproximative cantitatile , adica puteti pune mai mult zahar sau mai putin, (eu nu mananc asa de dulce ) sau la 1 l de lapte se pot pune mai multe oua dar nu mai putin de 4 :)

1 l lapte
5 oua
6 linguri de zahar
2 plicuri zahar vaniliat
2 linguri amidon alimentar
1 lingurita cacao
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul vaniliat. Separat intr-un bol batem albusurile spuma tare.Lapte de pasare (IMG 34977)   imagine reteta Adaugam 2 linuguri de zahar si batem bine pana acesta se topeste. Rezulta o spuma tare care sta „bat”( era sa scap castronul cand am facut poza).
Lapte de pasare (IMG 34988)   imagine reteta
Cand laptele incepe se fiarba luam cu lingura putin din spuma si punem in oala cu lapte sa fiarba ( ar fi indicat sa aveti o cratita cu gura mai larga , sa incapa cat mai multe galuste de spuma ). Aveti grija caci acestea se umfla in timp ce fierb. Dupa 1 min le intoarceti cu grija pe partea cealalta, le mai lasati un minut si le scoateti intr-o strecurtatoare. Puteti sa le puneti direct in boluri dar trebuie sa aveti in vedere ca vor lasa lapte pe masura ce se racesc.

Lapte de pasare (lap1)   imagine retetaLapte de pasare (IMG 35077)   imagine reteta
Lapte de pasare (IMG 35100)   imagine reteta

Intr-o alta oala amestecati galbenusurile cu restul de zahar si amidonul, apoi adaugati laptele treptat si puneti oala pe foc amestecand continuu pana se ingroasa . Lapte de pasare (lap2)   imagine retetaRepartizam galustele de spuma in boluri ( eu am pus in 5) si apoi turnam sos peste ele avand grija sa le acoperim complet. Lapte de pasare (lap3)   imagine retetaLapte de pasare (IMG 35222)   imagine retetaLasam un pic de sos in care punem o lingura de cacao, amestecam si „stropim” deasupra . Lapte de pasare (IMG 35255)   imagine retetaSe serveste rece, eventual caldut daca nu mai aveti rabdare :).
O mica observatie; puteti renunta la amidon sau puteti pune mai putin depinde cat de gros vreti sa fie sosul.
Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , .

35 comentarii la reteta Lapte de pasare

  1. Amalia

    Violet multumesc ,nu am decat o reteta de tort cu crema de zahar ars, o gasesti la torturi… cu cacao numai prajitura Inghetata falsa … altele nu am :)

    Raspunde
  2. Daria

    in sfarsit am gasit siteul unde tineamminte ca arata cum se face asta. ma apuc si eu sa fac pt prima oara, ca imi aminteste de copilarie cand imi facea mama. iti multumesc in mod deosebit pt reteta asta. cred ca sunt nebuna, ca aproape mi-au dat lacrimile :) good times.good times.

    Raspunde
  3. Amalia

    Cu multa placere draga Daria, sper sa-ti reuseasca …daca te pot ajuta la alte retete sa-mi scrii …o seara frumoasa :)

    Raspunde
  4. Carmen

    cand punem laptele peste galbenusuri …laptele trebuie s afie rece sau cald ?

    Raspunde
  5. Amalia

    Carmen scuze de intarziere … laptele trebuie sa fie cald dar nu fierbinte sa nu se inchege galbenusurile :).

    Raspunde
  6. Gabrielle

    Felicitari pentru blog, e foarte tare!:) retetele sunt foarte bune:)
    Am incercat si eu reteta de lapte de pasare, a iesit foarte bun:D
    Observ ca suntem din acelasi oras, Cluj:P!
    Multa bafta in continuare!:)

    Raspunde
  7. andreea

    buna.am facut reteta a treia oara dar ….nu prea mi-a iesit.adica:am amestecat galb cu zaharul si amidonul,le-am pus pe foc si laptele l-am turnat treptat(amestecand mereu),laptele sa zaurdit si nu s-a ingrosat deloc(f putin).din ce cauza sa fie?am mai pus si amidon dar degeaba.sa fie din cauza k la inceput cand am pus laptele pe foc era caldut nu rece rece?laptele tinea la fiert pt k am mai fiert eu dupa si a tinut.primele doua dati mi-a iesit,dar acum…mai putin.a fost bun la gust,dar nu a iesit perfect.dk poti sa-mi zici de la ce a fost?bafta in continuare

    Raspunde
  8. Amalia

    Gabrielle cu intarziere iti multumesc :). Si pentru ca esti din Cluj, data viitoare esti invitata mea la o portie de lapte de pasare.

    Raspunde
  9. Amalia

    Andreea draga daca primele 2 dati ti-a iesit si acum nu , oare ce-as putea sa-ti scriu…laptele s-a zaurdit , nu stiu ce inseamna asta, sper ca nu era expirat :(…daca era asa subtire separat trebuia sa amesteci putin amidon cu lapte si sa adaugi in amestec, desi e suficient cat scrie in reteta.

    Raspunde
  10. Anonymous

    draga amalia, aceeasi problema ca si andreea. este prima oara cand fac reteta asta, cu jum din cantitati: 500 ml lapte, 3 oua, etc… si la fel, cand am pus laptele si am pus oala la foc s-a branzit. o chestie ar fi ca am pus mult mai putin amidon dar ai spus ca se poate si fara deci nu cred ca asta a fost problema, era eventual o problema de ingrosare nu de consistenta. laptele a fost bun ca doar a fiert cand am pus albusurile in el… si atunci?
    a fost intr-adevar cald dar asta sa fii fost problema?
    si inca o chestie: galbenusurile le-am amestecat cu mixerul si la foc s-a facut foarte multa spuma.
    ma rog… eu sunt si cea careia nu i-a iesit crema de galbenusuri la prajitura tosca… cred ca cremele astea cu galbenusuri pe foc chiar nu sunt punctul meu forte.

    Raspunde
  11. Amalia

    Anonim scuze de intarzierea cu care iti raspund :)… hai sa vedem ce nu a mers la reteta. Galustele de albus ti-au iesit, trecem mai departe… laptele in care au fiert il lasi sa se raceasca putin. Separat amesteci galbenusurile cu zaharul putin , nu trebuie folosit mixerul e de evitat sa faci spuma… adaugi alptele putin cate putin si amesteci. Laptele trebuie sa fie caldut, daca e prea fierbinte amestecul se va branzi pentru ca galbenusurile se coaguleaza. Pui cratita pe foc mic ar fi indicat pe baie d eabur si amesteci incontinuu. Aici e un pic mai dificil de aceea am scris sa se puna putin amidon la inceput, daca lasi prea mult amestecul risca sa se branzeasca, la fel daca focul e puternic. Trebuie sa ai "ochi" ca sa zic asa cand fierbi cremele cu galbenus, adica sa ai cateva la activ si atunci o sa-ti dai seama cand s-au ingrosat suficient. Pentru reusita sigura , folosesti putin amidon. Sper ca nu te-am incurcat prea tare.

    Raspunde
  12. eu..

    Am 11 ani si vreau sa ii fac si eu o surpriza mamei,dar mie frica sa nu gresesc iar ca atunci cand am facut tortu ….:(….si am vrut sa intreb daca trebuie oua proaspete de casa sau cumparate?Caci eu stiam ca trebuie de casa
    Multumesc anticipant:*:)

    Raspunde
    • Amalia

      Ideal ar fi sa folosesti oua de casa dar daca nu ai poti folosi si oua cumparate.

      Raspunde
  13. issabela remember

    ciao as vrea sa incerc si eu reteta asta dar mi.e frica k o sa se desfaca galustele de spuma ,arata foarte bine mai ales k imi plac cremele tip budinca.pana acum am incercat tort egiptean si m.am indragostit de reteta deci am repetato si vizitez situ.l de fiecare data cd vreau ceva bun…..destul d des pentru asta un multumesc mare ptc raspunde pretentiilor mele ,succes in continuare

    Raspunde
    • Amalia

      Nu se desfac, poti sa le incerci linistita :).

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>