Dragele mele vreau sa deschid un topic nou, nu din lipsa de ocupatie :) ci din dorinta de-a ajuta persoanele incepatoare in ale bucatariei. Nu ma consider o profesionista , de aceea orice sfaturi sunt binevenite, va impartasesc doar din experienta mea de pana acum . Haideti sa vedem cum sta treaba cu galustele astea ca prea toata lumea se teme de ele ca nu ies pufoase. Daca incercati reteta asta va garantez ca ies moi si pufoase :). Daca nu ies asa sa aruncati cu ele dupa mine :)).
Ingrendiente (pentru 6-8 litri de supa ):
- 2 oua
- gris
- 1 vf cutit sare
- 1 vf cutit paf de copt
Punem ouale intr-un castonel, adaugam sare,

apoi le batem cu furculita pana se omogenizeaza putin (le bateti cum stiti voi, nu este o regula ).
Adaugam cate o lingurita de gris




Se adauga si praful de copt , un varf de cutit.
Eu am numarat 13 lingurite de gris pana compozitia a ajuns la consistenta dorita , poate va dati seama si din poze .
Galustele se pot face in mai mult feluri. Cel mai usor este sa udati lingura de supa si sa luati cu ea din compozitie, cat in poza, apoi sa o puneti usor in supa.
Inainte de asta micsorati focul astfel incat supa sa nu clocoteasca atunci cand le puneti in ea. Galusca se va desprinde singura, eventual miscati putin lingura .
Puteti sa va ajutati si cu alta lingura, sa „plimbati” compozitia de pe o lingura pe alta apoi sa o puneti in supa.
Cele pe care le-am facut eu au iesit mari, voi puteti sa folositi o lingurita sau sa luati mai putina compozitie.
Buunn, continuam :)… se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba aproximativ 7 minute. Eventual daca nu se intorc in timpul fierberii, le puteti intoarce si pe partea cealalta. Apoi oprim focul , turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite cam 15 minute.
Gata ! 










Observatii:
Desi mi-am propus sa revizuiesc aceasta reteta, am tot amanat si pana la urma m-am hotarat sa cantaresc ouale si grisul. Asadar la 68g ou – 62g gris.
Initial am scris 13-14 linguri gris de fapt erau lingurite. Insa cel mai bine cantariti sau urmariti pozele si va dati seama ce consistenta are aluatul :)
reteta e foarte buna acum mi-au iesit galustele perfecte cu siguranta am sa mai fac.mersi
Daca ai spus sa punem praf de copt si in galuste atunci ce mai mancam?Sigur ca ies pufoase si se umfla de la praful de copt, dar stomacul nostru…….Cred ca si pamantul se umfla daca punem praf de copt.
Mirela eu pun foaarte putin praf de copt…nu am simtit niciun efect advers..dar ai dreptate praful de copt nu e sanatos, insa deocamdata eu sunt multumita de varianta asta si nu renunt la ea.
Dragele mele, eu sunt cu mai multi ani de experienta , nu vreau sa spun ca sunt asa de batrana dar nici mie mi-au reusit de la inceput.
Am invatat si eu de la cei mai priceputi, astfel galustele de gris le fac doar asa:
Oul intreg se bate se adauga grisul si la sfarsit putin ulei. Incercati, o sa va placa, nu trebuie nici un praf de copt nu stiu ce gust are praful de copt la fiert.
Cu albusul batut am incercat si nu mi-au placut, poate nu am stiut eu sa le fac.
Va doresc succes.
Cu drag
Multumim pentru sfaturi!
Aceiasi reteta o folosesc si eu de mult timp numai ca bat ouale spuma cu mizerul si apoi cand incorporez grisul mai bat o data cu mixerul la viteza potrivita circa 20 sec.ies super bune,pufoase si bine patrunse.multa bafta!
si mie imi place la bucatarie mai mult ca la sotie si am preparat galuste de gris de multe ori. IN tot deauna au iesit f. bune fara sa adaug praf de copt sau ulei .am facut amestecul potrivit de consistent nici prea moale nici prea tare si au rezultat galuste f bune . Nu am tinut cont de gramaj am pus atata gris cat sa iasa potrivit nici moi nici tari .
…separat albus batut si amestecat cu galbenus….ies o bunatate! …am invatat asta de la o telefonista….nu stiam cum sa le fac si un amic, luat de ameteala, a sunat, pe timpuri, la ,,telefoane,, singurul serviciu disponibil, si o doamna amabila al carui nume nu il stiu,-cred ca nici nu ne spunea acum 35 de ani, ne-a explicat cum face ea galusti…am incercat, a iesit din prima si de atunci ma declar,,expert,,!….am dat si lectii si am facut si demonstratii….
Foarte tare povestea :) Multumesc pentru reteta!
buna amalia am 13 ani si imi lace sa gatesc teas ruga sami arati cateva retete pe care leas putea incerca (de preferabil de prajituri)
Izabela retete de prajituri gasesti aici: http://www.haisagatim.ro/prajituri-deserturi-aluaturi-dulci
Secretul galustelor este sa fie lasate 15 min inainte de a fii puse in supa. Deci amestecul e cel simplu la 3 oua,1 lingurita de sare se amesteca grisul pana la obtinerea masei moi! Niciodata nu se pune gris mult. Grisul se pune pana se ajunge la consistenta smantanei sa zicem, si se lasa cele 15 min. Niciodata nu dau gres.
Azi am facut galuste si mi-au iesit,insfarsit!!!
Iti multumesc,pt poze si „secret „;-)
Imi vine sa plang! Nu-mi ies galustile de gris nicicum!Am incercat tot ce se poate!Imi ies tari ca pietrele!Imi doresc niste galuste pufoase din tot sufletul!Nu stiu cum sa le mai fac?
Nu plange :) Pune doar mai putin gris decat de obicei. Eu asa fac galustele de ani de zile :oua-gris-sare. Nimic in plus. Daca nu esti sigura, ia putin din compozitie si pune in supa sa vezi cum se prezinta. Dupa caz, mai adaugi gris daca e nevoie, sau daca vezi ca e prea tare, bate separat un ou si amestecul cu compozitia (eventual cu putin gris in plus). Nu are cum sa nu iasa :) Ochiometric, in timp te inveti cum ar trebui sa fie compozitia :) Si chiar asa, carei gospodine ii ies mereu la fel, perfecte? :)
Si eu fac la fel cu ulei ca praful de copt da gust si schimba culoarea.Mai am un secret daca vad ca nu se inmoaie galustele in timpul fierberii adaug cate putina apa rece ,las sa mai dea un clocot apoi iar si iar pana se inmoaie bine si-mi ies niste galusti pe cinste .POFTA BUNA!!!!!!!!!!
eu nu pun deloc praf de copt …nu e nevoie
Eu am facut altfel: 2 oua (separat albusul batut intr-un bol, apoi am adaugat si galbenusurile, adaugat sare) apoi amestecat usor adaugand cate putin gris pana se intareste compozitia (aproximativ 2 linguri) si la urma se adauga in supa. FELICITARI AMALIA !!!
Ms mult miau esit super buneeeeee pupiciiiii !!!
Si mie imi iasa ca piatra, de cele mai multe ori, sau imprastiate in restul timpului. Ma bucur de toate sfaturile de mai sus si am sa aplic ce am invatat.
Multumesc tuturor!
Găluşte de griş cu praf de copt???
Dă-mi voie să mă îndoiesc de priceperea ta în ale gastronomiei, fie ea şi la nivel de amatori.
Ideea de a pune putin praf de copt o am de la o bucatareasa, mai bine incercati si apoi scrieti zic eu.