Tort egiptean

Tort Egiptean

Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Probabil m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta Tortului Egiptean este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul palachinkablog.com, cu mici modificari.

Ingrediente pt. o foaie de tort:

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (daca nu aveti, inlocuiti cu nuci)

Ingrediente prima crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

Ingrediente a doua crema:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca)

Prima data facem foile. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea (in total vor fi 3 foi). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime (asa am procedat eu).

 

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema pentru tort. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se „dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema tortului egiptean e gata.

 

La a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

 

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

 

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca tortului. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e un tort nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).

Felie de tort Egiptean

Pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta de tort egiptean si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean
Xandrinne – Tort egiptean
Judy – Tort egiptean
Deea – Tort egiptean
Explora Cuisine – Tort egiptean
Flori – Tort egiptean

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .
loading...

510 comentarii la reteta Tort egiptean

  1. LauraAdamache

    Vaaaaaaaaaaaii Amalia cum arata tortul asta!! Mooor aici de pofta pentru ca torturile care au in compozitie nuca sau alune sunt torturile mele preferate.
    Bineinteles ca se executa cu SIGURANTA ca tare tare bine arata.
    Pentru ca azi e 1 Martie iti doresc o primavara splendida, plina de realizari si mult mult soare!!
    Te pup Amalia draga!!

    Raspunde
  2. ISABELA

    O primavara insorita si calduroasa iti doresc !

    Tortul e de nota 10+!

    Raspunde
  3. mikkey

    Mmm so delicious, I’ll try it soon.

    Raspunde
  4. Ina

    Il fac pe cand vine mami acasa :), adica joi

    Raspunde
  5. Edith

    Wow ce biiiine arata! Inghit in sec! :P
    Sa ai o primavara frumoaaasa!

    Raspunde
  6. Dana2dor

    Fooarte interesanta reteta, Amalia!
    Incerc sa-mi imaginez si gustul, banuiesc doar ca este minunat :)
    Si ca sa ma conving, va trebui sa-ti „fur” reteta :)
    Pana atunci, te pupic si iti doresc o primavara insorita cu multa dragoste si bucurii!

    Raspunde
  7. Didona

    Aprob pozitiv!

    Raspunde
  8. Gargarita

    Ce bine arata tortul!!!!!!Felicitari pentru reteta.

    Raspunde
  9. Amalia

    Va multumesc mult si va doresc o primavara frumoasa plina de soare :)!

    Raspunde
  10. vera

    fara cuvinte… imi ploaua in gura la cat de bine arata. Felicitari

    Raspunde
  11. Amalia

    Vera iti multumesc, e foarte bun, sper sa-l incerci si tu intr-o zi :).

    Raspunde
  12. laura laurentiu

    Foaaarrrrrte bun, sunt coninsa! Mmmm…

    Raspunde
  13. CristinaK

    Ce bine arata tortul, Amalia! Si cremos, si cu alune… yammi!!!
    pupicei! O primavara minunata!

    Raspunde
  14. Flor

    Amalia, super arata tortul! trebuie sa-l incerc neaparat, pare a fi altceva!

    Raspunde
  15. Ioana

    Sa stii ca si eu salivez…nu stiu ce are tortul asta dar te apuca o pofta cand il vezi…mama maaaa!

    Raspunde
  16. Amalia

    :)) Ioana daca o sa-l incerci nu o sa-ti para rau ai sa vezi :).

    Raspunde
  17. kris

    Arata foarte bine, complimente! Ma gandeam, dar daca faceam un singur blat si-l taiam in trei, nu era acelasi lucru?

    Raspunde
  18. Amalia

    Kris draga poate ca da poate ca nu :).Eu am respectat intocmai reteta,tot ce pot sa-ti spun este ca blatul de bezea se inmoaie destul de repede si poate daca l-am facut tip foaie a fost mai crocant… daca faci un singur blat scrie-mi cum s-a comportat.

    Raspunde
  19. Medena (-Melitta-)

    Wow!!!!! Beautiful!!! I am so glad you liked it! You did a great job!!!
    I like your blog, see you around!
    Cheers from Michigan, USA!
    Medena (Melita)

    Raspunde
  20. Marija

    The cake turned out beautiful! Thank you for making it and glad you liked it! :)) It’s one of my favorite cakes :)

    Marija (Palachinka)

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>